Bővülő mobil széles sáv

2013 a 4G éve lesz. A tavaly elindult és gyors tempóban országosan bővülő negyedik generációs mobil széles sávú hálózat az eladott készülékek és előfizetők növekvő számából ítélve idén meghatározó eleme lesz a cégek kommunikációs lehetőségeinek.

Szakértői előrejelzések szerint 2013-ban világszerte a 4G veszi át a főszerepet a mobilkommunikáció fejlődésében. A negyedik generációs mobil széles sáv a mobilhálózat intenzív fejlesztését is jelenti egyben, mert a jelenlegi hálózati kapacitás többszörösére bővítve képes csak kiszolgálni az új eszközök megnövekedett adatforgalmát. A rövid távú tervekről szólva a legnagyobb hazai szolgáltató ez év végéig 40 százalékosra növeli a 4G/LTE országos kültéri lefedettségét. A fővárosban ez az arány már most meghaladja a kilencven százalékot.

A műszaki fejlesztések és a legújabb mobileszközök piacra kerülése általában a lakossági szolgáltatásokban jelentkezik azonnal. A 4G által nyújtott lehetőségek azonban az első jelek szerint a kis- és középvállalati szektort is érezhetően megmozdították. Érdemi elmozdulás várható az idén a kis képernyős mobilnet, valamint a felhőszolgáltatások piacán, mivel az okostelefonok és tablet gépek nem telefóniához kötött alkalmazásai minden eddiginél jobban kiaknázhatók az üzleti szférában.

– Az új lehetőségeknek köszönhetően, mint amilyen a 4G és az okos eszközök, óriási robbanás előtt áll a mobilinternet, ami a kkv-szektort sem kerülheti majd el. Az okostelefonok mellé az előfizetők egyre nagyobb hányada vásárol üzleti mobilinternetes adatcsomagot – foglalja össze a kiterjedt vállalati ügyfélkör jelenlegi és várható tendenciáit Lakatos Péter, a Magyar Telekom kis- és középvállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettese. – Sokan mostanra értették meg, hogy az okostelefonok és a széles sávú mobilinternet kombinációja milyen szabadságot biztosít azoknak, akik sokat vannak úton, vagy nem az irodából intézik napi ügyeiket. Nem kis üzleti előnyt jelenthet az, ha egy cégvezető vagy vállalkozó folyamatosan nyomon tudja követni a levelezését, gond nélkül kezelhet, le- és feltölthet, megoszthat nagyméretű fájlokat, vagy épp be tud kapcsolódni egy élő videokonferencia menetébe –teszi hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Hotspot, app és felhő

Egészen új dimenziót hoz a hétköznapi felhasználás során a 4G a munkafolyamatokba. Ha például nincs a közelben vezetékes internet vagy kellő sávszélességű wifihozzáférés, akkor az okostelefon azonnal gyors wifihotspottá alakítható, így a munkavégzéshez szükséges notebook sem marad internetkapcsolat nélkül. Szintén a kisebb és közepes cégek személyre szabott kommunikációját segíti a mobileszközökön futó AppKreátor – egy olyan applikáció készítő program, ami Windows, Android és iOS rendszereken egyaránt működik, és a vállalkozás profiljához illő alkalmazások kialakítására ad lehetőséget.

Fellendülőben van a felhőszolgáltatások piaca is, amit a 4G szabvány megnövekedett adatforgalma és szélesebb felhasználási köre is szorgalmaz. A felhőalapú szolgáltatások egyre növekvő népszerűsége annak köszönhető, hogy a korlátozott forrásokkal rendelkező vállalkozások mindennapi kommunikációs igényeire egyszeri beruházás helyett havidíjas konstrukcióban nyújt megoldást, a legkorszerűbb informatikai eszköztár segítségével.

Hol éri meg?

Széles azoknak a vállalkozásoknak a köre, amelyek napi szinten profitálhatnak a gyors és hatékony széles sávú mobilkommunikáció előnyeiből. A vezetékes sebességgel töltődő internetoldalak, a bárhol elérhető gyors e-mail értékes perceket nyer a felhasználó számára, de ennél is többet nyújtanak a konkrét, szakmaspecifikus alkalmazások:

- Az alkalmi wifihotspot netmegosztást tesz lehetővé több gép között egy ideiglenes irodában – például egy projektmenedzser, vagy művezető számára az építkezés helyszínén.

- Nagyméretű fájlok – fotók, műszaki és építészeti tervek, mozgóképes anyagok, bemutatófilmek, 3D animációk –azonnali elérése és használata hatékonyabbá, hitelesebbé teszi például egy mérnök, ingatlanfejlesztő vagy -ügynök munkáját.

- A kreatív területen dolgozók bárhonnan elérhetik és prezentálhatják online portfóliójukat, vagy tarthatnak nagy fájlokat, mozgóképeket tartalmazó prezentációt.

- Jogászok, orvoslátogatók, területi képviselők kiterjedt adatbázishoz, online adatlapokhoz és szemléltető anyagokhoz férhetnek hozzá korlátlanul.

- Céges szerverek válnak elérhetővé gyors adatforgalommal.

- Bárhonnan kezdeményezhető mobilhálózaton videohívás és videokonferencia.

A 4G mobil széles sáv elterjedése a korábban külön kezelt – és fizetett –hang- és adatdíjcsomagok egyesítése felé mutat. Érdekes újdonság az egy csomaghoz tartozó tandem kártya, amivel a kategóriától függően 7–70 GB közötti adatmennyiség megosztható például egy okostelefon és egy notebook vagy tablet között. A szinte korlátlan lehetőségek adottak, a többi már a vállalkozók leleményességén múlik.

4G KÉPES ESZKÖZÖK:

MOBILTELEFON

- Apple iPhone 5

- HTC One

- HTC One SV

- Nokia Lumia 820

- Nokia Lumia 920

- Samsung Galaxy Note 2 LTE

- Samsung Galaxy S III LTE

- Sony Huashan

- Sony Xperia Z

TABLET

- Apple iPad mini

- Apple iPad Retina

- Samsung Galaxy Note 10.1 LTE

- Samsung Galaxy Note 2. LTE

- Sony Pollux

MODEM

- Huawei E398U–1

- T-Mobile 4G Stick L100

- T-Mobile Hotspot 5776 mobil WiFi LTE router

- T-Mobile 4G Stick

- T-Mobile Broadband Router B593U–12

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.