Pénztárgépek cseréje: Nebraskai kapcsolat

Máris feltűnt a piacon egy 2012 végén alapított, amerikai hátterű cég, amely a hírek szerint biztosítja a pénztárgépek adóügyi ellenőrző egységébe való különleges SIM csipeket, a speciális, nem cserélhető SIM kártyákat.

Szombati számunkban írtuk meg, hogy a pénztárgéprendeletből és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatásából az következik, hogy a pénztárgépek online bekötésére egyetlen magyar mobilszolgáltató sem felel meg. A kereskedők, a vendéglátósok és a taxisok csak úgy tudják rákötni a pénztárgépeket és a taxiórákat a NAV szervereire, ha külföldi mobilcégek szolgáltatását veszik igénybe. Arra egyelőre nincs válasz, hogy mindez mennyibe kerül, de arra sem, hogy kivel kell majd szerződni ehhez.

A jogszabály értelmében a pénztárgépek új adóügyi ellenőrző egységeiben (AEE) nem lehetnek hagyományos SIM kártyák. Ezek SIM csipeket tartalmaznak majd, vagyis nem lesznek cserélhetők. Így mindenki, aki pénztárgépet üzemeltet, az első szerződéssel egyben röghöz is köti magát. Szolgáltatót váltani ugyanis csak az AEE igen drága cseréjével lehetséges.

A piacon máris feltűnt egy mobil adatszolgáltatást végző, illetve SIM csipeket forgalmazó cég, a Mobil Adat Kft. Két hete egy siófoki kereskedelmi konferencia résztvevői előtt a pénztárgépbizniszben jól ismert Bbox és az e termékkör kapcsán eddig nem emlegetett, ám más állami informatikai beszerzésekből már jól ismert Sagemcom mutatott be működő AEE-egységet.

A Bbox megoldása az újonnan telepített PC-alapú kasszákhoz alkalmazható majd, míg a Sagemcom által gyártott AEE a meglévő pénztárgépek és a kiskasszák esetén jelent megoldást. A tájékoztatás szerint mindkét gyártó ugyanazt a céget választotta azonban SIM-szolgáltatónak: a Mobil Adat Kft.-t. A társaság 2012 végén alakult, nagyjából akkor, amikor a pénztárgéprendelet végső változata formálódott. Mivel saját szolgáltatása nincs, így csak más mobilcégekét közvetítheti: vagyis ő szerződhet külföldi telefontársaságokkal, s azután hazai ügyfeleinek adhatja tovább a szolgáltatást.

A cégről igen keveset lehet tudni: a márciusi adatokat tartalmazó online nyilvántartás szerint tulajdonosa több mint felerészt az Euromacc Kft., valamint két magánszemély, Hauser Gábor és Brasnyó Péter. Az Euromacc meghatározó tulajdonosa (az áprilisi keltezésű, online elérhető adatok szerint) az amerikai Nebraska államban bejegyzett MACC International. A társaság Blair városában működik, s egy ingyenes nyilvános cégregiszter szerint egyetlen alkalmazottja van – Hauser Gábor. A magyar mobiltársaságok környezetéből lapunk úgy értesült: mindhárom cég megtalálta már azt a külföldi partnerét, amely biztosítaná a szolgáltatást a magyar kereskedőknek. Ezt koordinálhatná a Mobil Adat Kft., amely hírközlési szerződést kötne a mobilcégekkel.

Az általunk megismert terv szerint a cég az adatátvitelt informatikai szolgáltatásként adhatná tovább, így nem kellene minden kereskedővel szigorú feltételek (és magas költség) mellett távközlési szerződést kötni. Azt ugyanakkor a távközlési szakemberek sem zárták ki, hogy egy ilyen független cég egészen más forrásból és más megállapodásokra alapozva hozzon be SIM csipeket, túljárva a magyar mobilcégek eszén. Az sem egyértelmű, mi szükség van egy ilyen külső vállalkozás bevonására. A külföldi cégek és a kereskedők közötti közvetítők lehetnének maguk a magyar mobilcégek is, amelyek kivétel nélkül nyújtanak informatikai szolgáltatásokat is. Felmerül az a kérdés is: a szabályozás miért nem a NAV-ra bízta a pénztárgépbekötés informatikai hátterének biztosítását, ahogy például a bevallások esetében ez gyakorlat. De ha már mindenképpen a kereskedőkkel szeretnék kifizettetni az átállás egyszeri technikai, s a szolgáltatás állandó költségeit, miért nem maga a NAV szerzi be a kommunikációs szolgáltatást, mondjuk, egy nyilvános közbeszerzés keretében?

Gépenként háromszázezer

Hamarosan kezdődik a több mint kétszázezer pénztárgép és pár tízezer taxióra lecserélése, a dohányboltok pénztárgéprendszerének felépítése. A piac leggyorsabbjai máris léptek. A rendelet utolsó módosítását követő alig két héten belül a pénztárgépbizniszben ismert Laurel cégcsoport több terméke, többek között trafikos és hagyományos rendszere is engedélyeztetésre vár. Sőt, vannak olyan gyártók is, akik már tájékoztatták a kereskedőket a várható költségekről. Egy vendéglátással foglalkozó cégvezető lapunknak levelében a következőket írta: „Számítógép-alapú, elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépeim vannak, a Flexystől vásároltam 2009-ben. A cég tájékoztatása szerint gépenként kb. 300 ezer forint lesz az átállás. Hat gépem van, az mintegy 1,8 millió forint, erre kapok majd gépenként ötvenezres állami támogatást, így csak másfél millióba kerül az átállás. És nem tehetek semmit, mivel a gyártó gépeit csak ő upgradelheti, azaz annyit kér, amennyit nem szégyell. És pontosan ezt is teszi”.

Beütés. A kereskedők még nem tudják, mennyit kell majd fizetniük az online ellenőrzésért
Beütés. A kereskedők még nem tudják, mennyit kell majd fizetniük az online ellenőrzésért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.