Taroltak a nagyvállalkozók

Nem kaptunk választ arra a kérdésünkre a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.-től, miért nyerhettek a legjobb területeken zömmel egy körhöz köthető vállalkozók. A társaság szerint a döntést a fejlesztési miniszter hozta meg.

Nincs egyelőre válasz arra a kérdésre, miként történhetett meg, hogy a legjobbnak mondott területeken – ilyen például Budapest belvárosi része –zömmel egy körhöz köthető vállalkozók voltak képesek elvinni a húsz évre szóló trafikkoncessziók jelentős részét. A dohánytendert lebonyolító Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. lapunknak annyit válaszolt: ők nem vettek részt a döntésben. Hangsúlyozták: a jogszabályok értelmében a pályázat kiírására, elbírálására, továbbá a koncessziós szerződések megkötésére Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter jogosult. Az ügyben kerestük a minisztériumot is, onnan mindeddig azonban nem kaptunk választ.

Korábban is és most is megkérdeztük az NDN Zrt.-t, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot arról is, pontosan milyen elgondolás alapján bírálták el az egyes pályázatokat. Az NDN-nél ugyanis korábban többször is leszögezték: csak a nyertesek neve és a koncesszió földrajzi helye lesz nyilvános, ám a pályázati anyagok, különösen pedig az üzleti terveik – azaz, hogy pontosan mi alapján ítélte oda a szaktárca 20 évre a dohánykoncessziót a vállalkozónak – már nem.

A nyilvánosságra hozott lista 5415 nyertes koncessziót tartalmaz. A nagy többség egyetlen területen szolgáltathat, ami a szakértők szerint kevés lehet a megélhetéshez, ehhez legalább három megszerzésére lett volna szükség. Összesen 129-en voltak, akik már valódi jövedelmezőséggel kecsegtető sikert tudtak elérni, és a maximálisan megengedett öt koncessziót vittek el –igaz, nem tudjuk, mennyi lehet a névazonosság. A családtagok, üzlettársak, ismerősök bevonása azonban sokszor még jobb eredménnyel járhatott.

Gyakori, hogy valaki 4-5 – vagy éppen családtagjai révén akár több –koncesszióval voltaképpen „lefed” egy várost vagy egy kerületet. Ez némileg szembemegy a trafiktörvény azon célkitűzésével, hogy lehetőleg minél széttagoltabb legyen a dohány kiskereskedelme. A bírálók láthatóan szemet hunytak afölött, amikor a leleményes vállalkozó a feleségét, hozzátartozóját is indította a pályázaton. Elsősorban megyei jogú városokban fordul elő, hogy így gyakorlatilag néhány vállalkozó kezébe kerül majd a területen lévő teljes dohánykereskedelem. Ugyanakkor, ami talán még furcsább, több olyan vállalkozót is találni, aki nem szerepel a cégbírósági nyilvántartásokban, azaz korábban semmiféle üzleti tevékenysége nem volt, ám most kapásból öt koncessziót is elnyert.

Előkelő helyen a CBA

A nyertesek nevei között előkelő helyen szerepelnek a CBA hazai üzletlánc igazgatóságának tagjai is. A testület tíz tagjából vélhetőleg hatnak jutott koncessziós terület. A harmadik és a tizenkettedik kerületben Breier László összesen öt koncessziót kapott. (Nem tudjuk, van-e kapcsolata Breier Lászlónéval, aki még egy területet vitt el Budapesten). Mellette Gyelán Zsolt négy koncessziót söpört be (Gyelán Emese pedig további hármat, szintén a fővárosban). A vezetőség tagjai közül Viszokay Árpád 3, Krupp József 2, illetve vidéken Rubóczky József 4, Lekeny György 2 koncessziót szerzett. A vezetőségi tagok, illetve valószínűsíthető családtagjaik kapcsán összesen 23 koncessziós jogot szereztek meg –zömüket a fővárosban.

Kérdésünkre, hogy a társasághoz tartozó vezetőségi tagok voltak-e sikeresek, és hogyan kommentálják az eredményt, Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: nincs tudomásuk arról, hogy a franchise rendszerükbe tartozó vállalkozóik közül pontosan hányan és mennyi koncessziós pályázatot adtak be. Ugyanakkor – fogalmazott Fodor – „kézenfekvő, hogy jó pár vállalkozás képviselője benyújtotta a dohánytermék-értékesítés koncessziós jogának megszerzésére irányuló pályázatát, hiszen üzleteik nagy része eddig is foglalkozott dohánytermék értékesítésével”.

