„Bízom abban, hogy az illetékesek jogszerűen jártak el”

Alig néhányan válaszoltak csak a Fidesz–KDNP-frakciószövetség országgyűlési képviselői közül azokra a kérdésekre, amelyeket a dohánykoncessziók kiosztása kapcsán tettünk fel a törvényhozóknak. Azután, hogy Szekszárd egyik fideszes önkormányzati képviselője (Hadházy Ákos) egy Hvg.hu-interjúban azt állította: a helyi Fidesz-frakció véleményezte a trafikpályázatokat az eredményhirdetés előtt, a Népszabadság arra várt választ a kormánypárti képviselőktől, volt-e bármilyen módon szerepük a dohánykereskedelmi pályázatok elbírálásában, illetve véleményezték-e bármilyen módon a benyújtott jelentkezéseket.

Emellett arra is választ vártunk a 263 kormánypárti politikustól, hogy személyes véleményük szerint erkölcsösen, az átláthatóság és a jogi egyenlőség normáinak megfelelően történt-e a trafikjogok kiosztása, illetve személy szerint támogatnák-e, hogy teljes átláthatóság legyen az ügyben, vagyis hogy nyilvánosságra hozzák a bírálóbizottság tagjainak nevét, az elbírálás menetét és tartalmát.

Írásban elküldött kérdéseinkre csak néhány kormánypárti politikus vette a fáradságot, hogy válaszoljon. Abban mindegyik válasz azonos volt, hogy állításuk szerint egyikük sem vett részt a pályázatok elbírálásában, és semmilyen módon nem is véleményezték azokat. Az erkölcsösség tekintetében is nagyjából megegyezőek voltak a reagálások, a bővebb átláthatóság szükségessége viszont már megosztotta a Fidesz–KDNP képviselőit. „Választókerületemben úgy látom, a helyiek, illetve a családi vállalkozások kaptak lehetőséget. Ez jó döntés volt. Véleményem szerint a döntés hiteles és objektív volt, a jogszabályi előírásoknak megfelelt” – ezt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője válaszolta lapunknak. Borkai Zsolt fideszes képviselő (MOB-elnök és Győr polgármestere) azt hangsúlyozta, hogy nincs ismerete semmiféle szabálytalanságról, a teljesebb nyilvánosságot viszont támogatja az ügyben. Bús Balázs országgyűlési képviselő és óbudai polgármester is hasonlóképp nyilatkozott, mondván: mindig is a nyilvánosság híve volt. „Bízom abban, hogy az illetékesek jogszerűen jártak el a pályázatok elbírálásakor” – tette hozzá.

Seszták Miklós szabolcsi KDNP-s képviselő így fogalmazott: „Magától értetődő, hogy vannak nyertesek és vesztesek, és akik nem nyertek – az a tízezer körüli pályázó – most csalódott az eredménytelen pályázat miatt! Az meg a politika velejárója, hogy egyes politikai szereplők ezt az elégedetlen »pályázói réteget« maga mellé kívánja állítani hamis, feszültségkeltő hírek, dezinformációk lebegtetésével”. A szélesebb átláthatóság kapcsán azt írta: minden olyat támogat, „ami jogszabályszerű, törvényes és elégséges”. Ehhez kapcsolódik, hogy a parlament épp a napokban fogadta el – különleges sürgős eljárásban – azt a törvénymódosítást, amely jogszabályszerűvé és törvényessé tette a közérdekű adatok korlátozottabb hozzáférését. A KDNP-s politikusnál szűkszavúbban válaszolt Kovács Péter fideszes országgyűlési képviselő, a főváros XVI. kerületének polgármestere. Ő is azt állította, hogy semmilyen módon nem került kapcsolatba a pályázatokkal, szerinte minden erkölcsösen és szabályosan történt. A szélesebb átláthatóságot és a bírálóbizottság tagjainak nyilvánosságra hozatalát viszont Kovács nem támogatná, mondván, most is teljes az átláthatóság. „A kérdéssel nem foglalkoztam, és nem is kívánok foglalkozni” – ezt már Rubovszky György, a KDNP parlamenti képviselője küldte válaszként kérdéseinkre.

A témában Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, csepeli polgármester is nyilatkozott a köztévé reggeli műsorában. Lapunk munkatársának kérdésére többek között azt mondta: nem véleményezték a helyi pályázatokat, a nyertesek közül is csak két embert ismer személyesen, az énekes Palcsó Tamást és a neves birkózó Ritter Árpádot. Előbbi négy, utóbbi egy trafikot nyithat Csepelen. „Remélem, azok nyertek, akik a legjobban fogják ezt üzemeltetni” – fogalmazott Németh, hozzátéve: támogat minden, az üggyel kapcsolatos vizsgálatot.

Bár kérdéssorunkat parlamenti képviselőknek küldtük el, válaszlevelet kaptunk a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.-től is, amely – későbbi kérdésünkre azt állította, hogy – a „Minisztériumokhoz eljuttatott” kérdéseinkre kíván válaszolni. Levelükben leszögezték, hogy a trafikpályázatokat a minisztériumok által delegált tagok bizottsága bírálta el, a cég munkatársai csak az előkészítési folyamatokban vettek részt. „Tekintve, hogy az eredménytelennek minősített koncessziós jogokra új pályázati lehetőség nyílik, és ennek elbírálása szintén a bizottság feladata, a tagok névsora és adataik nem nyilvánosak” – tette hozzá (nem várt) válaszában a NDN Zrt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.