Bizakodóbb lett az OTP

Egy hónapja még stagnálást várt, most viszont már egyszázalékos növekedést jósol az idei évre a magyar gazdaságban az OTP Bank, igaz, leginkább egyszeri okok következményeként.

Wolf László, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese szerint átlagos mezőgazdasági évvel (a tavalyinál tehát jobb teljesítménnyel) számolva is a hozzáadott érték jelentős növekedését hozhatja az autóipari beruházások beindulása. A pénzintézet úgy látja azonban, hogy a beruházások volumene 4,3 százalékkal csökken, s a hitelek iránti kereslet sem élénkül.

Wolf hangsúlyozta: a magánszektor hitelállománya folyamatosan mérséklődött az elmúlt két évben, és ebben hozhat változást a jegybank új, Növekedési Hitel Programja. A vezérigazgató-helyettes nem árulta el, mennyire lehetnek ezek a kölcsönök olcsók, mondván a tárgyalások még tartanak a jegybankkal. (A londoni Morgan Stanley szakértői szerint kevés lehet az MNB által kínált kétszázalékos felár, így vagy kormánygaranciára lesz szükség, vagy magasabb áron adják majd az olcsó hitelt.)

Wolf azt mondta: a pontos feltételek kialakítása május elejére várható, de az már látható, hogy az olcsó hitelek iránt „ezen a gyenge piacon is” jelentős lesz az érdeklődés. Közölte, hogy viszonylag kevés idő lesz majd a hitelek elbírálására és lehívására (a júniusban induló program augusztus végéig tart), és javasolta a vállalati vezetőknek, hogy ha beruházási hitelt szeretnének felvenni, akkor próbálják azt már most minél jobban előkészíteni, hogy élni tudjanak a lehetőséggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.