Újraosztják a lapokat

Megváltozott a szereposztás a londoni Cityben, az eddig mindenható bankfelügyelő, az FSA (Financial Services Authority) feladatait két új intézmény vette át az ünnepek utáni piacnyitástól. A Prudential Regulation Authority (PRA) a szolgáltatók pénzügyi stabilitását figyeli a jövőben árgus szemekkel, míg a Financial Conduct Authority (FCA) az érintettek mozgását, üzletvitelének tisztaságát kontrolálja. A brit jegybank pénzügyi rendet felügyelő tanácsa, a Financial Policy Committee (FPC), közvetlen ellenőrző és irányító szerepet játszik mostantól a piacon. Az átalakítással rövid pórázt kaptak április elsejétől a londoni Cityben működő intézmények, miután a tavaly nyáron kirobbant Libor-botrány nyomán égetővé vált a rendszer átalakítása. Több tekintélyes pénzintézetről kiderült, manipulálták a pénzügyi tranzakciókban világszerte irányadó kamat szintjét, így a piacot felügyelő szervezetek, a bizalom helyreállítását szolgáló megoldásokat kerestek. Az új felállásban a londoni bankközi kamatlábat, a Libort eddig meghatározó bankok, szám szerint 44-en, önkéntesként vesznek majd részt a folyamatban. A remények szerint a kör nem szűkül, bár a kamatlábbal kapcsolatos botrányt követő szankciók több pénzintézetet is arra késztettek, hogy visszalépjen a feladattól.

A brit pénzügyi felügyelet, az FSA tavaly nyáron tárta fel, hogy az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays néhány kereskedője a 2008–2009­es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen manipulálta a legfontosabb irányadó bankközi kamatlábat. A gyanú szerint a bank néhány kereskedője a ráta befolyásolásával magát és munkaadóját is jogtalan profithoz juttatta. A Libor célja a bankok valós nagybani hitelköltségeinek kimutatása, ám a brit pénzügyi felügyelet jelentése szerint az egyes bankok kereskedőinek prémiumai is olyan tranzakcióktól függtek, amelyek jövedelmezőségét a Libor mindenkori szintje határozta meg. Így ezeknek a kereskedőknek érdekükben állt az adott tranzakció természetétől függően felfelé vagy lefelé nyomni a Libort. Hamarosan kiderült, hogy a meghatározó pénzintézetek többsége, ellenőrzés híján, kihasználta a lehetőséget, és most megtépázott renoméval néznek szembe vizsgálatokkal.

Az európai tranzakciók támpontját jelentő Euribor létét is megkérdőjelezte a botrány, bár itt visszaéléseket nem derítettek fel, de a meghatározásában részt vevő intézmények közül a legtekintélyesebbek, így a holland Rabobank, a svájci UBS, és az amerikai Citigroup, az osztrák Raiffeisen, a német Bayern LB már bejelentették, nem kívánnak a jövőben részt venni e munkában. Távozásukat nem az esetleges felelősség alól való meneküléssel, hanem az Euribor szerepének háttérbe szorulásával indokolták, mondván Európában az Európai Központi Bank határozza meg a mérvadó piaci kamatokat a bankközi műveletekben is.

A Libor­ botrány nyomán a főszereplők, így a Royal Bank of Scottland (RBS), a Barclay’s és az UBS összesen mintegy 2,6 milliárd dolláros büntetést, illetve kártérítést fizetett, részben Amerikában, részben Európában „baráti egyezség” keretében. A csalásban nem csak az intézmények, de a személyes közreműködők felelősségét is tetten érték. Az UBS 36 munkatársáról derült ki a rosszhiszeműség, az RBS 21, londoni, szingapúri és tokiói RBS alkalmazottja került a gyanúsítottak közé. A vizsgálatot végző brit, illetve amerikai pénzügyi felügyelet, és a tengerentúli igazságügyi minisztérium egyébként 2006 és 2010 között 219, elsősorban a jent érintő, manipuláció nyomára bukkant.

A jelek szerint a Deutsche Bank (DB) sem ússza meg vizsgálat nélkül a botrányt. A napokban várható, hogy a német, illetve az amerikai piacfelügyelet is nyilvánosságra hozza jelentését a tekintélyes bank esetleges szerepéről. Egyelőre az intézmény esetében rosszhiszeműség nem, csak a gyenge ellenőrzés vádja merült fel. Ugyanakkor a DB a hírek szerint a napokban felfüggesztett hét alkalmazottat, akiknek az Euribor meghatározásában jutott szerep.

Amerikában pedig folytatódik a felelősök kutatása. Március elején egy New York-i bíróságra nyújtott be keresetet egy rendőrnyugdíjalap Maryland államból, és Connecticut tűzoltói is a Libor-manipulációt okolják több tízmillió dollárnyi veszteségért. A múlt héten a félállami amerikai jelzáloghitelező, a Freddie Mac is pert indított 15 intézmény ellen. A jelzáloghitelező hárommilliárd dollárra teszi a manipulált Libor okozta veszteségeit.

A Libor

A Libor – London interbank offered rate – a globális nagybani pénzpiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely több mint 300 ezermilliárd dollár összértékű pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciaként. Meghatározása egy panelba tömörült tekintélyes bankcsoport által kialakított átlagkamat alapján történik. Ezen pénzintézetek naponta hozzák nyilvánosságra a rátát, amelyen hajlandók egymás között adni, vagy venni pénzeszközöket. Jelentésük alapján eddig a brit bankszövetség, a BBA publikálta minden reggel a világszerte követett rátát.

Martin Wheatley, az FSA vezetője
Martin Wheatley, az FSA vezetője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.