Csak belső körösök nyertek?

Nem csitul a botrány a trafiktender eredménye körül. A közösségi média és a helyi bloggerek ezúttal sokkal gyorsabban pörgették az információt, mint a média. Öntötték a nyilvánosságra a nyertes helyi vezetők neveit, rokoni kapcsolatait, amelyekből komoly önmérséklet mellett is az rajzolódik ki: üzleti tervet ebben a pályázatban csak azért kértek, hogy legyen mire szubjektív pontszámot adni.

Immár végérvényesen cáfolható az a kormányzati kommunikáció, amely szerint a trafikok üzemeltetési joga kisvállalkozóknak, megváltozott munkaképességűeknek, vagy épp kismamáknak hivatott biztosítani a biztos megélhetést. A legtöbb területen ugyanis a helyi politikai és gazdasági elit lett a befutó. (Ha ön is értesült gyanús összefonódásokról, ha tudomása szerint városi vagy helyi vezetők, befolyásos üzletemberek vagy hozzátartozóik nyertek környezetükben, kérjük írja meg nekünk a szerkesztoseg@nepszabadsag.hu e-mail címre, levelét névtelenül is várjuk!)

Vannak, akik elkeseredésükben – hiszen elvesztik megélhetésüket –már tüntetést, megmozdulást szerveznek. Végső céljuk, hogy semmisítsék meg a szerintük botrányos pályázat végeredményét. A trafikmutyi blog tételesen sorolja az eseteket.

Az egyik legegyértelműbb történet a már ismertek között Dég független polgármesterének gyermekéhez kötődik, erről a Hír24 számolt be. Gárdonyi Sándornénak a fia és a menye is kapott koncessziós jogot, méghozzá nem is keveset, összesen négyet. Kettőt Dégen és kettőt Lajoskomáromban. A portál kérdésére a polgármester az egyik nap még mit sem tudott a fejleményekről, mondván, az bizony a gyerekek biznisze, másnap azonban már részletes tájékoztatást adott, s arra hivatkozott, hogy korábban is árultak cigarettát, amiből többmilliós bevételük volt, igaz, a dohányt jelenleg is a CBA-jukban árusítják. Arra a felvetésre, hogy miért volt szükségük négy koncesszióra, s a CBA-ból nem tudnak-e megélni, azt mondta: 400 millió forint hitelük van így is. Újabb kérdésre, hogy ezt a pályázatot nem feltétlenül erre találták ki, hanem például arra, hogy gyesen lévő kismamák tudjanak szerényen bár, de megélni, azt mondta: az ő menye is otthon van, ő fogja majd vinni a boltot, ez lesz a főállása. A négy koncesszióra pedig azért van szükség,mert egyből nem lehet megélni.

Algyőn három dohányboltra lehetett pályázni, s bármilyen meglepő azok működtetésére Herczeg József polgármester családjának lesz döntő befolyása, ugyanis a három trafikból kettőt a felesége, egyet pedig a lánya nyert meg – írta a Délmagyarország. A polgármester vázolta a hátteret is a lapnak, s elmondta: húsz éven keresztül vendéglátóztak, így – ahogy fogalmazott – ismerős számukra a téma, van tapasztalatuk boltok vagy kereskedelmi egységek működtetésében. Lázár János szűkebb hazájában, Hódmezővásárhelyen Fekete Ferenc fideszes önkormányzati képviselő – aki egyébként élelmiszerboltot is működtet a városban –, két trafik nyitására kapott engedélyt a lap szerint. Kisvárdán Zámbó Istvánnak hívják az alpolgármestert, s valaki pont ilyen néven nyert három koncessziót. Maklári Gergely is tagja a testületnek, és ezen a néven is van egy győztes pályázat a városban. A borsodi Felsődobsza Fidesz–KDNP-s polgármestere Luterán András, a helyi pályázat nyertese pedig Luterán Aliz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.