Felmentették Kandrács Csabát

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felmentette posztjából a Magyar Államkincstár elnökét, Kandrács Csabát (képünkön). A kincstár vezetését miniszteri biztosként Tavaszi Zsolt veszi át, feladata a szervezet középtávú stratégiájának kialakítása, kiemelt feladatainak irányítása lesz. Szerettük volna megtudni a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, milyen indokkal mentette fel a miniszter Kandrácsot, illetve a kormányzati elvárás szerint az új középtávú stratégiában mire kell nagyobb hangsúlyt fektetnie a szervezetnek, ám lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre. A kincstár vezetői gyakran cserélődnek a 2010-es kormányváltás óta: a még korábban kinevezett Kiss Ágnest Kotán Attila követte a poszton 2010 nyarán, majd helyét 2011 januárjában Thuma Róbert vette át, őt váltotta tavaly december közepétől Kandrács.

Kandrács az NGM-től, a kincstárért felelős helyettes államtitkári posztról érkezett a Magyar Államkincstár élére, míg azt megelőzően a Rogán Antal vezette V. kerületi polgármesteri hivatalban irányította a pénzügyi osztályt. Tavaszi Zsolt a kormányváltás óta főosztályvezetőként az államháztartási szabályozási területért felel az NGM-ben, előtte a tárca elődjénél, a Pénzügyminisztériumban.

Varga és Kandrács egyébként még a múlt héten együtt avatta fel Mohácson a kincstár első új, vidéki állampapír-forgalmazási pontját. Ma a nemzetgazdasági miniszter Karcagon átadja a második ilyen pontot is, ezen az eseményen azonban Kandrács már nem lesz ott, a kincstárat a Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgató képviseli.

Lemondott Petykó Zoltán, a fejlesztési ügynökség elnöke

Saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel a mai nappal lemondott tisztségéről Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke, aki 2010 júniusától töltötte be tisztségét. A lemondást Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter elfogadta. Az NFÜ közleményében emlékeztetett:

Petykó már kinevezésekor egyértelművé tette, csak addig vállalja a feladatot, amíg a szervezet képessé nem válik a Magyarország rendelkezésére álló uniós fejlesztési források teljes befogadására. A mintegy 8200 milliárd forintos összeg közel száz százalékára már kiírta a pályázatokat az NFÜ, és 95 százalékát már lekötötte. Az NFÜ tájékoztatása szerint Petykó ezután elsősorban az üzleti életben kamatoztatja szakértelmét, de a rendszerirányító Mavir Zrt. felügyelőbizottsága elnökeként és a szintén állami Széchenyi Tőkealapkezelő Zrt. igazgatósági tagjaként továbbra is fontos feladatokat lát majd el a kormányzat számára. Petykó egy már részben átalakított, részben jelentős átalakításra váró fejlesztési ügynökségnek mondott búcsút –a hírek szerint nem teljesen önként, tevékenységét már korábban is bírálták kormánypárti körökben, a lassú kifizetéseket,

a bürokratikus eljárásokat kárhoztatva. Az NFÜ már elvesztette hatásköre egy részét: tavaly nyáron a kormány létrehozta a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságot Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével, az uniós pályázatokat érintő döntések centralizálásának céljával. Valószínűleg az év végével megszünhet vagy jelentősen átalakulhat maga az NFÜ is: a kormány tervei szerint a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban már más rendszerben menedzselné, felügyelné a közösségi támogatások felhasználását. A tervek szerint a feladatok visszakerülnének a szaktárcákhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.