Perli a Vodafone a hatóságot

A Vodafone Magyarország beperelte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH), azonban lapunk kérdésére hangsúlyozta: továbbra is bízik a peren kívüli megállapodásban, a keresetet azért adták be tegnap, mert ezzel biztosították a jogorvoslati lehetőségüket arra az esetre, ha mégsem sikerül megegyezni a hatósággal.

A tegnapi dátum ugyanis jogvesztő volt. Miután a médiahatóság április 8-án közölt a céggel egy általa vitatott döntést, azt – megállapodás hiányában – a Vodafone-nak harminc napja volt megtámadni.

Jó egy hónapja a Népszabadság írta meg, hogy a saját maga által felállított csapdába eshet az NMHH azzal, hogy „automatizmusok erőltetése helyett stratégiai partnerségre” törekszik a mobilszolgáltatókkal frekvenciaügyben, ami azt jelenti, hogy nem hosszabbítja meg automatikusan a cégek használati jogosultságát, hanem mindent árvereztet. Ezzel önmagában nem lenne baj, de a Vodafone 900-as blokkjai esetében ez az álláspont szembemegy a cég és az állam (az NMHH) között érvényben lévő szerződéssel. Vagyis, az NMHH ezzel a lépésével pont annak ágyazott meg, hogy a Vodafone bíróság útján blokkolja az összes olyan árverést, amely kapcsolatba hozható a 900-as frekvenciával.

A Vodafone a tegnapi lépést követően felszólította a hatóságot a szerződés betartására. A 2014. október 8-án lejáró frekvenciahasználati jogosultságot álláspontjuk szerint azért kellene meghosszabbítania a hatóságnak, mert az állam között élő szerződés szerint a döntéskor – hogy hosszabbítanak-e vagy sem – az egyenlő elbánás elvének érvényesülnie kell. Vagyis az, hogy a Vodafone esetében is hosszabbítani kell, már akkor eldőlt, amikor az állam 2007-ben így tett a Magyar Telekom és a Telenor esetében. A Vodafone véleménye szerint a hátrányos megkülönböztetéstől mentes szerződéshosszabbítás az egyetlen jogszerű lehetőség a jövő októberben lejáró 900 MHz-es sávtartományt érintő frekvenciahasználati engedélyét illetően.

Óriásit bukott a rezsin a Telekom

Az idei első három hónapban 6,8 százalékkal 156 milliárd forintra nőtt a Magyar Telekom bevétele. Ezzel szemben a társaság nettó eredménye 1,7 milliárdra csökkent az egy évvel korábbi 13 milliárd forintról. Ennek oka elsősorban a közműadó bevezetése és a rezsicsökkentés. A Magyar Telekom bevételein belül folyamatosan nő az energiaértékesítés súlya. – Folytatjuk ezt a tevékenységünket, de további egyeztetésre van szükség ahhoz, hogy az ügyfelek is megtarthassák kedvezményüket és a jogszabályoknak is eleget tegyünk – mondta Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes.

„Vodafone-sátor” a 2010-es Sziget Fesztiválon. A két másik szolgáltatóval azonos elbánást akar a társaság
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.