Hírvilág

Tízéves a Vodafone Magyarország Alapítvány

A Vodafone Magyarország Alapítvány március végén gálaesttel ünnepelte fennállásának tízéves évfordulóját, amelyen felléptek az alapítvány által támogatott közösségek képviselői is. A szervezet, amelynek célja a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esélyegyenlőségének megteremtése és a civil szféra fejlesztése, 2003-as megalakulása óta 216 civil partnernek több mint egymilliárd forintnyi támogatást osztott ki. Ennek eredményeként országszerte 256 program valósult meg, ebből 76 a Vodafone Önkéntes Közösség jóvoltából, a Vodafone Magyarország és a Vodafone Shared Service Centre Hungary dolgozóinak önkéntes munkájával.

Önkénteskonferencia Budapesten

Március végén több mint tíz európai ország 90 önkéntesének részvételével Budapest adott otthont az egyik legjelentősebb európai önkéntesküldő hálózat, a GLEN (Global Education Network of Young Europeans – Fiatal Európaiak Globális Nevelési Hálózata) éves konferenciájának, ahol fejlődő országokban dolgozó fiatal európai önkéntesek számoltak be tapasztalataikról. Hazánkat hárman képviselték: Ilyés Ilona, aki Madagaszkáron segítette a környezettel és környezetvédelemmel kapcsolatos nevelést; Rajmon Zsófia, aki Nairobi szegénynegyedében és a kenyai Kibérában foglalkozott a közbiztonság és a higiéniai körülmények javításával, valamint Halmos Máté, aki Etiópiában marketing- és IT-támogatással segítette a női vállalkozásokat.

Gyermekek dekorálják a Tűzoltó utcai klinika járóbeteg-osztályát

Rajzpályázatot hirdetett meg a Tűzoltó utcai Gyermekklinika Őrzők Alapítványa az intézmény egynapos osztályának dekorálására. A kis betegek átmeneti tartózkodási helyiségei a 6–14 éves korosztály közreműködésével válhatnak színesebbé. A gyűjtés a Zwack Unicum Nyrt. egymillió forintos felajánlásával vette kezdetét. (www.orzokalapitvany.org)

Több ezer vércukormérőt kapott a gyermekdiabetológia

A 77 Elektronika K . jóvoltából 3500, könnyen kezelhető, laboratóriumi pontossággal működő vércukormérő készüléket kapott a hazai gyermekdiabetológiai szakellátás. A készülékek két fővárosi és négy vidéki alapítványon keresztül országszerte több ezer gyermekhez jutnak el. Hazánkban egyre többeket érint a diabétesz, a becslések szerint jelenleg 3700 gyermeket kezelnek cukorbetegséggel. Ellátásukban kiemelt fontosságúak a korszerű és megbízható diagnosztikai eszközök.

Megszépült a Magyar Vasúttörténeti Park

Tavaszi nagytakarítás volt a Magyar Vasúttörténeti Parkban a MÁV-csoport nyolcvan önkéntes dolgozója és családtagjaik közreműködésével. A vasutasok először tavaly ősszel tették rendbe a parkot egy önkéntes akció keretében, amelyet nemrégiben kertrendezés, szemétszedés és gazolás követett. A lelkes vasutasok összegyűjtötték a műanyag palackokat és a többi hulladékot, megmetszették az orgona- és díszbokrokat, murvát terítettek szét a sétautakon és a parkolóban, lefestették a kerti padokat és asztalokat, s átkenték a kiállított gőzmozdonyokat is. A Vasúttörténeti Park november végéig változatos programokkal várja a látogatókat.

K & H gyógyvarázs – pályázat

Idén tizedik alkalommal hirdették meg a K & H gyógyvarázs program országos pályázatát az OEP által finanszírozott gyermek-egészségügyi intézmények és mentőállomások részére. A húszmillió forintos keretből 5-10 intézmény részesülhet, az egyenként elnyerhető támogatás felső határa négymillió forint. Az elbírálás során kiemelt figyelem irányul a halmozottan sérült gyermekeket segítő, illetve a gyermekfogászati intézmények pályázataira. A kilenc éve útjára indított K & H gyógyvarázs programra eddig mintegy 800 pályázat érkezett be. A kezdetek óta 245 intézmény részesült 451 millió forintnyi támogatásban, 150 szórakoztató gyerekprogramra és 23 ezer könyv- és játékadomány átadására került sor.

