Orbán nem bízik az unióban

Ha valami rossz, azt érdemes megjavítani, az pedig világossá vált az elmúlt években, hogy a jegybank rosszul működött, nem tudott semmit hozzátenni a magyar gazdaságpolitikához – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.

Más országok jegybankjai tudtak segíteni országuk polgárain, az MNB nem, ezen változtatott most a jegybank – így kommentálta a MNB tegnap bejelentett hitelprogramját a miniszterelnök. A program visszafogottságáról Orbán annyit mondott, hogy „sokan kétségbe vonják, de tudunk késsel, villával enni”. A tavalyi kétszázalékos államháztartási hiányról szólva Orbán úgy vélekedett, hogy az is sok. Akkor jó egy költségvetés, ha nincs hiánya. Magyarország jobban teljesít, hisz sikerült szavahihetőségünket visszanyerve, komoly, fegyelmezett pénzügyi gazdálkodást folytatni, de még ez is kevés – mondta.

A miniszterelnök szerint ha a kormány bízhatna abban, hogy az Európai Unió kizárólag a tények alapján dönt, akkor Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, de – mondta – „nem bízhatunk ebben”. Kifejtette: az EU-ban a Magyarországgal szembeni bánásmód nem mindig méltányos, tényszerű, ezért számítani kell arra, Magyarország ellenfelei mindent megtesznek azért, hogy a magyar kabinet csökkentse a bankadót, és vonja vissza a rezsicsökkentést.

„Megnézzük, hogy Brüsszelt mennyire fertőzi meg ez a gondolkodásmód” – fogalmazott Orbán Viktor. Szerinte az idei és a jövő évi kilátásokkal sem lehet probléma. „Teljesen nyilvánvaló” ugyanis, hogy az idén és jövőre növekedni fog a gazdaság. „Énszerintem meglepetést fogunk okozni már 2013-ban egy váratlanul jó növekedési számmal” – közölte. Azzal kapcsolatban, hogy két hét múlva vitát tartanak az Európai Parlamentben (EP) a magyar alkotmányos helyzetről, Orbán Viktor elmondta: a hét végén egyeztet Szájer József fideszes EP-képviselővel, és ezt követően dönt az esetleges részvételéről.

A korábbi strasbourgi vitákkal kapcsolatban – amelyeken ő is részt vett – úgy fogalmazott: az EP „nem egy európai hely”, ott a tények másodlagosak voltak, „dühös, dagadt erekkel, vastag nyakkal ordibáló baloldali, liberális, zöld, szocialista képviselők, akik azt sem tudták talán, hol van Magyarország, nyilvánvalóan nem olvasták azokat a jogszabályokat, amelyeket bíráltak. De egy dolog biztos volt, gyűlölnek valamilyen okból bennünket.” Megjegyezte: még az ellenfelek között is volt néhány olyan, akit érdekelt, mit mond a magyar miniszterelnök.

A bizottság a jövő évi hiányt is figyeli

Amennyiben meg tudjuk erősíteni, hogy a tavalyi magyar költségvetési hiány a háromszázalékos küszöbérték alatt van, és előrejelzésünk szerint az idén és jövőre is ott marad, akkor ez együtt fontos eleme lesz a túlzottdeficit-eljárás során készülő elemzésünknek – mondta újságírói kérdésre Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője pénteken azzal kapcsolatban, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a héten megküldte Brüsszelbe az államháztartási hiányra vonatkozó adatokat. Ezek szerint a deficit 2012-ben a GDP két százaléka volt, szemben a bizottság által a februárban közzétett téli előrejelzésben szereplő 2,4 százalékkal.

2013-ra és 2014-re a bizottság korábban 3,4 százalékos hiányt vetített előre. Bailly jelezte, az Eurostat megvizsgálja a Magyarországtól kapott adatokat, és április 22-én teszi közé a saját számait. Mint mondta, ha az Eurostat megerősíti az adatot, akkor az nagyon jó hír lesz Magyarországnak és a bizottságnak is. Bailly ugyanakkor hangsúlyozta, a nominális küszöbérték elérése csak egyike azoknak a szempontoknak, amelyeket a bizottság figyelembe vesz májusban, amikor döntést hoz, emellett szintén fontosak a strukturális erőfeszítések is, amelyeket 2012 után is fenn kell tartani. Mint mondta, ha elegendő objektív tényező áll a bizottság rendelkezésére, akkor pozitív javaslat születhet a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban. Bailly arra is kitért, hogy ez nem politikai értékelés kérdése, a döntésnek statisztikai alapokon kell nyugodnia.

(Brüsszeli tudósítónktól)

Orbán Viktor egy korábbi brüsszeli sajtótájékoztatón. „Gyűlölnek valamilyen okból bennünket”
Orbán Viktor egy korábbi brüsszeli sajtótájékoztatón. „Gyűlölnek valamilyen okból bennünket”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.