Nem csillog olyan szépen

Másfél éve nem volt ennyire olcsó az arany, unciánkénti ára 1500 dollár alá is került tegnap, egy nap alatt majdnem 4 százalékot veszített a tőzsdén – annyit, mint tavaly egész évben. A nemesfém unciájáért tavaly októberben még kevés híján 1800 dollárt adtak, azóta esik, csak az elmúlt egy évben 10 százalékot veszített értékéből.

Az árrekordot 2011 szeptemberében érte el a piac, 1920 dolláron. A mostani áresésre nincs teljesen hagyományos magyarázat. Az arany piaca alapvetően akkor mutathat nagy emelkedést, ha megerősödnek egy-egy krízishelyzet idején a gazdaság fejlődését illetően az aggodalmak, de még inkább akkor, ha a pénzügyi rendszer stabilitásába vetett hit inog meg. Az arany ára a válság kirobbanása előtt, 2008-ban 750 dollár környékén mozgott, majd 2009-ben 25, 2010-ben pedig újabb 30 százalékkal emelkedett az ára, és ezt követte a rekordig elérő újabb 10 százalékos növekedés 2011-ben.

Noha most sok minden a válság erősödésére, fennmaradására utal, az arany mégis esik tovább. Az elmúlt napokban lényegesen mérséklődtek a piaci kételyek, ami szinte törvényszerűen azt okozta, hogy a befektetők elfordultak a hagyományosan menekülő befektetési lehetőségként számon tartott aranytól – mondta a Népszabadságnak Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője. A tendenciát erősítette, hogy a kötvény- és a részvénypiacok az elmúlt időszakban attraktív lehetőséget nyújtottak a piaci szereplőknek. Kuti Ákos, az Equlior Értékpapír Zrt. elemzője hozzáteszi: ma az árupiacokon általában is visszafogott a kereskedés, mindennek esik az ára. Folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy nagybefektetők is piacra dobják aranykészleteik egy részét. Az erről szóló cikkek megemlítették Soros Györgyöt, vagy John Paulsont is – utóbbi alapítója az amerikai President of Paulson & Co befektetési alapnak.

Ciprus a nemzetközi szervezetektől remélt 10 milliárd eurós mentőcsomag kötelező önrészének egy szeletét is aranykészletének értékesítésével fedezné. Mindez tovább nyomja az árakat. Furcsa módon még a japán jegybank jengyengülését kitűző terve is ezt segíti. Az adatok szerint a dollárral szemben elért jenleértékelődés után a hagyományosan jó megtakarítónak tartott japán befektetők nem vásárolni kezdték az aranyat, hanem értékesítették készleteiket. Jenben számolva ugyanis az aranybefektetéseik „termelték a pénzt”, vagyis megfelelő kiszálló árat értek el, így ők is a részvénypiacok felé fordulhattak. Móró Tamás szerint az árakat tovább csökkentheti, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed valóban szigorítja monetáris politikáját, s kevesebb pénzt pumpál a piacokra, hiszen az arany jegyzése szerte a világban dolláralapú, az apadó források miatt pedig az ideérkező befektetések is tovább csökkenhetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.