Profi önkéntesség

Olyan, mintha szűk körű baráti összejövetelre érkeztünk volna. A meghívó a János kórház gyermek orr-fül-gégészeti osztályának könyvtárába szól, ahol lelkes önkéntesek orvosok és szülésznők társaságában arra készülnek, hogy egy hazánkban egyedülálló adományozási formát mutassanak be.

Célirányos Kezdeményezés – így hívják azt az adományozási gyakorlatot, amelyet dr. Dura Mónika indított útjára. Elnevezésében benne van a lényeg: az adományozott pénzt célirányosan olyan eszközökre gyűjtik, amelyekre a János kórház szülészetén és gyermekosztályain épp a legnagyobb szükség van. Látunk is ezek közül jó párat – az alkalmi bemutatón egy asztalon ott sorakozik a célba ért adományok egy része –, a jelen lévő orvosok és szülésznők pedig arról beszélnek, melyik mekkora segítséget jelentett osztályukon.

Lecserélt matuzsálemek

Mónika mindhárom gyermeke ebben a kórházban született – a legnagyobb sincs még négyéves –, s már az első alkalommal szembesült azzal: bármennyire is adott a Jánosban dolgozó szakemberek tudása és áldozatkészsége, munkájukat az eszközhiány jelentősen hátráltatja. Ahelyett, hogy gyorsan elhessegette volna magától a gondolatot, elhatározta: segíteni fog. Nem önálló alapítvánnyal, hanem a kórház osztályain működő alapítványok mögé állva, azok munkáját támogatva.

Eleinte, amikor a szükséges eszközök, berendezések listájának összeállítását kérte az orvosoktól, persze bizalmatlanság fogadta – szülői ígéretekből itt is tele a padlás. Ám a szavakat hamarosan tettek követték, egyre több frissen beszerzett készülék és eszköz állt csatasorba, felváltva az addig használt 20-30-40, sőt 50 éves matuzsálemeket. Az újszülöttosztályra érkezett digitális csecsemőmérleg és sárgaságot kezelő kékfény-lámpa (kettő is!), pelenkák és cumisüvegek garmadája, a szülészetre vízben vajúdás idején alkalmazható babaszívhang-ellenőrző készülék, a szülőket felkészítő, 70-80 fős tanfolyamokhoz laptop, projektor és vászon, a szemészetre félmilliós dioptriamérő készülék, a sebészetre korszerű drótvágó és gipszfűrész, a rendelők folyosóján pedig játszósarok létesült. A sor sokáig folytatható lenne, hiszen az alig két év alatt összegyűlt nyolcmillió forintból több mint háromszáz eszközt sikerült beszerezni és célba, azaz a kórház gyermekosztályaira és szülészetére juttatni.

Sikeres alkuk

A célirányos szónak van más értelme is: az adományozó maga döntheti el, mire ad pénzt – ha kevés van, hőmérőre vagy elektromos melegítőpárnára, ha több, nagyobb értékű orvosi eszközre. Majd személyesen meg is győződhet arról, hogy az adományozott összeg valóban oda került, ahova szánta – a folyamat teljesen átlátható,minden forint az orvoslás jobbá, korszerűbbé tételét szolgálja. Sokan ezt meg is teszik – elmennek a kórház osztályaira, beszélgetnek az ott dolgozókkal, látják, milyen hasznos volt, amit tettek, s ez nem mindennapi élmény…

Nincs tehát működési költség, ahogy sok más alapítvány esetében, minden önkéntes alapon, maroknyi, lelkes csapat – Eszter, Márk, Csilla, Judit, Mariann, András és a többiek –odaadó, profi közreműködésével zajlik. Mindenki a tudását és a szabadidejét adja bele, leveleznek, időpontokat egyeztetnek, honlapot fejlesztenek, fotóznak vagy kórházi folyosót festenek – ez utóbbi, mint kiderült, közösségépítésnek sem utolsó. A szálak dr. Dura Mónika kezében futnak össze, aki a mindenkori kívánságlista alapján előbb felméri, mi hol mennyiért kapható. „Az internet e téren nagy segítség, legtöbbször akkor ülök gép elé, amikor alszanak a gyerekek.” Tárgyal a legalacsonyabb árat kínáló gyártókkal és forgalmazókkal, s még abból is igyekszik lealkudni (a legtöbbször sikerül is, így még több dolgot szerezhet be), szerződést köt (jogi végzettsége ebben nagy segítség), megbeszéli a kiszállítást, de ha kell, maga megy az áruért. A támogatók egy része családjából, ismeretségi és baráti köréből kerül ki, a többiek az ő ajánlásukkal „érkeznek”, vagy a Celiranyos.hu oldal látogatói.

Legyen trendi!

– Jó lenne, ha az adományozás a mindennapjaink részévé, trendi dologgá válna, hiszen sok embernek van több-kevesebb nélkülözhető pénze, amelyből mások számára létfontosságú dolgokat lehet megvásárolni. Mindenkit csak arra tudok buzdítani, csatlakozzon kezdeményezésünkhöz, hogy megérezze, adni jó, semmi máshoz nem mérhető, felemelő érzés – fogalmaz dr. Dura Mónika. Nélkülözhető pénz híján lehet csatlakozni önkéntes munkával is, tervekből nincs hiány. Májusban például fákat, virágokat telepítenek az egyik kórházépület körüli kertbe családok, gyerekek bevonásával, hogy ők is részesei lehessenek az önkéntesség örömének.

Ha adni szeretnének A János kórházban szükséges eszközök beszerzésének folyamata a szervezet honlapján napi szinten követhető. Itt választhatnak a támogatni kívánt eszközök listájából azok, akik segíteni szeretnének. További információ: www.celiranyos.hu.

Dr. Dura Mónika, kezében a gyermekeikkel orvosra várakozó szülők számára összeállított egységcsomaggal
Dr. Dura Mónika, kezében a gyermekeikkel orvosra várakozó szülők számára összeállított egységcsomaggal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.