Hivatalosan nem értik a Vodafone-t

A frekvenciahasználati jogok meghosszabbítását érintő döntés minden tekintetben megfelel mind a szolgáltatókkal kötött szerződésekben foglaltaknak, mindaz európai uniós normáknak, mind „a hatályos nemzeti törvényeknek” – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) arra reagálva, hogy a Vodafone lapunkban bejelentette: perelni fog, ha a hatóság nem hosszabbítja meg a 900-as frekvenciáik használati jogosultságát.

Az NMHH bízik abban, hogy a témában a Vodafone által megfogalmazott egyes állítások félreértésen vagy tévedésen alapulnak, és nem a cég végleges, hivatalos álláspontját tükrözik. Pedig a Vodafone szabályozásért felelős vezérigazgató-helyettese, Marchhart Pál egyértelműen és érthetően fogalmazott lapunknak. E szerint a frekvenciahasználat meghosszabbítását elutasító hatósági döntés közlését követően felszólították az NMHH-t az érvényben lévő szerződésük betartására, de mivel harminc napjuk van a jogorvoslati lépés konkrét megtételére, május 8-án beadják a keresetet a médiahatóság ellen, ha addig nem születik más megállapodás a 900-as sávok sorsáról.

Kérdeztük a hatóságot, megérkezett-e ez a levél hozzájuk, de eddig nem válaszoltak a megkeresésünkre. A hírközlési hatóság nemrég nyilvánosan is világossá tette, hogy a hazai cégek jövőbeni frekvenciahasználati jogosultságát „stratégiai szintre emelt partnerség” keretében kívánja biztosítani. Ez szerinte új fejezetet nyit a frekvenciák kizárólagos tulajdonával rendelkező állam és a szolgáltatók viszonyában. Azt, hogy e stratégiai partnerség mit is jelent, ma sem tudni. Annyit közöltek, hogy ez segít a kiszámítható piaci viszonyok megteremtésében, egyszerre szolgálja a minőséget, az esélyegyenlőséget és a versenyképesség növelését.

Az NMHH biztos abban, hogy a Vodafone is maradéktalanul egyetért a fenti célokkal – írják. A Vodafone 900 és 1800 megahertzes frekvenciahasználati jogosultsága 2014. október 8-án jár le. A cég korábban már jelezte, hogy a hatályban lévő hatósági szerződésben a magyar állam vállalta, hogy a három mobilszolgáltató között nem tesz hátrányos megkülönböztetést. Ennek alapján a Telekomhoz és a Telenorhoz hasonlóan a Vodafone frekvenciahasználati engedélyét is meg kellene hosszabbítania.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.