Olcsóbb a ciprusi nyaralás

Cipruson szikrázóan süt a nap, melegszik a tenger, beindult a turistaszezon. De nem lehet a sziget egyik városában sem úgy sétálni, hogy ne találkozzunk a korábbi elegáns üzletek kirakataiba kiakasztott „kiadó” táblákkal. Az emberek kezdik a gazdasági összeomlás első jeleit érzékelni: a fizetések csökkennek, rosszabb esetben a munkahely szűnik meg.

A ciprusi társadalomban a középosztály az elmúlt évtizedekben rendkívül erős volt, mindenkinek megvolt mindene, s nem igazán lehetett látni nélkülözőket. Most azonban egyre többször kezdenek élelmiszergyűjtő akciókat szervezni rászorulóknak.

Akinek még van pénze, csak a legfontosabbakra költ, nem tudja, mit hoz a holnap, megmarad-e a munkahely. A spórolás érezhető a gazdaságban: nincs forgalom. Az áruházláncok, éttermek, kávézók jobbnál jobb ajánlatokkal bombázzák a vásárlókat – hasztalan. Pár hete az a hír röppent fel, hogy az eddig biztosnak vélt Coop takarékszövetkezetekben tartott betétekből is vesznek el: a fiókok előtt hosszú sorokban álltak az emberek.

Szakértők szerint ez még csak a kezdet. A közszférában bércsökkentés várható, ám a tovagyűrűző keresleti hatás miatt ez is állások megszűnéséhez vezethet. Ma a hétköznapi ember számára a munkahely megtartása jelenti az egyik legnagyobb kihívást. A munkanélküliség már most is 15 százalékos, ám ez – becslések szerint – a duplájára nőhet az év végére.

„A jelenleginél sokkal rosszabb lesz a helyzet rövid távon, még mielőtt javulást lehetne észlelni. Más országban is mentek már tönkre bankok, de mivel itt az ország két legnagyobb bankja szállt el, az átalakulásoknak az egész gazdaságra lavinajellegű hatása lesz” – mondta tudósítónknak Koszta Pavlowitch, a Cyprus Mail című, vezető angol nyelvű napilap korábbi főszerkesztője. Hozzátette, Ciprusnak meg kell találni az új önmagát, ami természetesen nem fog egyik napról a másikra menni, hiszen a gazdaság jelentős része a bankszektorra fókuszált, s egy egész üzletág, bankárokkal, könyvelőkkel, ügyvédekkel specializálódott a különleges pénzügyi modellre. A bankszektor továbbra is megmarad, de nagysága a felére csökken majd előreláthatóan. Sok, korábban itt bejegyzett cég továbbra is marad, akik a kivárás politikáját alkalmazva majd eldöntik, hogy érdemes-e az európai viszonylatban még mindig vonzó 12,5 százalékos társasági adó mellett itt székelni. De Ciprusnak egyszerűbb lesz újra kitalálni önmagát, hiszen kisebb gazdaságról van szó, például a sokkal nagyobb Görögországgal szemben. A ciprusiak vállalkozó szelleműek, rugalmasak, s biztos vagyok benne, hogy hosszú távon megtalálják az új gazdasági modellt – tette hozzá Pavlowitch.

Mariosz Mavridisz, a kormánypárti Demokratikus Rally parlamenti képviselője, az Európai Ciprusi Egyetem gazdaságtan-professzora is bizakodó. „A jövő a kezünkben van most, a segélycsomag segítségével sikerül kimásznunk a jelenlegi helyzetből. Való igaz, sokan elveszítették a megtakarításaikat, de a bankszektor most sokkal jobb helyzetben van, mint korábban. Az elmúlt két évben a bizalom lassan kezdett elveszni, s lélegeztetőgépen volt már a rendszer, de most túl fogja élni a krízist, csak a bizalmat kell visszaszereznünk” – jelentette ki lapunknak.

A kormány keresi az új utakat, mi is emelhetné ki Ciprust a jelenlegi bizonytalan helyzetből. A megújulóenergia-szektor például a kiemelt területek közt van, s az új terveknek megfelelően az egész évben szikrázó napsütésben tündöklő sziget a napenergia kihasználására szeretne koncentrálni. Az állam a lakossági napkollektorok felszerelési költségének a felét például kifizetné. S persze ott van a sziget közelében, a tenger mélyén kiaknázásra váró gázmező. Ez a prosperitás másik kulcsa lehet, ha a kitermelés beindul.

A problémák ellenére a ciprusi gazdaság egyik garantált húzóágazata továbbra is a turizmus. A válságból a turisták nem sokat éreznek – legfeljebb a helyi kereslet csökkenésével járnak jól. Az ideutazók számára idén valószínűleg a kinttartózkodás költségei, az étkezések, bevásárlások lesznek olcsóbbak a számos akciónak köszönhetően.

Két hétig zárva

Cipruson március 16-án hajnalban rendeltek el bankzárat, miután az uniótól kapott mentőcsomag egyik feltétele a nagybetétesek megsarcolása volt. A bankok két hétig zárva tartottak, az emberek nem, illetve igencsak korlátozottan férhettek hozzá a pénzükhöz, a bankrendszer a megsemmisülés határán, és az állam a csőd közelében volt. A második legnagyobb pénzintézetet, a Laikit bezárták, míg a legnagyobbnak számító Bank of Cyprust sikerült megmenteni, de ezért magas árat kellett fizetni az ügyfeleknek. Azok az állampolgárok, vállalkozások, sőt azok a biztosítók is, amelyeknek százezer euró feletti megtakarításaik voltak, közvetlen vesztesei a történteknek: a két banknál elhelyezett betétjeik jelentős része odalett.

 

Zászlóégetés. Május elsején az uniós megállapodás ellen tüntettek ciprusiak a parlament előtt. Nehezen emésztik
Zászlóégetés. Május elsején az uniós megállapodás ellen tüntettek ciprusiak a parlament előtt. Nehezen emészítik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.