Számlagondok a Tigáznál

A Tigáz januárban többször is tavalyi, tehát az előírásnál 10 százalékkal magasabb áron számlázta a gázt – tolmácsolta hétfői tájékoztatóján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) eddig nem ismert megállapítását Németh Szilárd csepeli polgármester, fideszes rezsibiztos. Két esetben 400 ezer, illetve 200 ezer forintos bírságfizetésre kötelezték a gázszolgáltatót – tette hozzá.

Az NFH-hoz érkezett bejelentések tanúsága szerint a Tigáz egyes esetekben, amikor januárra esett az éves leolvasás és elszámolószámla kiállítása, a januári fogyasztásra is tavalyi tarifát számolt fel – nyilatkozta az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője. A hatóság szerint nem egyedi esetekről lehet szó, tehát a vizsgálatot folytatják.

A Tigáznál lapunkkal közölték: ama ügyekben, amelyekre a képviselő gondolhatott, nem a 10 százalékos csökkentés be nem tartása miatt kaptak bírságot. A Tigáz január 1-je óta a 10 százalékkal csökkentett tarifákat alkalmazza – szögezik le. Annyit közöltek, hogy a probléma „a leolvasás időpontjával volt összefüggésben”. A hatósági álláspontot ugyanakkor vitatják, fellebbeznek, így az nem jogerős.

Németh Szilárd szerint míg tavaly egész évben 4131 bejelentés érkezett az NFH-hoz az energiaszolgáltatások kapcsán, idén csak mostanáig ez a szám már 5703. Míg tavaly összesen 159 millió forint bírságot szabtak ki, addig idén ez az összeg 79 millió forint. Megkeresésünkre Fülöp Zsuzsanna arról tájékoztatott, hogy ez a számsor nem a szűken vett rezsiügyekre, hanem a közüzemi szolgáltatókkal kapcsolatos összes panaszra vonatkozik. A bírságösszegek megfelelnek a valóságnak, ám feltételezte, hogy 2011-es adat hangozhatott el 2013-asként; az idei ügyszámot az NFH szóvivője 2-3 ezer közé tette. A rezsivel kapcsolatban – amint azt az NFH korábban is jelezte lapunknak – eddig idén körülbelül hétszáz bejelentés érkezett hozzájuk. Ezek 95 százaléka „tájékoztatással rendezhető volt”.

Németh Szilárd elmondása szerint egyes szolgáltatók számláinak formája nem felel meg a február 19-én hatályba lépettnek, ami miatt 8-10 milliós bírsággal sújtották a társaságokat. Noha cégneveket nem említett, korábban az Elmű és a GDF Suez számlaképét panaszolta fel. Fülöp Zsuzsanna ezt annyival egészítette ki, hogy két társaságot sújtottak 8, illetve 10 millió forintos bírsággal, és a döntések sem jogerősek. Megerősítette, további 9 szolgáltatónál folytatódnak a vizsgálatok. Lapunk korábbi felmérése alapján az E.ON kivételével egyik energiatársaság számlaképe sem felel meg az előírásoknak, amit az átállásra biztosított rövid idővel maguk is elismernek.

Németh Szilárd emlékeztetett arra a parlament által tegnap elfogadott jogszabályra, amely egyrészt törvénybe foglalja a januári 10 százalékos lakossági áram-, gáz- és távhőárcsökkentést, másrészt ugyanezt teszi kötelezővé július 1-jétől a lakossági víz-, csatorna- és szemétdíjak tekintetében is. További javaslata június 1-jétől a PB árának 10 százalékos mérséklését is előírja. Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára – a kormány rezsifelelőse – a tájékoztatón hozzátette: a kabinet dolgozik annak megoldásán is, hogy július 1-jéig a szippantás és a kéményseprés díja is csökkenhessen legalább 10 százalékkal.

Ügyfélszolgálati fogadótábla. Van mit magyarázni
Ügyfélszolgálati fogadótábla. Van mit magyarázni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.