Takarítás a brit kincstárban

Eltökélt a brit kormány. Akkor is piac ra dobja legkésőbb a jövő év közepéig az állami tulajdonú Royal Bank of Scotland (RBS) részvényeit, ha ez veszteséget okoz az adófizetőknek. Lebegtetik a Lloyds privatizációját is – egyetlen esztendő alatt 70 százalékkal értékelődött fel a nyílt piacon.

David Cameron kormányát a jelek szerint elsődlegesen a 2015-ös választások előkészítése érdekli. A Downing Street költségvetésében szempont a készpénz, és gyorsan engedtek a nem is olyan rég meghatározott privatizációs küszöbértékekből, ami az RBS-nél 550,3 pennys, míg a Lloydsnál 73,6 pennys árfolyam lett volna, most 410, illetve 61 penny már elfogadható lenne az eladóknak. A politikusok azért nem tagadják meg önmagukat – a nyilvánosság megnyugtatása végett –, ami biztos, az biztos, az előző rezsimre is mutogatnak, mondván, túl drágán vásároltak.

A briteknek 45,5 milliárd fontjába (a magyar nemzeti terméknek valamivel több mint a felébe, mintegy 16 ezermilliárd forintba) került a 2008-ban a pénzügyi válság következményeként állami ellenőrzés alá került RBS megmentése. A gazdaságtalan üzletágak megszüntetése, elbocsátások, átszervezések árán talpra állították az intézményt. Az RBS hosszú idő után a napokban először számolt be pozitív negyedéves mérlegről. Adózás előtti nyeresége 826 millió fontra rúgott szemben a tavalyi hasonló időszak 1,5 milliárdos veszteségével. A rossz kölcsönökből fakadó 1 milliárd fontnyi első negyedéves veszteség 26 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Közben a hitelezési tevékenység szerényen, de fejlődik: 12 milliárd font kölcsönt folyósítottak. A jelek szerint az eredmény még kevés a befektetőknek. A nyereség híre inkább fanyalgást váltott ki a tőzsdén, a részvényárfolyam 4,5 százalékot vesztett a bejelentés napján.

A 82 százalékos állami pakk értékesítési előkészületeit a lehető leghamarabb meg kell kezdeni, jelenleg a gyorsaság a legfontosabb szempont – nyilatkozta a pénzintézet elnöke, Philip Hampton a hét végén. Az adófizető polgárok ugyanakkor egyelőre nem boldogok, jelenleg 19 milliárd fonttal ér kevesebbet az állami részvénycsomag a 2008-as értéknél. A jövőkép még nem tiszta, de egyes elemzők szerint a 2014-es privatizáció után csak a bankra költött pénz fele térül meg. Így a bankmentő akció a becslések szerint a brit büdzsének 24 milliárd fontjába kerül majd a végső elszámolásban.

A 2015-ös választások viszont külön kényszert jelentenek a rendezésre, persze nem mindegy, milyen áron. A bank vezetése arra figyelmeztet, hogy ne kizárólag a politika irányítsa a lépéseket. Az RBS-nél vonzóbb portéka lehet a tervezett állami kiárusítás másik szereplője, a Lloyds Banking Group (LBG). Ennek 39 százaléka lett a válságot követő rendrakás eredményeként az az államé. A Lloyds részvényei a múlt héten az első negyedéves, a vártat jócskán felülmúló profitbeszámoló hatására máris olyan magasságokba repültek, hogy akár már most a reményeket meghaladó bevételt hozhatna az értékesítés az államkasszának –vélik az elemzők. A Lloyds nyeresége 1,48 milliárd fontra rúgott az év első negyedében, hála a költségtakarékosságnak és a kölcsönportfólió megtisztításának.

A költségeket 6 százalékkal sikerült csökkenteni, egyebek mellett többezres elbocsátásokkal. A rossz hitelek után 40 százalékkal kellett kevesebbet elkülöníteni a tavalyinál. A hírre a részvényárfolyam közel 7 százalékkal emelkedett. A bank irányítói szerint 61 pennys árfolyam ideális lenne a privatizációhoz, jelenleg 55-nél tart a papír. A vezérigazgató, Antonio Horta-Osorio úgy nyilatkozott, az utóbbi időben kizárólag a teljesítményre fókuszáltak, és nem tárgyaltak sem a kormánnyal, sem az állami értékesítéseket felügyelő UK Financial Investmentsszel (UKFI) a privatizációról. –Nekünk csak az intézmény minél jobb felkészítése a feladatunk, a döntés az államé – mondta.

Nincs menetrendje a Lloyds eladásának, a britek érdeke, hogy a pénzintézet tovább és hosszú távon is fenntarthatóan erősödjön – hangoztatta a pénzügyminisztérium szóvivője. Az állam 2008-ban 20,5 milliárd fontot pumpált az intézménybe, ez egy esetleges 61 pennys árfolyamon történő eladással akár meg is térülne. Elemzők megegyeznek abban, hogy reális lehetőség a két pénzintézet privatizációja, az időpont egyrészt az árfolyam-alakulástól függ, másrészt attól, hogy a brit pénzügyi felügyelet tőkekövetelményeket képes átvinni a parlamenti bizottsági szavazáson.

Az RBS londoni központja. Készpénzfelvétel
Az RBS londoni központja. Készpénzfelvétel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.