Júniustól olcsóbb a PB-gáz

Június 1-jétől tizedével csökken a „lakossági” PB-palack és a háztartási felhasználású tartályos gáz ára – jelentette be tegnap Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca politikai államtitkára. A termék ugyanis hatósági áras lesz.

A látszat ellenére kemény fába vágta a fejszéjét a kormányzat, amikor a rezsicsökkentési hullám által érintett szolgáltatások körébe felvette a PB-gázt is. A többi említett terméktől eltérően ugyanis ez szabadáras. Értesülésünk szerint a szaktárca piacmonitorozása eredményeként hatezer forint körüli PB-gázár körvonalazódott. A Népszabadság – nem reprezentatív – felmérése viszont egész más képet mutat: e szerint a hatezer forint körüli ár főként a nagy, ismert honi gázkereskedők egyes telepein jellemző. (A Prí magáz ajánlott végfelhasználói tarifája 5990 forint.) Ehhez képest van olyan kisebb cég, amely akár már ma is ötezer forint alatt adja a terméket.

Sőt helyi viszonyoktól függően a nagyobb márkák – jellemzően önálló vállalkozó – forgalmazói is jócskán alámehetnek a kincstári tarifának. Mivel tehát a listaárak között akár húszszázalékos eltérés is tapasztalható, ehhez képest a tízszázalékos árcsökkentésre vonatkozó ígéret értelmezhetetlennek tűnik. Nagy kérdés, a hatósági tarifát végül is hol húzza meg a kormány. Fónagy János érdeklődésünkre kifejtette: noha a cseretelepek, házhoz szállítók száma több mint ötezer, ezeket rendre néhány forgalmazó látja el. Így első körben a forgalmazók és a kiskereskedők közötti tarifákat határozzák meg. Ennek mértéke minden forgalmazóra vonatkozólag más lesz, az ebből eredő árcsökkentést pedig a kiskereskedőnek is érvényesítenie kell.

Vagyis nagykereskedőnként különböző hatósági árat szabhatnak: mind számára az általa eddig alkalmazottnál tíz százalékkal alacsonyabbat. Vagyis a területi árkülönbségek megmaradhatnak, csak tizedével alacsonyabb szinten. Az általunk megkérdezett kiskereskedők ezzel együtt sem látnak tisztán a kérdésben. A hegymagasi székhelyű, de a fővárosban és környékén is szolgáltató Saladin Bt. például jelenleg 5250 forintért árusítja a PB-palackot. Kőműves József üzletvezető lapunknak kijelentette: ha 5500 forint körül lesz a hatósági ár, ők maradnak a mostani alacsonyabb tarifánál. Sőt, ha a kormány az ő beszállítójuk árát tíz százalékkal mérsékli, esetleg ebből is engedhetnek. Beszerzési tarifájukat nem árulta el, de érzékeltette, hogy még így is van a terméken némi hasznuk.

Sőt nem zárta ki, hogy az országban lehetnek náluk alacsonyabb tarifát szabó, szintén haszonnal dolgozó – teljesen legális – kereskedők is. Megerősítette, hogy Magyarországon a nagyobb csoportok inkább magasabb, míg a kisebbek alacsonyabb tarifával dolgoznak. Ennek különösebb okát nem látja: alapvetően a nagyok is egyazon forrásokból szerezhetik be az árut, vagyis egyszerűen magasabb haszonkulcscsal dolgozhatnak – vélekedett. További problémát jelent, hogy a köztes tarifák az eladott mennyiségtől függően nagykereskedőn belül is szórhatnak. Ráadásul az áruk szabad áramlása jegyében jelen vannak teljesen szabványos terméket forgalmazó, határon átnyúló, legális kereskedelmet végző külföldi cégek is. (Az olcsóbb Szlovákia és Lengyelország mellett piaci pletykák szólnak ukrán vagy épp kazah beszerzési tervekről is.) Kérdés, ezek tarifái miként szabályozhatók. Az is értelmezendő, a kormány mit ért „lakossági PB-palackon”, hiszen csak egyfajta palack van, a közületek is azt használják.

Lakossági könnyítések

Fónagy János tegnap újabb fogyasztóvédelmi részletszabályokat is ismertetett. Eszerint a szolgáltatónak az eddiginél nagyobb rugalmasságot kell tanúsítania a leolvasás időpont egyeztetése tekintetében, a viták miatt leszerelt mérőt vagy az arról készített fotót két évig meg kell őriznie, új fogyasztók kérésére ingyen biztosítani kell előre fizetős órát, a weboldalra díjkalkulátort kell kihelyezni, a dokumentumok kiadásáért nem kérhet pénzt, az egyedi fogyasztási adatokat pedig 2014-től az interneten is követhetővé kell tenni.

Nagy telep, magas ár, kis telep, alacsony ár – ez jellemzi ma a hazai PB-gáz-kereskedéseket
Nagy telep, magas ár, kis telep, alacsony ár – ez jellemzi ma a hazai PB-gáz-kereskedéseket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.