Csúnya dolog mindent előre tudni

Bennfentes ügyek borzolják a kedélyeket az amerikai tőkepiacon. A közelmúltban rekord, több mint hatszázmillió dolláros bírságot fizetett ki egy spekulációs alap, miután kiderült, munkatársai az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló gyógyszerkísérletek sikertelenségéből nyerészkedtek, míg egy másik kisebb jelentőségű ügy inkább hollywoodi filmbe illő részletekkel szórakoztatja a közönséget. Mindkét társaság szereplői a pénz mellett komoly börtönbüntetések miatt is aggódhatna.

Scott London harminc esztendőt húzott le a KPMG-nél vezető tanácsadóként, ám most nagy esélye van rá, hogy egy börtöncellában fejezze be sikeres karrierjét. A pénzügyi szakértő és az ékszerész Bryan Shaw évek óta együtt hódolt golfszenvedélyének és a pénz imádatának. Kapcsolatuk három éve lett különösen gyümölcsöző. Az ékszerészt a KPMG bizonyos ügyfeleinek piaci szándékai érdekelték. A merítés színes volt, így a Herbalife, a táplálékkiegészítőket forgalmazó Skecher, a Deckers Outdoor, az UGG, az építőipari felszereléseket kölcsönző RSC Holding vagy a Pacific Capital nevű pénzintézet egyaránt a látókörében volt.

Scott iránymutatásai alapján kisebb részvénycsomagokat vásárolt, remélvén, az feltűnésmentes. Az ékszerész készpénzzel és további „apróságokkal” hálálta meg a tanácsokat. Az összérték talán a 100 000 dollárt sem érte el, miközben Bryan Shaw legalább 1,2 millió dolláros haszonra tett szert az együttműködésnek köszönhetően. A kis tételek ellenére felébredt a gyanú az amerikai tőzsdefelügyeletnél, majd Bryan Shaw brókercége, a Fidelity is befagyasztotta az ékszerész számláit, és egy kaliforniai bíróság megkezdte a vizsgálódást a bennfentesség ügyében.

Scott London győzködése ellenére az ékszerész a hatóságokkal való együttműködést választotta. Felvételeket készített találkozóikról, majd segítségével március végén le is tartóztatták. Scott London egyelőre öt év börtönre és 250 000 dolláros pénzbüntetésre számíthat. Nagyságrendekkel súlyosabb az az ügy, amely a napokban rekordösszegű, 616 millió dolláros bírság kifizetésére kényszerítette a spekulációs befektetési alap, a SAC Capital Advisors két leányvállalatát. Az anyacég abban a reményben állapodott meg az amerikai piacfelügyelettel (SEC), hogy ezzel minden további felelősségre vonást megúsznak egy a szövetségi hatóságok által évek óta vizsgált bennfentes kereskedés ügyében.

A SAC Capital esetében kiderült fejleményeknél komolyabbra, bennfentes ügyekben még soha nem derítettek fényt a hatóságok. A társaság munkatársainak visszaélései két nagy gyógyszergyártót érintettek. A globális gazdasági válság kitörésének évében, 2008-ban az Alzheimer-kórt gyógyító szerek kísérleti eredményeit szivárogtatták ki szűk körben. Mielőtt az Elan Corp. és a Wyeth Pharmaceuticals sikertelen próbálkozásáról a piac értesült volna, a SAC egyetlen hét alatt 960 millió dollár értékben adott el a két társaság részvényeiből. Ám ezzel nem elégedtek meg: a határidős piacon jelentős eladási ügyleteket kötöttek, arra játszva, hogy keressenek a részvények árfolyamesésén is.

A SAC Capital irányítója, Steve Cohen, annak ellenére, hogy őt személyesen nem vádolják semmivel, nincs könnyű helyzetben. A mintegy 14 milliárd dollárt kezelő alap hat alkalmazottját elítélték, közülük ketten együttműködést ajánlottak a hatóságoknak, amelyek minden eszközt bevetnek, hogy Cohent is vád alá helyezhessék. Esély van rá, hogy a vádalku keretében bizonyítékokhoz jutnak. Mindenesetre a vádlók a vétkesség bizonyítékaként értékelik a tőzsdefelügyelettel való megállapodás keretében szinte önként átadott 616 milliót, ami jelzi az ügy súlyát. Ez idáig egyébként a legsúlyosabb bírság ezen összeg negyede volt. Két éve a Galleon Group alapítója fizette azt ki, s egyúttal 11 év börtönt is kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.