A megkésett tavasz sietteti a kertészt

A gyorsan jött meleg miatt érdemes gyorsan végezni a metszéssel, lenyírni a füvet.

Sokak számára a fűnyírással kezdődik a kertészeti szezon, az első nyírásnak egyébként most van itt az ideje, hiszen a néphit szerint is Szent György napján szokás a legelőre hajtani az állatokat, mert ilyenkor, ahogy mondani szokás, van mit harapni. A fűnyírás mellett nem szabad megfeledkezni a tavaszi cserjemetszésről sem. A pontos időzítésben rejlik a válasz arra a tapasztalatra, hogy az egyik kertben gyönyörűen virágoznak az egészséges, telt bokrok, máshol ugyanazok csak kopott porfogók. Az idő melegre fordultával a cserjék, a kerti díszfák eddig csak duzzadó rügyei azonnal hajtani kezdenek. Ezért érdemes gyorsan végezni a metszéssel, a késés súlyos veszteséget okoz, ugyanis az ébredező növények fontos nedveit is eltávolíthatják.

A virágzó cserjék két csoportba sorolhatók, s ez határozza meg metszési idejüket. Ősszel fejleszti a következő évi virágrügyeit az aranyvessző, a gyöngyvessző, az orgona, a tamarix, így a tavaszi metszéssel ezeket is eltávolítanánk, megakadályozva, hogy a cserje virágba boruljon. A többiek nyeshetők most is.

A szép virágot hozó növények levágott vesszeit a lakásban, nagyobb vázában lehet virágoztatni. (Ilyen például az aranyvessző, amely ráadásul meg sem sínyli, ha néhány vesszejéből vázadísz lesz.)

A sövények első idei metszése június közepe után esedékes. De, ahogy a többi cserjét, úgy ezeket a sorba ültetett növényeket is érdemes tavasszal ifjítani. A levél nélküli, idősebb belső ágakból is néhányat ki kell vágni. A sövényifjításkor is érvényes a harmadolás szabálya. A ritkásra sikerült egyedek miatt nem szabad elkeseredni. Hamar elfoglalják helyüket az új levelek.

Vad tövisei ellenére a leggyakrabban ültetett kerti cserjék egyike a tűztövis. A tűztöviseket évente többször, de legalább kétszer ajánlott metszeni, most kora tavasszal, majd nyár közepén és ősszel. Ez alól kivétel a narancsszínű tűztövis változat. Ez ugyanis gyengébb növekedésű, és a rövid ágain eredő hajtásokon virágzik, ezért a nyugalmi időszakban lehet óvatosan metszeni.

A többi tűztövist kora tavasszal lehet alaposan, formára metszeni. Az eltávolításra szánt ágak, hajtások kiválasztásakor arra kell figyelemmel lenni, hogy a bokor kompakt, tömött hatást keltsen, és ne legyenek benne kopaszodó, magasról eredő részek. Technikailag ezt úgy lehet megoldani, hogy a cserjében a nagy ágakat egészen a törzs központi szerkezetét adó főági rendszerig visszavágják, vagy ha teljes a megújítási szándék, akkor a talajtól 20-30 centiméterig kell csonkolni. Ilyenkor a meghagyott ágak, hajtások számára megnyílik a lehetőség, hogy ezt a szabad helyet kihasználhatják.

Az erős tavaszi metszés után a nyári, őszi beavatkozás már csak hajtásválogatás. Ezek nyomán csinosabb lesz a bokor koronája, és ha ügyesen végezték a munkát, akkor a dús virágzás után a sok bogyó a kertbe csalogatja egész télen a madarakat.

A hortenziák metszését illetően megoszlanak a vélemények, de nem hibázik, aki a kerti változatot (Hydragea macrophylla) a szezon elején úgy megkurtítja, hogy minden erőteljesebb hajtásnak csak a kétharmadát hagyja meg.

A kerti örökzöldeket is metszeni kell, különösen azokat, amelyeket sövénynek szántak. A kívánt magasság eléréséig a sövényt évente két-három alkalommal nyírjuk. Érdemes úgy időzíteni, hogy minden tíz centiméteres hajtásnövekedést kövessen metszés. Sok hobbikertész esik abba a hibába, hogy a kívánt magasság minél gyorsabb elérése érdekében nem metszi vissza eléggé a fiatal sövényt. Ez azonban visszaüt, mert a növények felkopaszodnak, a sövény ritkás és csúnya lesz. Ilyenkor nem marad más hátra, mint a teljes visszavágás, amivel kezdődik minden elölről.

Az örökzöldeket kora tavasszal érdemes metszeni, mert ezek a növények általában márciusban, áprilisban nagyjából egy hónapig (az idén a természet háromhetes késésben van) növekednek intenzívebben, és ilyenkor részben benövik a sövénykorrekció okozta lyukakat.

A sövénynyesők számára jó tanács: mindig a sövény teteje legyen a keskenyebb. Ilyenkor ugyanis a legalsó leveleket jobban éri a fény. Aki megfigyeli a napközbeni fényváltozásokat, apró korrekcióval biztosíthatja sövénye számára a teljes átvilágítást. Egyébként az ilyen szempontból jól beállított szögletes sövények a talajtól a tetejükig egyenletesen levelesek. Egy szépen nyírt sövénynél ezt az eltérést, a profi munkát – ami nem több néhány centiméteres optikai korrekciónál – észre sem lehet venni. A rosszul megvilágítottak alul rendszerint felkopaszodnak. Megoldás lehet erre a lekerekített felső.

KORÁBBI CIKKEK

www.nol.hu/kertesz

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől! peter.czauner@partner.nepszabadsag.hu vagy kertesz.nolblog.hu

 

A hirtelen jött melegben nemcsak a gyep, az egész kert gyorsan ébred
A hirtelen jött melegben nemcsak a gyep, az egész kert gyorsan ébred
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.