Rogán összhangban van Vargával?

Még az idén jóváírják az állami nyugdíjrendszerben elinduló egyéni számlákon a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetéseket – közölte tegnap délután Rogán Antal a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón, még azt megelőzően, hogy az Országgyűlés egy egészségügyi „salátatörvényben” döntött este az egyéni számlák elindításáról az állami nyugdíjrendszerben.

A Fidesz frakcióvezetőjének bejelentése sokakat váratlanul ért: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyanis egy nappal korábban, vasárnap az ATV-ben arról beszélt, hogy egyelőre még nem dőlt el, miként indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, de a nyugdíjrendszerben olyan változások történtek, amelyek nem teszik indokolttá a korábbi magán-nyugdíjpénztári megtakarítások jóváírását.

Rogán Antal a tegnapi sajtótájékoztatón erre mindössze azt mondta: ő nem látta a nemzetgazdasági miniszter nyilatkozatát, és nem ismeri a kontextust sem, de a sajtótájékoztató előtt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Varga Mihállyal is lefolytatta a szükséges egyeztetéseket. Azaz az ő álláspontjukat is képviseli a sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón a Fidesz frakcióvezetője „forradalminak” nevezte az egyéni számlavezetést. Azt viszont csak az első lépésnek, hogy a 2013. január 1-je utáni befizetések alapján működni fog az egyéni folyószámlák rendszere az állami nyugdíjbiztosításon belül. A második lépés az adategyeztetés lesz, azt követően pedig – legkésőbb az év végéig – jóváírják a 2013 előtti összegeket, beleértve a korábbi magán-nyugdíjpénztári rendszerben teljesített és az államnak visszautalt befizetéseket is.

Lapunk kérdésére, hogy ez pontosan mikor történik, Rogán Antal megismételte, „legkésőbb az év végéig megtörténik”. Az adategyeztetésre szerinte azért van szükség, mert nem mindenkinél egyértelműek a 2013 előtt keletkezett adatok, másrészt nem mindenki lépett be a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe, és ezeket az ügyeket is rendezni kell, mert senkit sem érhet kár. (Lapunk úgy tudja, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal [NAV] adatbázisát tekintik hivatalosnak erre vonatkozóan.) Ha mindez meglesz, el kell dönteni, hogy az egyéni számlán szereplő befizetéseket milyen formában veszik később figyelembe a nyugdíj számításakor, azaz „dönteni kell a jövő nyugdíjrendszerének az alapjairól” – ismertette az átalakítás harmadik lépését a frakcióvezető, aki azt nem tudta megmondani, hogy ez megtörténik-e még a mostani parlamenti ciklusban.

A tegnapi parlamenti zárószavazás előtt az egészségügyi bizottság olyan módosító javaslatot készített, miszerint a jóváírás szót a „nyilvántartás” szóval helyettesítik.

A Népszabadság kérdésére, hogy ezek szerint teljesül az a politikai nyilatkozat, melyet Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János akkori Fidesz-frakcióvezető és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke jegyzett még 2010 decemberében, amely szerint „garantálni kell az egyéni számlákra történő befizetések értékállóságát”, és „garantálni kell az állami rendszerbe átlépők veszteségeinek jóváírását”, Rogán Antal úgy válaszolt: „ennek a vonalán halad” a szabályozás. De mindezt a nyugdíjak esetén kell biztosítani, és azt teljes egészében garantálják is – tette hozzá.

Az ellenzéki bírálatok közül Rogán Antal különösen furcsának nevezte Bajnai Gordon volt miniszterelnök kritikáját, aki „nem gondoskodott arról, hogy azok az emberek, akik visszakerültek a társadalombiztosítási rendszerbe, és korábban magán-nyugdíjpénztári tagok voltak, azoknak a megtakarításait a nyugdíjukban bármilyen formában jóváírják”.

Arra a kérdésre, hogy az egyéni számlarendszerről szóló politikai nyilatkozat 2010 végén megszületett, miért csak 2013-ban áll fel ez a szisztéma, Rogán Antal úgy reagált: „egy több millió embert érintő lépésről van szó, ami azt jelenti, hogy komoly informatikai felkészülést igényel, meg kellett alkotni a közgazdasági-jogi alapjait. A 2010 előtti kormányok is megléphették volna a felállítást, nem lépték meg. Kellett hozzá két esztendő, amíg az alapvető feltelek teljesültek”.

Nullszámlás sikkasztásról beszél az ellenzék

„Kinek volt ez az ígérete, bocsánat? A kormánynak ilyen ígérete nem volt!” – ezt mondta Varga Mihály vasárnap este az ATV-ben arra a felvetésre, hogy egy törvénymódosítással a kormány lényegében feladja egyik fontos ígéretét, amely szerint egyéni számlákon írja jóvá a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott, az állami rendszerbe visszaterelt megtakarításokat.

Az ellenzék reakciói: „A kormány becsapta és meglopta a korábbi magánnyugdíjpénztár-tagokat, mivel az állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlákra nem vezeti át a korábban felhalmozott megtakarításokat”. Ezt Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese mondta hétfőn, hangsúlyozva: „a parlament döntésével – minden korábbi kormányzati ígérettel, köztük egy elfogadott parlamenti határozati javaslattal szemben – »nullaforintos« egyéni nyugdíjszámlák jönnek létre. A magyar kormány elvette és felélte 3 millió ember nyugdíjpénztári megtakarításait, és ezt most letagadja” – jelentette ki.

Bajnai Gordon, az Együtt 2014–PM választási szövetség vezetője úgy fogalmazott: a kormány szűk három éve azt ígérte, hogy az egyéni nyugdíjszámlákon megjelenik, hogy kinek mennyi magán-nyugdíjpénztári vagyona volt.

„A szavahihetőség hiánya mára ténnyé vált” – mondta.

– Ha nem írja jóvá a kormány a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat az egyéni számlákon, ahogy azt ígérte, akkor az sikkasztás – vélte Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője. (Nol.hu)

A szocialista képviselők tegnap kivonultak az egyéni számlákról szóló szavazáskor
A szocialista képviselők tegnap kivonultak az egyéni számlákról szóló szavazáskor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.