Fantomizált adócsalók

A kispesti Ammory-Car Kft. vezeti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feketelistáját. A hatóság minden negyedévben közzéteszi, kinél állapított meg nagy összegű adóhiányt. A listára a vállalkozások 100 millió feletti, a magánszemélyek 10 millió feletti eltitkolt adóval kerülhetnek fel.

Az Ammory-Car Kft. egy Berlinben élő, vélhetőleg arab származású magánszemély tulajdonában és ügyvezetésében áll a céginformációs adatok szerint. Amir al-Badawi társaságánál a vizsgálat összesen 948 millió forintos adóhiányt állapított meg, továbbá még bírságként és kamatként kiszabtak rá 681,7 millió forintot. Így most 1,6 milliárd forinttal áll a lista élén.

Rögtön a második egy gyömrői magánszemély, Varga Csaba. A 879 millió forintos adóhiányt a NAV további 720 millió forintos teherrel fejelte meg – így alakult ki a majdnem 1,6 milliárd forintot kitevő tartozás.

Érdekes a harmadik helyen szereplő Profeet Hungary is, amelynél 751,5 milliós adóhiányt állapítottak meg, 464 milliós bírság és kamat kiszabása mellett. A beszédes elnevezésű céget 2010-ben alapították, és egy év múlva máris új tulajdonoshoz, a Romániában lakó Fazakas Imréhez került, akinek egyébként a cégadatok tanúsága szerint komoly üzleti tervei lehettek Magyarországon: további négy társaságot vásárolt meg ebben az időben. Fazakas Imre azonban nem volt szerencsés: az öt cég közül kettőt a bíróság hivatalból szüntetett meg, mert a székhelyén nem volt fellelhető, egy ellen felszámolási eljárás folyik. A maradék közül az egyik az adóslistán előkelő helyen szereplő Profeet, a másik pedig a szintén beszélő nevű Clapboard Kft. (angol szó, jelentése: csapó), amely ellen szintén folyik az ismeretlen székhely miatt a megszüntetési eljárás. Ez a cég is szerepel a most közzétett listán (a felszámolás alatt lévő, megszüntetett társaságok eleve nem): 156,7 milliós feltárt adóhiány mellé most még 86,4 millió forintot kellene befizetnie.

Az adócsalók negyedéves listáján most 146 név szerepel. Összesen 84 gazdasági társaság és 62 magánszemély neve olvasható rajta. Az összes rájuk kiszabott bírság a Népszabadság számítása szerint 39 milliárd forintot tett ki. Ennek valamivel több mint a fele volt megállapított adóhiány, a másik részt a kiszabott bírság és a kamat teszi ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.