Brüsszelben nem csúszik le a kommersz

A pálinka után a kommersz röviditalok magyar jövedékiadó-szabályozása is megakadt Brüsszel torkán. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert az etil-alkohol-tartalmú termékek esetében két jövedéki adókulcsot alkalmazunk, miközben az uniós szabályozás csak egynek a használatát teszi lehetővé – tájékoztatta tegnap az újságírókat egy bizottsági forrás.

A szervezet megküldte az eljárás elindítását jelentő hivatalos felszólítást, és most első körben várják a magyar hatóságok magyarázatát arra, mivel indokolják a két kulcs alkalmazását. A magyar hatóságoknak két hónapjuk van válaszolni.

Korábban Magyarország az etilalkohol-tartalmú termékek – így a szeszes italok, a különféle alkoholtermékek vagy a bioetanol – esetében is egységes terhelést alkalmazott, 2011 novemberétől azonban a rosszabb minőségű, aromás szeszek esetében bevezetett egy új, 50 százalékkal magasabb adókulcsot. A kormány akkori indoklása szerint a változtatással azokat az italokat akarták kedvezőbb helyzetbe hozni, amelyeknek jobb a minőségük, így próbálják ösztönözni a lakosságot a kevésbé káros, kevesebb aromaanyagot tartalmazó termékek fogyasztására.

Az új adókulcs bevezetése jelentős változásokkal járt a hazai szeszpiacon, bár akkora hatása nem volt,mint a saját célú házilag készített vagy bérfőzetett pálinka adómentessé tételének, amely miatt Brüsszel egyébként szintén kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. (A magyar pálinkaforradalommal február óta az Európai Bíróság foglalkozik.) Az aromás szeszek gyártásával foglalkozó kisebb hazai cégek részben a receptúra megváltoztatásával igyekeztek reagálni az új helyzetre, és sokan átálltak az addig is a kommersz fogyasztás meghatározó termékének számító vodka gyártására. A nagyobb, több országba szállító külföldi és hazai cégek azonban nem tudtak, nem akartak változtatni termékeiken, ezért nagymértékű piacvesztést szenvedtek el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.