Birkózik a Fidesz a szeméttel

Júliusig el kívánják érni, hogy a szemétszállítást túlszámlázó települések esetében a díj az engedélyezett szintre mérséklődjék.

Németh Szilárd Fidesz-képviselő, csepeli polgármester tegnap rezsibiztosi minőségében a két héttel ezelőttihez hasonló tartalmú sajtótájékoztatón ismételte el: a Fidesz szerint felháborító, hogy egyes településeken az engedélyezett 4,2 százaléknál magasabb mértékben emelkedtek idén a szemétszállítási díjak. Ez ellen minden eszközzel küzdenek.

Júliusig el kívánják érni, hogy a túlszámlázó települések esetében a díj az engedélyezett szintre mérséklődjék. Júliustól mindenütt erre vetítve érvényesítik majd az ígért tízszázalékos szemétdíjcsökkentést. Arra a kérdésünkre, hogy a két héttel ezelőtti helyzethez képest mi változott, illetve mik a konkrét tapasztalatok és tervek, azt válaszolta, dolgoznak a probléma megoldásán, ami nem egyszerű, ráadásul sokan hátráltatni igyekeznek azt, de hasztalan.

A képviselő megismételte Dunavecse példáját, melynek polgármestere száz százalék körüli áremelésre panaszkodott neki. Egy tegnap kapott levélben pedig zalabéri lakosok tapasztaltak kétfős háztartás esetén 90, egyszemélyesnél pedig akár 138 százalékos szemétszállítási áremelkedést.

Sajtóhírek szerint a két említett településnél jóval nagyobb Fidesz-központokban is tapasztalhatók hasonló furcsaságok. Ilyen például a rezsicsökkentés mellett kardoskodó Kósa Lajos irányította Debrecen vagy Miskolc: e két nagyváros lakosai mintegy 20 százalékos díjemelkedésre panaszkodnak. Komoly hullámokat vetett a 34 településen – többek közt az említett Dunavecsén – szolgáltató Dunanett döntése, amit több mint százszázalékos emelésként érzékelnek a lakók. Zalában szintén százszázalékos emelés borzolja a kedélyeket. Somogy megye kisnyugdíjasai azon háborognak, hogy míg eddig a kommunális adó tartalmazta a szemétdíjat, addig most azt külön szedik be. A kaposvári közgyűlés tavaly hétszázalékos lakossági – és dupla ekkora közületi – szemétdíjemelésről döntött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.