Mesefilm komolyan

Kínai harcművész varázs-evőpálcikája ment meg az útonállóktól. Háromnapi bolyongás után egy morcos erdőlakó siet az éhező testvérek segítségére. Sikerül lebaltázni a gyerekevő óriást, és a legszerencsésebbek olyan tündérrel találkoznak az erdőben, aki tudja a hazavezető utat, majd otthon hozzá is megy apához, és mindenki boldogan él, mint egy nagy család.

Így látják a nevelőintézeti gyerekek Jancsi és Juliska történetét. Varázslatosak, meghatóak és egyben kíméletlenül őszinték a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban március végén megrendezett négynapos Inside-Outside nemzetközi filmkészítő műhely végén bemutatott kisfilmek. A családon kívül, nevelőintézetben élő magyar, cseh, szlovák és lengyel fiatalok maguk dolgozták át az otthonról elzavart és erdőben eltévedt testvérpár archetipikus történetét. Szakmai segítséget a Gyerekszem Egyesület, támogatást a Visegrádi Alap nyújtott a műhelymunkához.

Grosch Nándor vezetésével a Gyerekszem Egyesület év közben is tart drámai foglalkozásokat és filmszakkört a nevelőotthonban, a műhely azonban intenzív, koncentrált munkát jelent. Bollók Csaba filmrendező mellett hangmester, vágó, forgatókönyvíró, pszichológus és drámapedagógus segítette a gyerekstáb játékát és nagyon is komoly munkáját. Az időjárás látszólag kevésbé volt segítőkész – a késő tavaszi zimankó és a szakadó hó miatt a jelenetek egy ré szét belsőben, stilizált díszletek között kellett leforgatni. Ez azonban nem tett rosszat a filmeknek. Nyers realizmus árad a snittekből, a rideg fehér tájban toporgó gyerekek őszintén önmagukat adják.

Izgalmasak a szereplőkkel készült interjúk, a dokumentarista betétek, amelyekben a történetet és abban a maguk szerepét értelmezik. Saját élményeikkel dolgoznak, szimbolizált, biztonságot adó keretben jelenítik meg személyes problémáikat, félelmeiket – megjelennek a veszélyes támadások, a testi-lelki sérülések, a gyerekeket elhanyagoló és bántalmazó alkoholista szülők. Képekbe keretezve láthatók a vágyak és fantáziák is – a véletlen adta megmentő alakok, a visszafogadó, biztonságot adó apa, a családi kapcsolatok újrateremtésének reménye és lehetősége. Tudattalan élmények kerülnek felszínre.

A műhely bevallottan művészetterápiás programként működik, hozzásegítve a gyermekotthonban nevelkedő gyerekeket traumáik oldásához. Sokan közülük fájdalmasan sérült személyiséggel, erősen megbomlott lelki egyensúllyal élik mindennapjaikat valamilyen intézetben. Félig kint, félig bent – szülők helyett alkalmi nevelők teremtette, családot kényszerűen pótló légkörben. Az elkészült filmek nyíltkörű vetítésével zárult táborban a nyelvi akadályok ellenére a nemzetközi stábok közt életre szóló barátságok születtek, amelyek most a közösségi oldalakon folytatódnak.

Támogatói háttér: A Gyerekszem Egyesület tíz éve szervez gyermekotthonban nevelkedő fiataloknak filmszakköröket és filmtáborokat. A Visegrádi Alap támogatásával a jövőben cseh, lengyel és szlovák nevelőotthonokban terveznek hasonló eseményeket létrehozni. www.gyerekszemegyesulet.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.