Legózik a kormány

Műanyag kockákból építkezik Magyarország: a kormány hétfőn stratégiai megállapodást kötött a Lego Manufacturing Kft.-vel. A dán játékgyártó több tízmilliárd forintért fejleszti magyar gyártókapacitását Nyíregyházán.

A kormány újabb stratégiai megállapodását Szijjártó Péter látta el kézjegyével. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára beszédét arra építette fel, hogy szerinte a magyar Lego stratégiai partnerré válása többről szól, mint egy kormány és egy nagyvállalat megegyezése termelésről, magyar beszállítókról és munkahelyteremtésről. Az egybegyűlteknek arról beszélt: a megállapodás az értékközösségről is szól Magyarország és a Lego között, mert az aláíró felek értékrendjének középpontjában a család áll.

Martin Svejda szerint örömmel fogadták a magyar kormány felkérését a közös építkezésre. A Lego Manufacturing stratégiai megállapodást aláíró beruházási igazgatója arról beszélt: Nyíregyháza fontos hely a dán cég térképén. A Lego szabolcsi megyeszékhelyen működő üzemében gyártják a piacra kerülő valamennyi Duplo-kockát, és itt működik a játékgyártó teljes fröccsöntő kapacitásának egyötöde is.

És ezzel még nincs vége. Az Index arról írt: a Lego-csoport mintegy hatvanmilliárd forintos fejlesztésbe kezd hazánkban. A nyíregyházi gyár zöldmezős beruházással megvalósuló bővítése révén megduplázzák a műanyag építőelemek gyártását Magyarországon. A beruházás 2014-re tervezett befejezése után a társaság magyar bázisán készülő termékei hozzájárulnak majd az európai, az ázsiai és a tengerentúli piacok kiszolgálásához.

Mindezt azután, hogy a magyar Lego-vállalkozás eddig is jelentős munkaadónak számított hazánkban. A mintegy 12 milliárd forint árbevételű cég eddig 1200 dolgozónak adott munkát. Munkatársai száma a küszöbön álló bővítés révén 250 fővel gyarapodhat.

Más kérdés, hogy a kormány bármennyire is büszke magára, a Lego nem a most aláírt stratégiai megállapodás nyomán horgonyzott le hazánkban. A cég tíz évvel ezelőtt a Flextronics révén került Magyarországra: termékei Svájcból kiszervezett gyártását először Sárvárra, majd 2006-ban Nyíregyházára telepítették. Saját nyíregyházi gyárukat 2009-ben nyitották meg.

A dániai Billundban székelő cég világszerte ismert építőjáték-elemeit nemcsak magyar üzemében, hanem csehországi és mexikói vállalatainál is gyártja. Árbevétele 2010 és 2012 között több mint 40 százalékkal nőtt, az alkalmazottak száma elérte a mintegy 12 ezer főt.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a magyar Lego Manufacturing Kft. árbevétele az elmúlt három évben 8 milliárdról 12 milliárd forint fölé emelkedett, adózott eredménye 2011-ben meghaladta a 260 millió forintot. (Nol)

Stratégiai kézfogás
Stratégiai kézfogás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.