Matolcsy nem tágít

Orbán világos útmutatása ellenére a PSZÁF teljes beolvasztását javasolja az MNB.

Mindössze két héttel az után, hogy Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette: jelenleg nincs napirenden a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) beolvasztása a Magyar Nemzeti Bankba (MNB), a Matolcsy György vezette intézmény a jegybank felügyeleti funkcióinak megerősítéséről és a PSZÁF integrálásáról szóló vitaanyagot tett közzé internetes oldalán. A tanulmány szerint, ha a parlament a tavaszi ülésszakban elfogadná az új jegybanktörvényt, a két intézményt 2014. január elsejével már össze is lehetne vonni.

– Az MNB elnöke csütörtökön megküldte a vitairatot Szász Károlynak, a PSZÁF elnökének. A felügyelet tanulmányozza a dokumentumot, és ennek alapján alakítja majd ki álláspontját a javaslattal kapcsolatban – reagált megkeresésünkre Binder István, a PSZÁF szóvivője.

„Nem szorgalmazom ezt a vitát, nem is akarok egyelőre ilyen döntést hozni, de helyesnek tartom, hogy a bankunióról szóló európai vita miatt ez a szakmai diskurzus megindult. Ha a szakmai közvéleményben jól körülhatárolhatóan kialakultak az álláspontok, akkor veszi maga elé a kormány a kérdést” – mondta nemrég Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A kormányfőt annak kapcsán kérdezték a szuperfelügyelet létrehozásáról, hogy korábban Matolcsy György az MTI-nek úgy nyilatkozott: „a magyar jegybank ezt jónak tartja, üdvözli és támogatja”. Egy kormányközeli szereplő munkatársunknak ezzel kapcsolatban azt mondta: a miniszterelnök most nem szeretné „irritálni” sem az Európai Bizottságot, sem az Európai Központi Bankot az összevonással. Orbán Viktor számára kulcskérdés, hogy Magyarország a nyáron kikerüljön a kilenc éve tartó túlzottdeficit-eljárás alól.

A húszoldalas dokumentumban az MNB azzal érvel, hogy a jelenlegi felügyeleti intézményi struktúra és az ahhoz kapcsolódó jogosítványok nem biztosítják teljesen a pénzügyi rendszer megfelelő ellenőrzését, a gyors és eredményes beavatkozást. A jegybank szerint az is elképzelhető, hogy a PSZÁF bizonyos területei, például az értékpapír-felügyelet és a fogyasztóvédelem továbbra is egy önálló hatóság keretében működjön, de persze hatékonyabb rendszert eredményezne, ha minden feladat az MNB-hez kerülne. Matolcsyék szerint az uniós intézményrendszer és az európai országok gyakorlata is ebbe az irányba mutat, bár az anyagban azt is elismerik, hogy a 27 uniós tagállamból mindössze négyben (Szlovákiában, Csehországban, Írországban és Litvániában) működik teljesen integráltan a felügyelet és a jegybank.

Kifelé vagy befelé? Szász Károly és Matolcsy György egy 2011-es tájékoztatón

Matolcsy György a PSZÁF beolvasztása mellett azt is szeretné, ha a jegybank a jelenleginél szélesebb jogkört kapna rendeletek alkotására. A jegybankelnök fontosnak tartja, hogy az MNB akár törvényektől, kormányhatározatoktól eltérő rendeleteket is hozhasson, emellett, az átfedések megszüntetése céljából, szükségesnek látja a kormány rendeletalkotási felhatalmazásának módosítását is.

Szász Károly a PSZÁF esetleges beolvasztásáról a Népszabadságnak adott interjúban korábban úgy vélekedett: a lényeg nem az, hogy a két intézmény összevonva vagy külön működik, hanem, hogy mi szolgálja a hatékonyabb felügyeleti működést. Az elnök szerint a felügyelet most is jól dolgozik, ezért azt kell megvizsgálni, hogy az összevonás segíti-e a még jobb munkavégzést vagy sem, ennek elemzése után lehet meghozni a politikai döntést. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.