Mitől működik?

Az Ärzte für die Dritte Welt elnevezésű német karitatív szervezet a nemzetközi mezőnyben kicsinek számít, különösen a svájci Vöröskereszthez és a francia Orvosok Határok Nélkül segélyszervezethez viszonyítva. Harmincéves fennállása során mégis mintegy ötezer orvost sikerült bevetésekre mozgósítania tucatnyi szegény állam nyomortanyáira a Fülöp-szigetektől Sierra Leonén át Bangladesig – hadd dicsekedjek, 1994 óta tizenegy alkalommal engem is. Hogyan csinálják?

Könnyű lenne a kérdést azzal elintézni, hogy Németország Európa leggazdagabb állama, és polgárai tehetősek, különösen a magyar doktoroknál sokszorta többet kereső német orvosok (én kakukktojás voltam közöttük…). Az Orvosok a Harmadik Világért is évente tízmillió euróból (kb. hárommilliárd forintból) gazdálkodik – ennyiről civil magyar segélyszervezet nem is álmodhat.

Némileg árnyalja a képet, ha megnézzük a befolyó pénzek eredetét. Ugyanis az önkéntes orvosok teljesen ingyen dolgoznak. Igaz, csak rövid ideig, hisz a minimális bevetési idő hat hét, mi több, a szervezet költségvetésének 20%-át ők fedezik. Például úgy, hogy kifizetik repülőjegyük árának a felét. Sokan személyesen is fedezik egy-egy súlyosabb beteg krónikus kezelését vagy operációját, mert nagyobb beavatkozásokra, műtétekre, daganatos betegek kezelésére a szervezet nem vállalkozhat.

Mozgó „klinikák”

Nagyvárosi ambulanciáin és falvakban működő rolling clinicjein (dzsippel közlekedő mozgó „klinikáin”) főleg alapellátást és kisebb ambuláns sebészeti beavatkozásokat végeznek. Azért a Fülöp-szigeteken, Kenyában és Sierra Leonéban is akadnak kisebb kórházai, illetve több helyen működnek tüdőosztályai és AIDS-állomások is. Ezenkívül fogászati és szemészeti beavatkozásokat (pl. szemlencsecserét), kisebb nőgyógyászati műtéteket (pl. petevezeték-lekötést) is végeznek.

Nemcsak pénz, hanem hozzáállás kérdése is az egész. A német államapparátus, pártállástól függetlenül, pontosan tudja, hogy minden demokratikus állam alappillére a civil szféra, még akkor is, ha az önálló, és nem mindig engedelmeskedik „felsőbb parancsnak”. Ezért folyamatosan és bőségesen támogatja a civil kezdeményezéseket – az Orvosok a Harmadik Világért történetesen 4,5 millió eurót kap központi forrásból. Főleg pályázatok révén, de jut az óvadékpénzből is. Úgy is mondhatjuk, hogy német bűnözők támogatják a szegény indiai és bangladesi betegeket…

Spártai módon

Az is költségcsökkentő tényező, hogy a szervezet filozófiája a szerénység és az azonosulás: az orvosok nem hotelekben, hanem többnyire pácienseik lakóhelyén vagy azok közelében, spártai módon berendezett szobákban laknak. A frankfurti központnak meg csupán tíz főállású munkatársa van. A számos szakmából verbuválódott orvosgárda szigorú, egységes protokollok szerint dolgozik. Saját kottából: a borítója alapján Blue booknak nevezett saját kiadású könyv pontos diagnosztikus és terápiás útmutatókkal szolgál, de kiutazásunk előtt bőségesen ellátnak bennünket információval, szakirodalommal, elődeink részletes úti beszámolóival is. Németországból konténerekben szállítják a helyszínre a gyógyszereket és az orvosi eszközöket. Nyomortanyákról verbuválják a személyzetet, amely aztán sokszorosan motiválva, önfeláldozóan és leleményesen végzi a munkáját.

Nem csak orvosi munka folyik: a szervezet támogatja szegény dolgozó indiai gyerekek esti iskoláit, nyomortanyai közkonyhákat, helyi nővérek és medikusok képzését, akiknek egy része később a szervezetben kamatoztatja majd a tudását.

Csak ott, ahol szükséges

A német karitatív szervezet rugalmas: habozás nélkül megszüntetett feleslegessé vált állomást például a venezuelai főváros, Caracas egyik nyomortanyáján, amelyet hirtelen elárasztottak a néhai Chávez elnök által behívott kubai orvosok. De bezárta a kolumbiai Cali nagyváros német rendelőjét is, amikor a növekvő bűnözés miatt már nem tudta garantálni dolgozói biztonságát. Ugyanakkor rögvest megjelent olyan helyeken, ahol éppen szükség volt rá: Ruandában a genocídiumot követően, a szökőár sújtotta Indiai-óceán partvidékén, Sierra Leonéban.

Leleményesség, felelősség, empátia a titkuk. Magyarországon elfelejtett szóval: szolidaritás.

Az egyik német kolléga kalkuttai nyomortanyán vizsgál egy beteget
Az egyik német kolléga kalkuttai nyomortanyán vizsgál egy beteget
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.