Milliomosnak is jár a segély

Az ügy mégsem kelt közfelháborodást a tengerentúlon. Az amerikai kormány 2010-ben háromezer-kétszáz olyan háztartás számára folyósított segélyt, amelynek az éves jövedelme – addig – meghaladta az egymillió dollárt.

Köztük a rekorder egy 29,9 milliós éves jövedelmű család volt, amely magáévá tette a nálunk Schmitt Pál lemondott államfő által híressé tett, „ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár” mondattal jellemezhető javadalmazási szemléletet. Igaz az is, hogy az ominózus 80 millió dollár csupán csepp a tengerben, ha a tavaly munkanélküli-járandóságként kifi zetett 94 milliárd dolláros számlát nézzük.

Az IRS adatai szerint az érintett háztartások ötöde New Yorkban él, őket a napfényes Kaliforniában munkanélkülivé váltak követik az összesítésben. A lényeg: átlagosan 12 600 dollárt utaltak ki számukra a 2010-es adóévben. Ez a Bloomberg adatai szerint messze meghaladja az abban az évben segélyért folyamodó 25 millió másik amerikai háztartás számára kifizetett éves összeg átlagát, a 8050 dollárt. Harminchárom olyan háztartás is kapott segélyt, ahol a jövedelem az évi tízmillió dollárt is meghaladta. Esetükben az átlagosan kapott 11 455 dollár valóban aprópénznek számít.

Az adatok szerint a milliomosok többsége a Wall Street pénzügyi központjában dolgozhatott, ott ugyanis 32 ezren váltak munkanélkülivé a válság négy évében. Közülük azóta nyilván sokan visszatérhettek a bankszektorba. A pénzügyi szférában ismét a bizalom, a prosperitás és a profit az úr, ezt jelzi, hogy tavaly már 19,7 milliárd dollárnyi bónuszt fizettek ki a jó munka elismeréseként. Megjegyzendő, a milliomosok segélyezése „fejlődő üzletág”, hiszen 2009-ben a törvény adta jogukkal élő vagyonosok még csak 8606 dolláros segélyt vehettek föl – átlagosan.

A törvényhozás előtt egyébként nem ismeretlen a probléma, a képviselők a kongresszusi adatszolgáltató központ nyilvántartása szerint az utóbbi időben öt alkalommal próbálták – sikertelenül – jövedelmi határhoz kötni a munkanélküli-járandóságokat. A képviselőház 2011 decemberében például elfogadta azt a javaslatot, mely szerint százszázalékos adó sújtaná az egymillió dollár éves keresetű segélykérőket (házaspár esetén a kétmillió dolláros limitet vezették volna be), de a kihirdetett törvény, amelyet Barack Obama elnök írt alá, már nem tartalmazta ezt a szigorítást.

Az IRS az adótitokra való hivatkozással nem adja ki a kérelmezők adatait, az viszont biztos, hogy ők a segélyt nem tudták igénybe venni az eltartottak után, mert az egy másik, ettől független eljárás részét képezi. Az ügy társadalmi megítélése azonban nem feltétlenül negatív: ha valaki milliomosként is fizette a járulékot, azt megilleti a járadék is, ha bajba kerül – a felháborodással szemben ez a szolidaritási szemlélet is élénken él az amerikaiak körében.

A dúsgazdag „rászorulók” ötöde New Yorkban él – sokan a Wall Streetről kerültek az utcára
A dúsgazdag „rászorulók” ötöde New Yorkban él – sokan a Wall Streetről kerültek az utcára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.