Nem várják haza az offshore lovagokat

Szlovákia profitálna a ciprusi adóparadicsom szétrepedéséből, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a szlovák kormány adóamnesztia bevezetésén gondolkodik.

Az elképzelés szerint nem vetnének ki bírságot adóelkerülés miatt azokra a vállalkozásokra, amelyek önként hazaviszik a külföldi adóparadicsomokban vagy offshore cégekben elhelyezett pénzt, és megfizetik utána az adót.

Megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy megtudjuk, a magyar kormány is készül-e hazacsábítani azt a becslések szerint több százmilliárd forintot, melyet magyar cégek és magánszemélyek tartanak ciprusi vállalkozásokban. A tárca válaszában felhívja a figyelmet, hogy a 2011 januárjában meghirdetett adóamnesztia tavaly év végéig tartott, vagyis az érintetteknek 24 hónapjuk volt arra, hogy hazautalják a külföldről származó vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzüket.

Azóta az adóamnesztia-szabály megújítását a gazdasági stabilitásról szóló törvény nem teszi lehetővé – fogalmaztak a minisztériumnál. Utóbbi ugyan nem sokat jelent, hiszen – mint azt többször is láthattuk az elmúlt években – egyéni képviselői indítványként akár egy nap alatt is át lehetne nyomni a parlamenten az ehhez szükséges módosítást, de ezek szerint a kabinet – a szlovákokkal ellentétben – nem lát lehetőséget a ciprusi eseményekben.

A tavaly év végével zárult adóamnesztia keretében egyébként tíz százalékos adó megfizetésével mentesülni lehetett az adóhatóság, illetve az igazságszolgáltatás vizsgálata alól. Az akció keretében tavaly év végéig 97 milliárd forint tért haza, ez 9,7 milliárd forint adóbevételt jelentett a költségvetésnek.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.