Nem gondolkoznak a távozáson

Az alternatív lakossági áramszolgáltatását tavaly augusztusban indító, szlovák hátterű Energetikai Központ Zrt. a januári tízszázalékos rezsicsökkentés után maga is ennyivel mérsékelte díjait, de továbbra is fenntartják, hogy a helyileg érvényes tarifákra vetítve kedvezménnyel értékesítik az áramot a lakosság számára – közölte lapunk megkeresésére a társaság egyik magát megnevezni nem kívánó képviselője.

Arra, hogy pénzügyi helyzetük miként módosult, nem kívánt reagálni, de megerősítette, változatlanul a szabadpiacon kénytelenek beszerezni a továbbértékesített áramot. A kialakult helyzetben kénytelenek voltak négyről három százalékra mérsékelni alapárkedvezményüket, illetve kivezették a legnagyobb elköteleződést vállaló fogyasztók nyolcszázalékos diszkontját; a kettő közötti hatszázalékos csomag viszont változatlan maradt. Az adatok a számla mintegy felét kitevő termékárra vonatkoznak.

A kedvezmény a számla egészére vetítve az alapcsomagban kettőről mintegy másfél százalékra mérséklődött, a bátrabb elköteleződést három százalékkal jutalmazzák, a megszűnt csomagban pedig körülbelül négy százalékkal csökkent a teljes díj. A számla fennmaradó részét az állam által meghatározott, manapság parázs vitákat okozó úgynevezett rendszerhasználati díj és egyéb kisebb tételek alkotják. A társaság ma már nemcsak az Elmű–Émász, hanem az E.ON észak-dunántúli övezetében élő lakossági fogyasztóknak is kínálja portékáját. Ez az árampiaci szabályok szerint nem igényel semmiféle szerelést, hisz csupán az áram mint „termék” kereskedője változik, a hálózat üzemeltetője változatlan marad.

A társaság képviselője egy esetleges további tarifacsökkentésre vonatkozólag nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni, de érzékeltette, hogy erre az esetre is dolgoztak ki stratégiát. Hozzátette ugyanakkor, bíznak abban, hogy nem lesz további rezsicsökkentés. Hangsúlyozta: igazságtalannak tartják, hogy míg januártól a lakosságot mentesítették a megújuló alapú áramtermelés támogatása alól, addig számukra ez a kátnak nevezett terhelés nőtt, pedig ők is lakossági fogyasztókat látnak el. A honi piacon az Energetikai Központon kívül csak a Magyar Telekom kínál távközlési szolgáltatásait igénybe vevő lakossági ügyfeleinek hasonló áram- és gázdíjkedvezményeket.

Ám a minap a német hátterű társaság a januári tízszázalékos rezsicsökkentésre hivatkozva már azt jelentette, tárgyalni kénytelen lakossági energiaszolgáltatásának fenntartása érdekében. A Magyar Telekom más termékekhez kötött, illetve az Energetikai Központ területileg behatárolt szolgáltatásán kívül a lakossági fogyasztók nem választhatnak maguknak áramszolgáltatót, még ha ez a lehetőség papíron létezik is. Hasonló a helyzet a gázpiacon, ahol a tavalyelőttig jelentős árkedvezményeket nyújtó, ám dicstelenül távozó EMFESZ Kft. máig tisztázatlan okokból jelentős mértékű „záró”-számlákat bocsátott ki egyes lakossági ügyfeleinek.

Csehország: pörgő piac áreséssel

Tíz százalékkal csökkentette gáztarifáit Csehország legnagyobb gázszolgáltatója, az RWE. A német társaság közlése szerint azért döntöttek így, mert a néhány éve liberalizált piacon számos alternatív szolgáltató jelent meg, amelyek egyre több – csak tőlük 250 ezer –lakossági ügyfelet szipkáztak el. Piaci részesedésük 60-ról 44 százalékra esett. Akciójukkal szeretnének javítani a cseh közvéleményben róluk kialakult képen. (M. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.