Előbb szabadul a vezér?

Akár tíz évet is elengedhetnek Jeffrey Skilling börtönbüntetéséből egy peren kívüli egyezség keretében. Az egykori Enron 2006-ban 24 évre ítélt pénzügyi vezérigazgatója így – a legkedvezőbb esetben – akár négy év múlva szabadlábra kerülhet. Skilling ügyében a bíróság számos enyhítő körülményt figyelmen kívül hagyott, s ha perújrafelvételre kerülne sor, ezeket mindenképpen méltányolni kellene az új eljárás során.

Az amerikai vállalattörténet eddigi legnagyobb, 40 milliárd dolláros kárt okozó csalássorozata az Enron energiakereskedő cég nevéhez fűződik. A társaság 2001-ben jelentett csődöt, miközben vezetői az Arthur Andersen könyvvizsgáló cég közreműködésével folyamatosan megtévesztették befektetőiket, üzleti sikerekről szóló tőzsdei beszámolókkal elfedve a valós helyzetet. A fénykorában húszezer főt foglalkoztató texasi cégbirodalom kártyavárként omlott össze, a pénzüket, nyugdíjukat, állásukat vesztett károsultakat az sem vigasztalhatta, hogy a felelősöket elítélték.

Leszámítva a főkolompost, Kenneth Lay vezérigazgatót, aki három hónappal az ítélethirdetés előtt szívrohamban elhunyt. Jobbkeze, a pénzügyi zsonglőrként ismert Jeffrey Skilling viszont 24 évet kapott, ő alapesetben 2030-ban, 76 évesen szabadulhatna. Ügyvédje, Daniel Petrocelli azonban nemhiába bombázta beadványaival a fellebbviteli fórumokat, s könnyen megtörténhet, hogy Skilling büntetéséből akár tíz évet is elengedhetnek. Ennek előfeltétele, hogy álljon el per-újrafelvételi kérelmétől. Az eljáró kerületi bíró, a houstoni Sim Lake még tájékozódni szeretne az ügyben, eddig zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokat az ügyészség és a védelem képviselőivel.

Utóbbiak a Bloomberg szerint közösen azt kezdeményezik, hogy a jogi eljárástól elálló és a 40 millió dolláros zárolt vagyonának viszszaigényléséről is lemondó Skilling büntetését 24-ről 14–17 év közötti szintre csökkentsék. A pénzt az Enron-károsultak között osztanák szét. A Skillinget 2006-ban elítélő Lake bírónak sok választása nincsen, a fellebbviteli bíróság 2011-ben arra utasította, hogy az elkövetett eljárási és bizonyítási hibákat korrigálva módosítsa ítéletét. Amennyiben Lake a legnagyobb jóindulattal jár el, és ha Skilling jó magavisele téért járó kedvezményét is beszámítják, akkor a rab a 2017 karácsonyát már szabadon, otthon töltheti.

Fehérgallérosok

Skillingnél jobb esélyekkel indul szabadlábra helyezéséért Dennis Kozlowski, a Tyco International alkatrészgyártó 2005-ben, mintegy százmillió dollár értékű sikkasztás miatt 25 év szabadságvesztésre ítélt vezérigazgatója. Ő jövő tavasszal, 68 évesen kerülhet ki legkorábban a rácsok mögül, de ügyvédje szerint megromlott egészségi állapotát tekintve még ennél is előbb elhagyhatja a börtönt. A leghírhedtebb fehérgalléros bűnöző azonban ebben sem reménykedhet. A befektetési csalásaival, piramisjátékával csaknem 65 milliárd dolláros kárt okozó, s ennek fejében 2009-ben 150 évre ítélt Bernard Madoffa múlt héten cellájában ünnepelhette 75. születésnapját. Rajta alighanem már Petrocelli sem segíthetne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.