Piszkos forrásból tiszta energia

Több mint 1,3 milliárd eurót ér az a vagyon, amelytől egy olasz bírósági ítélet alapján „megszabadították” Vito Nicastrit. A Szicíliában a szél királyaként emlegetett üzletember maffiakapcsolatai révén nem kis tekintélyre tett szert.

Nicastri immár három éve zár alá vett vagyonáról – amely a legtisztább energiaforrások hasznosításából, szélerőművek és napkollektorok működtetéséből gyarapodott az évek során – a napokban jogerős ítélet mondta ki, hogy piszkos forrásból származik.

A palermói antimaffia-bizottság kérelmére indult eljárás 43 vállalatból, közel száz nagy értékű ingatlanból és 66 bankszámlából álló elkobzott portfóliója az olaszországi maffiaellenes harc történetének eddigi legnagyobb fogását jelenti. A maffia felgöngyölítését irányító szervezet vezetője, Arturo De Felice Rómában úgy nyilatkozott, meggyőződésük, hogy a szélkirály a Cosa Nostra épp regnáló vezérének, Matteo Messina Denarónak a bábja, de több hozzá hasonló területeken működő, a maffia pénzét szorgalmasan mosó nagyvállalkozó is felbukkant a látókörükben. A tiszta energiaforrások, így a szél, a nap energiáját hasznosító ágazatokban gyakori a feketepénzek forgatása – állítja Arturo De Felice. Vito Nicastrinak egyébként Szicílián kívül Lombardiában, Calabriában is voltak érdekeltségei, és üzleti kapcsolatban állt luxemburgi, dán, valamint spanyol társaságokkal is.

A mostani fogás nem az első a szektorban, tavaly Calabriában, Európa egyik legnagyobb szélfarmjának üzemeltetőjéről derült ki, hogy kapcsolatban állt a maffiával. Az ott elkobzott vagyon 350 millió eurót ért. Olaszországban a megújuló energiaforrások hasznosítása a kedvező adottságok miatt dinamikusan fejlődik, a szélerőművek által szolgáltatott energia tavaly 34, a napkollektorokból származó forrás 72 százalékkal bővült, immár az olasz energiaellátás közel tíz százalékát adva. A következő tíz évben a globális zöldenergia-termelés megduplázódik – állítják a szakértők.

A szektor által termelt érték 2012-ben 249 milliárd dollárra rúgott, 2022-re 426 milliárd dollárt jósol az amerikai Clean Edge közelmúltban publikált tanulmánya. A tavalyi év nehéz volt az ágazat szereplői számára, csökkentek a befektetések, csődök és átszervezések is nehezítették a helyzetet. A forgalom összességében mindössze egy százalékkal bővült – áll a jelentésben. A szélerőművek 44 gigawattóra termelése globálisan 74 milliárd dollárt ért, a napelemek 31 gigawattórával és 80 milliárd dollárral járultak hozzá a világ energiaszükségletének kielégítéséhez. A fennmaradó mintegy 95 milliárd dollárt érő energiát egyéb alternatív forrás, döntően a biomassza, ezen belül is a járművek üzemanyagául szolgáló etanol és a biodízel adta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.