Az RWE kiszállt a Nabuccóból

Az osztrák OMV megvásárolta a német RWE-nek a Nabucco konzorciumban meglévő egyhatodnyi tulajdonrészét – közölte tegnap az európai gázvezetékterv politikai testülete, a Nabucco Bizottság budapesti üléséről szóló sajtókonferencián kérdésünkre Gerhard Roiss, az OMV vezérigazgatója.

Reinhard Mitschektől, a megfigyelőként jelen lévő holding, a bécsi Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezetőjétől megtudtuk, a tulajdonosváltásra márciusban került sor. Az ügylet lehetőségét külföldi sajtótermékek tavaly év végén szellőztették meg, ám annak megtörténtéről a Nabucco nem adott ki hivatalos nyilatkozatot; a változásra mindössze az utalt, hogy a tegnapi sajtóanyagban immáron nem szerepelt tulajdonosként az RWE. A jelenlegi részvényesek tehát – az RWE 2007-es csatlakozását megelőző állapothoz hasonlóan – a Mol (pontosabban a tulajdonában álló szakosodott cég), az osztrák OMV, a Bulgarian Energy Holding, a román Transgaz és a török Botas. Igaz, a közöltek alapján az OMV tulajdonrésze 33,3 százalék lehet, a többiek 16,7 százalékához képest.

A tegnapi ülésen a gázvezetékterv nyomvonalállamai – Törökország, Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria – politikai nyilatkozattal erősítették meg elkötelezettségüket a fejlesztés iránt – jelentette be a vendéglátót képviselő Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára. A több mint tíz éve dédelgetett tervek szerint a Nabucco az orosz gázellátási csatorna mellett alternatív forrásokhoz nyitna utat.

Reinhard Mitschek emlékeztetett, hogy a Nabucco konzorcium nemrég beadta pályázatát az azerbajdzsáni Shah Deniz gázmező kitermelését irányító cégszövetség – a mostani megbeszélésen szintén megfigyelőként jelen lévő brit BP, az azeri állam tulajdonában lévő Socar, a francia Total és a norvég Statoil – számára. A kitermelők júniusban döntenek arról, hogy a Nabuccót, vagy a dél-európai nyomvonalú TAP-ot választják az évi mintegy tízmilliárd köbméteres hozammal kecsegtető telep gázának elszállítására.

Az ügyvezető emlékeztette lapunkat, hogy tendernyerés esetén a kitermelő cégszövetség 50 százalékot kapna a Nabucco cégéből, az irányítási jog pedig közös lesz. Kérdésünkre azt is világossá tette, hogy a Nabucco új vezetékek építésében gondolkozik. (A BP korábban egy létező vezetékekre alapozó, olcsóbbnak mondott tervvel rukkolt elő, amit ugyanakkor a kitermelői szövetség tavaly elutasított.) Arra ugyanakkor kitérő választ adott, hogy mekkora a török szakaszt immár nem tartalmazó Nabucco West jelenlegi költségbecslése. A tekintetben pedig, hogy az FGSZ – amely tavaly a Nabucco vezetésével való elégedetlenségére hivatkozva felfüggesztette a rá eső befizetések folyósítását – immáron utalja-e a költségeket, lapunkat az FGSZ-hez irányították.

A konferencián megfigyelőként jelen voltak az Európai Unió, az Egyesült Államok, az Európai Beruházási Bank (EIB), valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselői. Az eseményen a Külügyminisztérium képviseletében Orbán Anita energiabiztonságért felelős utazó nagykövet vett részt. A sajtótájékoztató résztvevői hangsúlyozták az európai gázellátási csatornák bővítése iránti elkötelezettségüket, Kovács Pál pedig tolmácsolta az Orbán-kormány teljes körű támogatását.

Tovább zuhan a benzinfogyasztás

Az év első negyedében 6,2 százalékkal kevesebb 95-ös benzint vásároltak a márkás kutaknál az autósok, mint a tavalyi év ugyanezen szakában – derül ki a nagy magyarországi olajcégek adatait összesítő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tegnap közzétett kimutatásából. A termékből a negyedév során összesen 244,5 millió liter fogyott, ami valószínűleg évtizedes mélypontot jelent. Az amúgy is egyre kisebb jelentőségű 98-as benzin forgalma 25 százalékkal esett vissza, és így az említett időszakban a felhasználás egymillió liter alá esett. Prémium benzinből viszont 5,5 százalékkal többre mutatkozott igény, mint tavaly ilyenkor. Ebből így 5,1 millió liter került a tankokba.

Az összes benzintermékből 251 millió liter fogyott az első negyedévben, amely hat százalékkal marad el az előző év azonos időszakától. A gázolaj iránti kereslet – immár szintén hagyományosan – kissé tompábban, 1,9 százalékkal mérséklődött, így mennyisége 318 millió liter volt. Az elfogyott 15 millió liter prémium gázolaj jóval jelentősebb, közel 11 százalékos zuhanást jelent, ami az összesített gázolaj-visszaesés értékét 2,3 százalékra emeli. Üzemanyagokból tehát az első negyedév során összesen 583 millió litert pöfögtek el a hazai utakon, ami 4 százalékos visszaesést mutat 2012 elejéhez képest – derül ki a MÁSZ összesítéséből. (M. I.)

Reinhard Mitschek, Kovács Pál és Gerhard Roiss
Reinhard Mitschek, Kovács Pál és Gerhard Roiss
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.