Banco Popolare: Arrivederci!

Kivonul Magyarországról az olasz Banco Popolare. A pénzintézet leánybankját a magyar többségi tulajdonban lévő MagNet Bank vásárolja meg. A szerződést már aláírták a felek, az ügyletet azonban még jóvá kell hagynia a pénzügyi felügyeletnek (PSZÁF) és a Gazdasági Versenyhivatalnak. A tranzakció lehetővé teszi, hogy a Banco Popolare –stratégiájának megfelelően – olaszországi tevékenységére koncentráljon, míg a MagNet megerősítheti pozícióit a magyar piacon – indokolta a vásárlást közleményében az utóbbi társaság.

Három éve, 2010 eleje óta hallani arról, hogy az olasz bank vevőt keres magyar érdekeltségére, ám a hírek szerint a kedvezőtlen piaci körülmények miatt senki nem ajánlott eleget a bankért. Úgy tűnik, mostanra elfogyott az olaszok türelme, erre utal legalábbis, hogy a MagNet meglepően kedvező áron jutott a pénzintézethez. A magyar bank mindössze félmillió eurót fizet a 133 millió eurós mérlegfőösszegű Banco Popolare Hungaryért.

A Banco Popolare Olaszország egyik legnagyobb bankja, odahaza több mint húszezer dolgozót foglalkoztat, kétezernél is több fiókból álló hálózatán keresztül pedig közel hárommillió ügyfelet szolgál ki. 2007 óta van jelen Magyarországon, a távol-keleti tulajdonban levő IC bank megvételével lépett be a magyar piacra, de igazán megerősödni sosem tudott a cég, az elmúlt években folyamatosan veszteségesen működött. A magyar leány jelenleg tíz fiókkal és 145 alkalmazottal működik, a pénzintézet lakossági és vállalati pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt.

A MagNet jogelődjét, a HBW Express Takarékszövetkezetet 1995 végén alapították magyar magánszemélyek. A pénzintézet kezdetben Budapesten és a környező településeken működött, a 2000-es évektől azonban tevékenységét fokozatosan a fővárosra koncentrálta. A HBW Expressben 2008-ban 30 százalékos részesedést szerzett a spanyol Caja Navarra takarékszövetkezet, segítségével akkor a magyar takarék bankká alakult át. A MagNet nevet 2010 áprilisában vette fel a pénzintézet. A honlapján található adatok szerint a MagNet 2011-et 66,5 milliárd forint mérlegfőöszszeg mellett 55millió forint nyereséggel zárta. A bank 54,8 milliárd forint kölcsönt és 29,3 milliárd forint ügyfélforrást kezelt. A pénzintézetnek jelenleg 13 fiókja van, ebből 12 Budapesten, egy Solymáron talál ható. A Banco Popolare Hungary megvásárlásával a MagNet közel a duplájára nő, de így is csak kis banknak számít majd.

Az utóbbi években több bank is kivonult Magyarországról. A német WestLB például 2009-ben értékesítette magyar érdekeltségét, a francia Credigen 2010-ben jelentette be kivonulását, és még ugyanabban az évben az FHB megvette az Allianz Bankot. A brit HSBC magyar fogyasztási hitelállományát pedig a Cofidis vette át 2011 végén. A német DZ Bank tulajdonrészét a Takarékbankban az állami Magyar Fejlesztési Bank vásárolta meg 2012-ben. Piaci hírek szerint van még jó pár kisebb-nagyobb bank, amely szívesen venné a kalapját, ám a jelenlegi piaci helyzetben az anyabankok vagy egyáltalán nem találnak vevőt itteni érdekeltségeikre, vagy ha igen, a megajánlott ár nem elfogadható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.