A mi titkunk, amiről Némethnével tárgyalunk

– Számos ország miniszterével, miniszterelnökével sokat szoktam beszélgetni, így Németh Lászlónéval is. Hogy miről és mikor, az hadd maradjon a kettőnk titka – fogalmazott Hernádi Zsolt. A Mol elnök-vezérigazgatója ezt tegnapi közgyűlésüket követő sajtótájékoztatójukon újságírói kérdésre válaszolta annak kapcsán, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter nemrég kifogásolta az energiacégnek az Együtt 2014 párthoz kötődő Haza és Haladás Alapítvány számára nyújtott 15 millió forintos támogatását és emiatt egyeztetéseket kezdeményezett.

Kifejtette: a Mol társadalmi felelősségvállalási költségvetése évi hárommilliárd forint. Ennek kétharmada hagyományos szponzoráció, harmada pedig – és idesorolható a szóban forgó támogatás is –, amikor egyes országokban olyan társadalmi mozgalmakhoz, alapítványokhoz, „aktivitáshoz, beszélgetésekhez” nyújtanak segítséget, amelyek a társadalomban hasznosak lehetnek. Ezekről a Mol nem szokott nyilatkozni, neve külön nem jelenik meg.

Lapunk kérdésére, hogy a miniszterrel „érintettként” (az elnök-vezérigazgató szóhasználatában: stakeholderként), avagy a 24,6 százalékos állami részvényes képviselőjeként (shareholderként) tárgyal, határozottan leszögezte: a mindenkori kormányok képviselőivel az üzleti környezet meghatározó szereplőiként tartják a kapcsolatot, vagyis nem részvényesként, hanem érintettként. Ezt akkor is megtették, amikor a magyar államnak egyetlen Mol-részvénye volt. Tulajdonosként azért nem egyeztethetnek az állammal, mert nem tehetnek különbséget részvényeseik között – tette hozzá. Mindazonáltal az ügy mélyreható törést nem okozott az állam és a cég vezetése között, hiszen a közgyűlésen a megjelent részvényesek 99,5 százaléka – köztük az állam – 2018-ig meghosszabbította Hernádi Zsolt igazgatósági mandátumát.

Az elnök-vezérigazgató sajtótájékoztatóján főként a vállalat fokozódó nemzetköziesedését, a leánycégek önállósodását hangsúlyozta. Az olajtársaság nyereségének fele külföldi tevékenységből, háromnegyede kitermelésből származik. Mindazonáltal kérdésünkre kitért belföldi fejlesztési terveikre is. Tavaly a csoport 152 milliárdos nyereséget ért el. Ez alig marad el az azt megelőző év eredményétől. A tulajdonosok a tavalyihoz hasonló, 46 milliárd forint osztalékot kapnak. (A 24,6 százalékban tulajdonos magyar államnak tehát körülbelül 11,5 milliárd forint jut.) Tavaly a 154 milliárdos 2011-es nyereség után 45 milliárd forintot fizettek ki hasonló címen.

Molnár József vezérigazgató közgyűlési előadása szerint bonyolult, kiszámíthatatlan, vegyes hatású nemzetközi környezetben sikerült pozícióikat megtartani. Továbbra is elsősorban a kitermelésre összpontosítanának: rövid távú céljuk az – elsősorban magyar és horvát – termelés-visszaesés évi ötszázalékos ütemének mérséklése. Különösen nagy érvágás számukra az irányításuk alá tartozó horvát INA szíriai kitermelő vállalatának a közel-keleti államban dúló belviszályra visszavezethető kiesése. Az emelkedést főleg a távolabbi – elsősorban észak-iraki (kurdisztáni), oroszországi és kazahsztáni – mezőik 2015-től várható felfutásától remélik. A csoport tavaly közel 300 milliárd forintot ruházott be.

Finomítási-értékesítési üzletágukban elsősorban a fokozatos fejlődés, illetve a további, több százmillió dolláros kiadáscsökkentés a cél. Információink szerint ennek keretében tavaly mintegy 700 fővel csökkent a Mol 5500-as magyarországi létszáma.

A közgyűlésen többek között jelen volt Csányi Sándor alelnök, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, megjelent Parragh László igazgatósági tag, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, kisrészvényesként pedig mások mellett Holoda Attila, a Mol korábbi eurázsiai kutatás-termelési igazgatója, aki a múlt év végén három hónapig energetikai helyettes államtitkári posztot töltött be.

A közgyűlésnek új helyszín, az 500 millió forint állami támogatással megépült, Orbán Viktor kormányfő által néhány hete átadott belvárosi Budapest Music Center adott otthont.

Hernádi Zsolt, Molnár József
Hernádi Zsolt, Molnár József
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.