Kármentésbe kezdett a kormány

Nem engedhető meg, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a dohányboltpályázaton – jelentette ki a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában, jelentős fordulatot hozva a trafikügyben.

Orbán Viktor közölte, a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, az árusítóhelyek korlátozásáról szóló javaslat benyújtója, péntek délután Hódmezővásárhelyen már részleteket árult el. A régóta döntően dohánytermékek értékesítéséből élő trafikosoknak felajánlják a pályázatok újraértékelését – közölte.

Az államtitkár szerint mintegy kétszázra tehető az olyan kisvállalkozások száma, amelyek bevételének kétharmadát dohányáru és a hozzá kapcsolódó termékek eladása adja, az emellett alkoholt is forgalmazó vállalkozások száma pedig további néhány száz lehet. (A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1100 dohányszakbolt működött Magyarországon – de pár száznál jóval nagyobb a trafikos érdekképviseletek létszáma is. – A szerk.) Lázár bejelentette, hogy a jövő héten felhívást tesznek közzé, erre azoknak a kisvállalkozásoknak, családi vállalkozásoknak a jelentkezését várják, amelyek sikertelenül pályáztak, kiskereskedelmi tevékenységüket hivatásszerűen végezték, és árbevételük döntő hányadát a dohánytermékek értékesítése adta.

Az ügyben máris a kormányzat segítségére sietett a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE). A szervezet a kormányfő nyilatkozatára reagálva bejelentette, felveszi a kapcsolatot a koncessziós pályázatok lebonyolításával megbízott Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.-vel. Ez azért érdekes, mert az MDKE elnöke – aki maga is több koncessziót nyert el – az állami dohánycég felügyelőbizottságának tagja. A szervezet egyébként felajánlotta, hogy „szakmai tanácsadóként, illetve szakmai szempontokat érvényesítő előminősítőként” segítik a miniszterelnök által kezdeményezett folyamatot.

Orbán Viktor azt is elmondta még, hogy a szerződéskötéseket követően többet lehet majd tudni a pályázatok elbírálásáról is. A reggeli rádióinterjújában kijelentette: minden olyan adatot nyilvánosságra hoznak, amely nem akadályozza, hogy az átalakítás július 1-jével végbemenjen. Ugyanakkor nem mondta meg, hogy mit ért „összes adat alatt”. Ezt firtató levelünkre lapzártánkig Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő sem válaszolt. Nem sok jót ígér, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint mindössze a bírálatról készült pályázati emlékeztetők adatai közérdekűek – igaz, mind a győztes, mind pedig a vesztes pályázatok esetében.

A biztoshoz az ügyben forduló K-monitor pénteken kapta kézhez az erről szóló állásfoglalást. Ezt a nyilvánosságot azonban a koncessziós törvény amúgy is biztosítja. Sőt: a pályázatok lebonyolításával megbízott NDN Zrt. pedig már korábban is közölte, hogy meg kíván felelni az előírásnak. Érdekesebb kérdés, hogy megismerhetőek-e a pályázati anyagok, ám erre – bár a civil szervezetek kifejezetten kérték Péterfalvit – az adatvédelmi biztos levele nem tért ki. A K-monitornál ezzel kapcsolatban elmondták: később bírósági úton megpróbálják elérni a pályázati anyagok nyilvánosságát is. Bár az NDN lapzártáig nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre, úgy tudni, hogy az emlékeztetőkben a pályázó személyi adatai mellett az elért pontszám és a legkedvezőbb pályázat elfogadásának a részletes indokai olvashatóak.

Ezekből az adatokból külső szereplő aligha tudja majd ellenőrizni, hogy mi alapján kapott koncessziót egy-egy nyertes. Mint ismert: az NDN Zrt. a múlt héten, hétfőn tette közzé a december közepén kiírt trafikpályázat nyerteseinek a nevét. A lista hemzseg a Fideszhez, önkormányzatokhoz, CBA-hoz, nagyobb dohánycégek vezetőségéhez köthető nevektől. Ugyanakkor szakmai vélekedések szerint a valódi dohány-kiskereskedők, az igazi trafikosok zöme nem kapott koncessziós jogot. Ráadásul az indokok egyelőre ismeretlenek: az NDN és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) is elzárkózott attól, hogy a nyilvánosság betekintést kapjon a győztesek pályázati anyagába. A kormánypárt sürgősségi eljárás keretében módosította az információszabadságról szóló törvényt.

Egyes vélemények szerint ennek célja az volt, hogy megakadályozzák a civil jogvédőket, újságírókat az anyagok nyilvánosságának kikényszerítésében. A botrányos trafikpályázatok miatt az Állami Számvevőszék elnökét kéri fel az állami dohánykoncessziók vizsgálatára Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Győrteleken azt mondta, a botrány tökéletesen rávilágít a Fidesz működési mechanizmusára, a hatalmon lévő párt ugyanis szabad prédának tekinti a gazdaságot. Ki kell mondani – fogalmazott –, hogy ez egy útonálló, tolvaj kormány. A pártelnök közölte: ha az MSZP jövőre kormányra kerül, akkor a mostani trafiknyerteseknek arra kell számítaniuk, hogy legfeljebb egy évük van, a szocialista kormányzat ugyanis felülvizsgálja majd a koncessziós pályázatokat.

Orbán Viktor a nyilatkozat felvételén
Orbán Viktor a nyilatkozat felvételén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.