A versenyhivatal ejtette a dinnyevádat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette a dinnyekartell résztvevőivel szemben indított eljárást. A GVH tavaly augusztusban kezdett vizsgálódni az Aldi, az Auchan, a CBA, a Lidl, a Spar és a Tesco áruházláncok, valamint a Magyar Dinnye Szövetség és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megállapodása miatt.

A cégek és a két szervezet egyrészt arról állapodtak meg, hogy külföldön termelt görögdinnyét nem vagy csak diszkriminatív árazással forgalmaznak Magyarországon, másrészt összehangolták, hogy a magyar dinnyét mennyiért értékesítik. A cél a hazai dinnyetermesztők helyzetének javítása volt. A lényegében állami támogatással – a kifogásolt dinnyeakció bejelentésén Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Budai Gyula államtitkár is részt vett, emellett a Magyar Dinnye Szövetség elnöke Simonka György fideszes képviselő volt az akció idején – létrejött kartell védelmében a kormánypártok mentőakcióra szánták el magukat.

Tavaly ősszel az Országgyűlés módosította a szakmaközi törvényt. Ennek értelmében a mezőgazdasági termékeket érintő – akár folyamatban lévő – kartelleljárásokban a GVH köteles kikérni a vidékfejlesztési miniszter állásfoglalását, és csak az alapján folytathatja a vizsgálatot. (Hogy még véletlenül se legyen félreérthető a törvény célja, a törvényjavaslatot Pócs János fideszes képviselő és ismert dinnyeexportőr nyújtotta be.) A Gazdasági Versenyhivatal megkereste Fazekast, aki szerint a dinnyemegállapodás szereplői nem sértették meg a versenytörvényt.

A dinnyekartellt lezáró határozatában a GVH leszögezi: a szakmaközi törvény módosítása gyakorlatilag kizárja, hogy a hivatal szankcionálja a versenykorlátozó megállapodásokat agrártermékek esetében. A szervezet úgy ítélte meg, hogy a jogkövetkezmény nélküli, pusztán a jogsértés kimondására irányuló eljárás a jelen körülmények között nem vezethet a verseny feltételeinek érdemi javulásához. A GVH álláspontja szerint a jelenlegi szabályozási helyzet jogbizonytalanságot teremt a mezőgazdasági termékekre irányuló kartellek megítélésében.

Budai Gyula
Budai Gyula
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.