Tervezhetőbb jövő

Az E.ON és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésének köszönhetően a szolgáltató több mint hatmillió forintos gázdíjtartozást engedett el az évek óta fizetési gondokkal küzdő, „Pokoli toronyként” elhíresült veszprémi társasháznak. Az ennél is nagyobb összegű tőketartozásra a cég ötéves kamatmentes részletfizetési lehetőséget nyújt.

Az egykori munkásszállóból átalakított társasház eladósodása a 2000-es években kezdődött, s addig-addig súlyosbodott, amíg az E.ON úgy döntött: felbontja a házzal kötött egyetemes gázszolgáltatási szerződését. Helyébe a Máltai Szeretetszolgálat lépett, amely időközben egyre nagyobb részt vásárolt meg az elhíresült, Házgyári úti tízemeletes épületben – a szolgáltatóval a szeretetszolgálat kötötte meg a szerződést, és számlázott is a lakóknak. Átvette az épület üzemeltetését is, előbb az élhetetlen körülményeket szüntette meg saját forrásból és önkormányzati támogatással, nemrégiben pedig az egyik emeleten ötvenfős rehabilitációs központot hozott létre. Programja a házban lakó, perifériára szorult emberek felkarolására, felzárkóztatására irányul, amelynek sikere tagadhatatlan.

A rendeződő viszonyok és a javuló fizetési morál láttán – az erősödő bizalom jeleként – az E.ON a társasház lakóinak nemrégiben felajánlotta az újraszerződés lehetőségét. Annak érdekében pedig, hogy elkerüljék a tartozások felhalmozódását, a vállalat az előre fizetős mérőórák alkalmazása mellett döntött, amelyekkel a szolgáltatás – a feltöltőkártyás telefonokhoz hasonlóan – kizárólag a feltöltött keret erejéig vehető igénybe. Az első körben az E.ON harminc készüléket szerelt fel ingyenesen a lakásokban, a közelmúltban pedig újabb huszonötöt. További fejlesztésként azt tervezik, hogy az épületnek saját terminálja lesz, így a lakók helyben vásárolhatják majd meg a kívánt árammennyiséget is.

Az előre fizetős mérőórák alkalmazása és a hátralék részleges elengedése együttesen sokat jelent az érintettek számára. „Nem képződik újabb tartozás, és egyúttal lehetőség nyílik az adósságspirálból való kitörésre. Ez pedig nagyobb biztonságot és tervezhetőbb jövőt jelent az itt élő emberek számára” – hangsúlyozta Vecsei Miklós, az épületben negyedik éve tevékenykedő Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Támogatói háttér: Az E.ON Hungária Zrt. által elengedett tartozás összege 6 166 846 forint, a részletekben törleszthető kamatmentes tőketartozás 6 836 291 forintot tesz ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.