Nehezen megy a munkahelyteremtés a kormánynak

Nehezen jön össze a kormánynak az egymillió új munkahely. December és február között 3,817 millió embert foglalkoztattak az országban. Ez csupán 23 ezer fővel több az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatottsági mutatók nem akarnak javulni, munkanélküliből megint több mint félmillió van – derül ki a KSH csütörtökön közzétett számaiból.

A munkahelyek növekedésének üteme megtorpanni látszik: a korábbi időszakokban ugyanis rendre az előző évinél 50-70 ezerrel több foglalkoztatottról számolhatott be a statisztika, leginkább a közmunkaprogramban részt vevők számának gyarapodása miatt. Közben mind a versenyszférában, mind a hagyományosan vett közfoglalkoztatásban mérséklődött az alkalmazottak száma. Most a megtorpanásnak is hasonló magyarázata lehet, a közmunkák kifutásával párhuzamosan csökken a foglalkoztatottság. Ezen kívül a szokásos szezonalitás miatt is romlanak a téli időszakban a foglalkoztatottsági mutatók (nyáron több az idénymunka). Kedvezőtlen viszont, hogy mostanra a foglalkoztatottak aránya a 15–74 éves korosztályban 50 százalék alá csökkent. Úgy látszik, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv hat a piacra: a 15–24 éves korcsoport foglalkoztatási rátája 1,5 százalékponttal, míg az idősebb, 55–64 éves korosztály foglalkoztatási aránya 1,2 százalékponttal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. (A 25 év alattiak és az 55 év felettiek foglalkoztatására jár járulékkedvezmény.)

A december és február között időszakban viszont a munkanélküliek létszáma ismét meghaladta a félmilliót. A munkanélküliségi ráta 11,6 százalékon, az elmúlt évi szinten állt. Nem túl örvendetes, hogy a legjobb munkavállalási korúnak tartott 25–54 évesek körében a munkanélküliségi mutató változatlanul magas, 10,8 százalék. Beszédes az álláskeresők nagy száma is. Február végén 676,5 ezer állástalant regisztráltak, ami pedig jelentékeny, 4,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A Nemzetgazdasági Minisztérium szokásos kommentárja a jelentésben csak a szépet látja. Arra hívják fel a figyelmet, hogy továbbra is pozitív tendencia érvényesül a kormányzati politikában kiemelt szerepet játszó foglalkoztatottság terén. Így folytatódott a foglalkoztatottak számának több mint két és fél éve tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva. A két évvel ezelőttihez képest a kormány 74 ezerrel több foglalkoztatottat tudhat magáénak, míg a 2010 hasonló időszakában mértnél 91 ezerrel több az állás.

3,8

A FOGLALKOZTATOTTAK száma 3 millió 817 ezer volt a KSH legfrissebb felmérése szerint Magyarországon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.