Lépj akcióba!

A Hallgatók a Közösség Szolgálatában országos egyesület (HaKöSz) 2013. április 17–24. között hetedik alkalommal rendezte meg KözJóTett elnevezésű önkéntes programsorozatát a Budapesti Corvinus Egyetemen. Ennek keretében programokat szerveztek a Cseppkő utcai Gyermekotthon lakói számára, közösen főztek az Alma utcai Idősek Otthonának lakóival, kerekasztal-beszélgetést folytattak nehéz sorsú fiatalokkal, élelmiszercsomagokat vittek a Dankó utcai hajléktalanszállóra, a Noé Állatotthonban és a Budaörsi Állatmenhelyen pedig a kutyasétáltatásban segédkeztek.

Újra segít az 1%-os kampányban a Provident

A tavaly első ízben kiírt pályázat sikerére alapozva a Provident Pénzügyi Zrt. ismét nyílt pályázatot hirdetett civilszervezetek 1%-os kampányainak kiegészítő támogatására. Azon bármely olyan közhasznú vagy kiemelten közhasznú civilszervezet részt vehet, amely legalább két éve jogosult az 1%-os személyijövedelemadó-felajánlások fogadására, és rendelkezik egy legfeljebb 25 másodperces, tévésugárzásra alkalmas reklámfilmmel. A pályázat két nyertes szervezete 15-15 alkalomra szóló, 25 másodperces tévéreklám megjelenést nyerhet főműsoridőben, az 1%-os felajánlások legfontosabb időszakában. A reklámspotok nyomán a tavalyi nyertesek számlájára a korábbinál jelentősen több felajánlás érkezett.

Most szólj hozzá! – Elindult a Vitatér weboldala

A NIOK Alapítvány elindította a Vitatér program weboldalát – a www.vita.nonprofit.hu címen elérhető fórumon a civil társadalom hallathatja hangját.

A Vitatér minden hónapban 2-3 olyan vitaindító írást közöl, amely egy-egy aktuális közpolitikai kérdést állít a középpontba. Ezt internetes vita követheti, az eszmecserét végül kerekasztalbeszélgetés zárja. A weboldalra lehet cikket, blogbejegyzést és Facebook-hozzászólást is küldeni, a legfrissebb információk a nonprofit.hu Facebook-oldalán olvashatók.

Kampány az európai önkéntesség népszerűsítésére

Országos kampányt indít a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) népszerűsítésére. A Válassz egy kalandot! program célcsoportját 18–30 év közötti fiatalok alkotják, akiket arra kívánnak ösztönözni, hogy éljenek a lehetőséggel, és töltsenek el hosszabb-rövidebb időt külföldön önkéntesként. Az EVS egyúttal kiváló lehetőséget kínál arra is, hogy a hazai szervezetek – pl. múzeumok, gyermekotthonok, könyvtárak és szociális intézmények – külföldi önkénteseket fogadjanak. Az Európai Unió Fiatalok Lendületben Programja (Youth in Action Programme) pályázati rendszerben nyújt támogatást.

A részletekről az Eurodesk-hálózat partnerszervezetei adnak tájékoztatást.

Díjazták a Fedél Nélkül Művészeti Pályázat nyerteseit

Idén hatodik alkalommal adták át az Év Alkotása díjat vers, próza és grafika kategóriában. Az otthontalan emberek által 2012-ben beadott pályamunkákat kortárs művészekből álló zsűri értékelte, s annak tagjai adták át a díjakat is.

A rendezvényhez grafikai kiállítás kapcsolódott, s azon fellépett az AHA-színpad otthontalanokból álló társulata is.

A nyertes alkotások megtekinthetők a www.facebook.com/FedelNelkul oldalon.

Támogatott intézmények

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mintegy 150 millió forintos támogatásban részesíti a fogyatékossággal élők civil fenntartású bentlakásos vagy lakóotthoni ellátást nyújtó intézményeit. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. által lebonyolított pályázaton 65 intézmény nyert el támogatást. A kedvezményezettek az állami normatíván felül 221 ezer és 14 millió forint közötti külön támogatást kaptak.