Rogán szomszédja is a nagy nyertesek között 

A trafikpályázat másik nagy befutója a Cigar Tower. A dohánykereskedelmi céghez köthető Csetényi Csaba és Krskó Tibor, valamint előbbi testvére, Csetényi Zsuzsanna – összesen 12 koncessziót vittek el. Ráadásul a kiskereskedelmi szempontból leginkább ütősnek számító ötödik kerületi koncessziók zömét – 14 helyből 9-et – ők kapták meg, de emellett a várnegyedben is három koncesszióhoz jutottak. Csetényi Rogán Antal ötödik kerületi polgármester, Fidesz-frakcióvezető szomszédja. Mint az Index.hu megírta korábban, Csetényi Csaba és Krskó Tibor közös cégét, a Hamu és Gyémánt Kft.-t nemrég győztesként hirdették ki a kerület kommunikációs tenderén. Igaz, mint Rogán Antal erre reagálva közölte: a hírportál észrevételei alapján nem írt alá szerződést a céggel.

A Cigar Tower vezetője, Acsay Antal a Népszabadságnak azt mondta: eredetileg 27 koncesszióra pályáztak. Az elnyert 12 koncesszióról szólva Acsay Antal úgy vélekedett, hogy ezzel a Cigar Tower meg tudja őrizni a korábbi piaci pozícióját, mivel korábban is 12, franchise rendszerben működő üzlettel voltak a piacon.

Nagyot fogott a trafiktenderen a fővárosi Sárkány Centert is magáénak tudó Vimpex-csoport. A cég vezetője, Vu Quy Duong és felesége is 5-5 koncessziót szerzett, a cég többi munkatársával (illetve azok rokonaival) együtt további 10 fővárosi helyen kaptak dohányárusítási jogot. (A cégnél telefonos érdeklődésünkre nem tagadták, hogy jó pár koncessziót nyertek el, ám a témában a holnapi napon ígértek csak felvilágosítást.)

Helyi vezetők is viszik a trafikokat

Több vidéki helyen is a polgármester, illetve annak vélelmezett rokonsága nyert. Az Index.hu szerint a nyertesek listáján feltűnik egy Eged István, aki névazonosságot mutat a Heves megyei Pétervására Fidesz–KDNP-s polgármesterével. Eged István összesen négy koncessziót nyert el. De ugyanilyen sikeresen pályázott Mondok József, akinek a neve Izsák polgármesterére és Zámbó István, akinek a neve Kisvárda fideszes alpolgármesterére emlékeztet. Algyőn a város három trafikjából kettőt Herczeg Józsefné kapott, miközben a polgármestert Herczeg Józsefnek hívják.

Szépen szerepeltek a Magyar Dohánykiskereskedők Egyesülete tisztségviselői is. Az MDKE elnöke, Lengyel Antal egyben a pályáztatást lebonyolító állami cég, az NDN Zrt. felügyelőbizottsági tagja is. (Korábban lapunknak Lengyel Antal úgy fogalmazott: azért nem összeférhetetlen a két tisztség, mivel nem az NDN, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium bírálja el a trafikpályázatot.) Lengyel Antal felesége, Lengyelné Hörömpöli Erika öt koncessziót kapott, míg a listán feltűnik egy öt koncessziót elnyert Lengyel Klára is – a név megegyezik az MDKE etikai bizottságának vezetőjével, aki cégbírósági adatok szerint Lengyel Antal testvére. Emellett az MDKE titkára, Adorjánné Pordán Éva kettő koncessziót szerzett a fővárosban.

Szatmáryné: Szó sincs összeférhetetlenségről

A nyertesek között van Szatmáryné Jähl Angéla, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi tagozatának az elnöke, aki nemrégiben részt vett a Magyar Dohány Kerekasztal létrehozásában. Az ismert üzletasszony a hatodik kerületre kapott egy dohánykoncessziót. Megkeresésünkre elmondta: négy koncesszióért indult, és ebből egyetlenegy helyen nyert. Szatmáryné Jähl Angéla ugyanakkor kérdésünkre nem látta összeférhetetlennek, hogy számos érdek-képviseleti pozíciója mellett a trafikpályázaton is indult.

„Húsz éve látom el az érdek-képviseleti feladataimat, ám emellett kezdettől fogva a kiskereskedelemben dolgoztam, így az üzleteimben korábban is árultunk dohányterméket.” Az üzletasszony ugyanakkor úgy nyilatkozott: semmiféle rálátása, illetve ráhatása nem volt a pályázatok kiírására, illetve elbírálására. Még úgy sem, hogy a fia, Szatmáry Kristóf a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára – illetve a BKIK elnöke –, fő feladatkörébe tartozik a kiskereskedelem területe. „A fiam nem vett részt a trafiktörvény kialakításában, illetve nem volt rálátása a pályázatok elbírálására” – szögezte le Szatmáryné Jähl Angéla.

Állami garanciás hitel is lesz

Az üzleti tervben feltüntetett árbevétel tíz százalékát, koncessziónként legfeljebb ötmillió forintot adna induló hitelként az OTP Bank a nyerteseknek – az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása mellett. A bank speciális konstrukciót dolgozott ki: nem kell lezárt üzleti év és számlaforgalom sem, a hitelbírálat pedig könnyített.

Megőrzik a piaci pozíciót
Megőrzik a piaci pozíciót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.