Újabb szabadáras piacot szabályozna a kormány

Utolérte az agráriumot is a rezsicsökkentés. Ezúttal a mezőgazdasági vízszolgáltatást kívánja önköltségessé tenni, magyarán az árak csökkentését elérni a kormány – derül ki abból a dokumentumból, amely véleményezésre jelent meg az agrártárca internetes oldalán.

A mezőgazdasági vízszolgáltatás a rendszerváltozás óta szabadáras tevékenység, a különböző technikai feltételekkel működő szolgáltatók igen eltérő áron és minőségben végzik a tevékenységüket. Ebben a rendszerben a kabinet szerint a vízszolgáltató szervezetek kevésbé érdekeltek a működési költségeik minimalizálásában. Éppen ezért nyúlna bele a rendszerbe a kabinet – olvasható az indoklásban. További magyarázat, hogy a magasnak mondott költségek nem minden esetben térülnek meg a termékek árában, a gazdálkodást ezek a körülmények pedig sok esetben ellehetetlenítik. A helyzet megváltoztatása végett szükség van a mostani szolgáltatói kör és tevékenységeik felülvizsgálatára.

-
FOTÓ: MÓRICZ SIMON

A szabályozó szerint egyébként a szolgáltatónak egyéves időszakra, legkésőbb minden év február 20. napjáig kell majd elkészítenie a költségkalkulációját a partnerei részére. Ezzel azonban nem értek véget a kötelezettségei. A szezon végén az előbbi számítások kiegészítéseként a vízszállítónak utólagos kalkulációt is kell majd készítenie a tényleges költségekről. Ha kiderül, hogy a tervezett és a tényleges ráfordítások és díjak között különbség van, és a túlszámlázott, vagyis nem csak az önköltség szerepel a számlán, akkor azt a következő évben árcsökkentő tényezőként kell figyelembe venni. Amennyiben fordított a helyzet, azaz a szolgáltató ráfordításai magasabbak a befolyó összegnél, akkor azt egy év múlva költségnövelő elemként kell alkalmazni.

A természeti lehetőségek miatt a gazdáknak vélhetően nem nagyon éri majd meg más helyről szállítani a vizet, ezért a szállítók valószínűleg nem sok esetben cserélődnek le, arról azonban nem szól a rendelet, hogy mi történik akkor, ha egymást követő két évben nem ugyanaz a szolgáltató hozza-viszi az öntözővizet. A dokumentum szerint a szolgáltatói kör meghatározásakor a jövőben kiemelten figyelembe kívánják venni a területi különbségeket, a szolgáltató által átadott víz mennyiségét és minőségét, a szolgáltató által ellátott mezőgazdasági területek méretét és a szolgáltatást igénybe vevő gazdálkodók számát is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.