Folytatódik a bedőlési hullám

Egyértelműen javult az üzleti hangulat a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) körében – derült ki a K & H legújabb bizalmi indexéből. Az ötszáz kkv vezetőjének megkérdezésével előállított mutató az elmúlt évben meglehetősen szeszélyesen ingadozott, majd az utóbbi időben ismét emelkedni kezdett, kérdés hogy a mostani javuló hangulat tartósnak bizonyul-e.

K & H szerint szinte minden cégtípus jobb árbevételre számít a jövőben, de a mikrovállalkozók a leginkább optimisták. Ez a bizalomjavulás elsősorban az alacsony mértékű inflációnak és a kormány által bejelentett rezsicsökkentési programnak köszönhető – magyarázta Németh László ,a K &H kkv marketingfőosztályának vezetője.

A különböző ágazati szektorok közül továbbra is a mezőgazdasági cégek a legoptimistábbak, míg a szolgáltató szektorban csupán enyhe javulás látható. A K & H felmérése azt mutatja, hogy a cégeknél a kormányzati gazdaságpolitika és a közterhek megítélése is javult. Nőtt azon vállalkozások aránya, melyek arra számítanak, hogy a kormányzat a következő egy évben vállalkozásbarát intézkedéseket hoz, illetve úgy vélik, közben csökkennek vagy legalábbis stagnálnak a közterhek. Emellett növekedett azon cégek aránya is, melyek alacsonyabb hitelkamatokra számítanak a közel egy éve csökkenő jegybanki alapkamattal összefüggésben. Ugyanakkor nem mindenben ilyen bizakodóak a társaságok: az elmúlt időszakban romlottak a szállítókkal és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatos várakozások, csökkent azon cégek aránya, amelyek az elmúlt hónapokban hallottak vagy olvastak olyan pályázati lehetőségről, amely komolyan érdekelte.

A vállalkozások helyzetének nagyon is van mihez képest javulnia. Elsősorban a gyenge belső fogyasztás miatt nem csitul a céges bedőlési hullám. Az elmúlt egy évben az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártásával, a kiskereskedelemmel, a gépjármű-kereskedelemmel, valamint a vendéglátással foglalkozó cégek köré ben még emelkedett is a bedőlési arány –derül a Bisnode üzleti tanácsadó cég elemzéséből. Emellett némileg a számítógépek, elektronikai termékek és a bútorgyártás területén is romlott a helyzet.

A cég szerint a bedőlés közvetlen oka, hogy a magyar háztartások visszafogták kiadásaikat. Azokban a családokban, ahol egy vagy több kereső munkanélküli lett az elmúlt időszakban vagy a hitelek törlesztő részleteit nyögik, nem jut annyi pénz élelmiszerre, szórakozásra, mint korábban. Más háztartásokban viszont egyelőre kivárnak, például az új autó, motorkerékpár vásárlással, hiszen még mindig nem tudható, mikor kerül felszálló ágba a gazdaság. A bedőlési arány továbbra is az építőipar területén a legmagasabb, ami a felújítások, az építkezések és a beruházások elmaradásával magyarázható. Ugyanakkor a Bisnode úgy látja, hogy a bedőléseknek nem feltétlenül csak negatív hatása van. A recesszió megrostálja a piacot, a felszámolások és csődök hosszú távon oda vezetnek, hogy jellemzően a stabil, jó stratégiával versenyző vállalkozások maradnak talpon. Ez pedig erősebb, kevésbé sérülékeny ágazati és gazdaságszerkezetet hoz létre regionális és országos szinten is – teszi hozzá Keleti József, a cég igazgatója.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.