Kéne egy nagy eső

A tavalyinál jobbak a mezőgazdaság kilátásai, de a megkérdezett agrárszakértők óvatosabbak, mint a kormányzat bizakodó képviselői. Egyelőre annyit tudni, hogy az őszi gabona, a gyümölcs- és szőlőágazat jelentősebb veszteség nélkül megúszta a telet, az állattartók viszont a még mindig drága takarmányok miatt nagy bajban vannak. Az agrárszektor az ország GDP-jéhez általában 3,5-4,5 százalékkal járul hozzá.

2004 és 2008 az előző évhez képest jó agrárév volt, ekkor az ágazati össztermék mintegy 50 százalékkal növekedett, ez jelentős összesített részesedésnövekedést eredményezett. Szabó Márton agrárközgazdász úgy véli: az idén, ha nagyobb időjárási katasztrófa nem érkezik, akkor a tavalyihoz képest 20-25 százalékos kibocsátás bővülésre lehet számítani a mezőgazdaságban, ami összességében 0,6-0,8 százalékkal növelheti meg a GDP-t.

Ha májusban még egy kiadós eső éri a gabonát, akkor jó termésre számíthatnak a gazdák – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Egyelőre úgy tűnik, hogy az 1,2 millió hektáros búzavetésből közel 50 ezer hektáron a tartós belvíz végleg kipusztította a termést, ezeken a helyeken az is kétséges, hogy a sokáig megmaradó víz nyomán még lehet-e idén valamilyen növényt vetni. Ott viszont, ahol megmaradt a termés, már szükség volna némi csapadékra. A szeles, csapadékmentes időben ugyanis néhány hete még telített talajok lassan kiszáradnak.

A hazai állattartók is abban bízhatnak, hogy a tavalyinál gazdagabb aratás után csökkennek az árak és akkor növekedhet az állomány. A takarmány nagyon drága, miközben a sertésátvételi árak nyomottak – állítja Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Országos Szövetségének elnöke. Napról napra egyre több termelő dönt úgy, felhagy az állattartással, mert képtelen tovább finanszírozni a veszteséget. Emlékeztetőül: 2011 végén 3,050 millió disznó röfögött az ólakban, tavaly már csak 2,956 millió.

Szerencsésebb helyzetben vannak a kertészek, mert úgy tűnik, a fagyosszentek nem keserítették meg életüket. A hosszú és márciusban újra éledő tél azonban megszedte a vámot. Vontatottan indult a növényi élet, s egyelőre azt sem tudják, hogy milyen volt az idei méh nélküli termékenyülés.

Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint – szokatlan módon – a gyümölcstermelés számára fontos méhek nem nyüzsögtek a késő virágzáskor, inkább a repcetáblákon munkálkodtak. Már most is látszik, hogy a fürtökben virágzó gyümölcsöknél hiányosan kötődött a virág. Hogy pontosan mekkora lesz a méhek távolmaradása miatti veszteség, csak a természetes gyümölcshullás után, a hónap végére derül ki. Úgy tudjuk, a nagyobb gyümölcsösök tulajdonosai máris szorosabb kapcsolatot akarnak kiépíteni a méhészekkel, sőt vannak, akik az idei fiaskót nem szeretnék megismételni, inkább szert tesznek néhány kaptárra. A

fóliás zöldségtermesztők is panaszkodnak a fénytelen első hónapokra. A túlságosan hosszúra nyúlt tél miatt a megszokottnál harmadával kisebb területen, alig tízezer hektáron fognak az idén zöldborsót termeszteni. Ettől függetlenül Mártonffy Béla bizakodik, hogy a tavalyi 2,4 millió tonnánál az idén nagyobb lesz a kertészeti termés. Mindent megtesznek a termelés biztonságáért is, ezért ahol lehet, felkészülnek az öntözésre és a jégverés elleni védelemre. 

 

Eddig minden jól alakul, de sok függ a következő hónapok időjárásától
Eddig minden jól alakul, de sok függ a következő hónapok időjárásától
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.