Megújult az NFÜ honlapja

Megújult külsővel és újdonságokkal várja látogatóit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja, a www.nfu.hu. Az áttekinthetőbbé tett oldalon több újítás segíti a tájékozódást. Egyszerűbbé vált és a felső sorba került a menü, bal oldalra pedig a szolgáltatások, a keresők és a belépést, regisztrációt igénylő alkalmazások – így a Pályázati e-ügyintézés, az Ügyfélszolgálat és újdonságként a Pályázati gyorskereső.

Adj egyet ajándékba! – a közlekedési múzeumban is

A kiállítóhelyek közül elsőként csatlakozott az Adj egyet ajándékba! elnevezésű jótékonysági kezdeményezéshez a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, ahol április 12-től már rászorulók részére is lehet jegyet váltani. A megvásárolt pluszjegyet a múzeum pénztárában lehet hagyni, hogy azt később egy nehéz helyzetben lévő látogató – sokgyermekes szülő, kisnyugdíjas, leszázalékolt stb. – használhassa fel.

A csatlakozni kívánó szolgáltatók a www.facebook.com/adjegyetajandekba oldalon jelentkezhetnek be.

Zorán-koncert a Radnótiban

Zorán a 2009-es, ötvenéves jubileum után ismét koncertet ad az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumában, az ország egyik legeredményesebb oktatási intézményében. Ezúttal a nehéz helyzetbe került iskola javára lép fel annak dísztermében. A május 4-én 18 órakor kezdődő jótékonysági koncertre szóló támogatói jegyek 3000 Ft-ba kerülnek. Cím: Budapest XIV., Cházár András utca 10.

Meserajzpályázat általános iskolásoknak

Az idén 15 éves Auchan Magyarország K . a miskolci Szimbiózis Alapítvánnyal karöltve áprilisban meserajzpályázatot hirdetett 5. és 6. osztályos tanulók és tanulócsoportok számára. A pályázatokat egy weboldalra lehetett feltölteni, és ugyanott lehetett azokra szavazni is. A legtöbb szavazatot elnyerő első öt pályamű készítőjének az a jutalma, hogy elviheti osztályát és kísérő tanárait májusban, júniusban vagy szeptemberben egy egyhetes táborozásra a Baráthegyimajorság ökoparkjába, ahol fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek is dolgoznak. A nyertesek listája a kereskedelmi vállalkozás Facebook-oldalán olvasható.

Jótékonysági örömúszás

Április 7-én rendhagyó, úszóversennyel egybekötött gálát szervezett a Mozdulj! Közhasznú Egyesület, amelyen fogyatékkal élők és egészségesek mérhették össze teljesítményüket. A délután célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a mozgás és az úszás fontosságára.

A helyszínen befolyt összeget az egyesület a Gézengúz Alapítványnak ajánlotta fel a születésükkor károsodott gyermekek rehabilitációjára.

Megújul a hazai iskolai foci

A hazai labdarúgás-utánpótlás, az amatőr és ifjúsági labdarúgás népszerűsítése érdekében idén a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Telekom első ízben közösen rendezi meg a Diákolimpia labdarúgóversenyeit. A Telekom Labdarúgó Diákolimpia elnevezésű, több ezer főt megmozgató eseménysorozatot 2013. április 20. és június 17. között több korcsoportban rendezik meg az alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói számára. A megyei döntőkre 20 helyszínen 760 focicsapat részvételével kerül sor.

A szervezők a kijelölt sportközpontokban családi programokkal, ügyességi versenyekkel és értékes nyereményekkel várják az érdeklődőket.

Húszmillió forint a fővárosnak

A Budapest Bank Budapestért Alapítványhoz az év első felében mintegy kétszáz pályázat érkezett be. Ezek közül 52 nonprofit szervezet, 13 magánszemély, 6 műemlék jellegű épület és öt egyéb szervezet kapott összesen 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A korábbiakhoz hasonlóan támogatásban részesültek az egészségmegőrzést, a fogyatékkal élőket, a hátrányos helyzetűeket segítő, valamint az épített és kulturális örökség megóvása érdekében, illetve a művészeti és szellemi élet területén tevékenykedő pályázók. Az alapítvány 22 év alatt 2950 pályázót részesített több mint 730 millió forint vissza nem térítendő támogatásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.