Lassan újul a számla

Az E.ON kivételével jelenleg egy energiaszolgáltató számlájának kinézete sem felel meg a Fidesz-kormány által február elején meghatározott, február 19-én hatályba lépett, a számla formai követelményeit tartalmazó új rendeletének – értesült a Népszabadság.

A kabinet hivatalosan a lakosság eligazodását szerette volna segíteni a számlában, de többek között azt is előírta, hogy narancssárga alapon a szolgáltató emelje ki azt az összeget, amit a januári 10 százalékos rezsicsökkentés révén a fogyasztó addig megtakarított. Az energiaszolgáltatók a megjelenéskor már jelezték, hogy nem tudják az összes változást időre átvezetni, és ezt állítólag meg is üzenték az illetékes nemzeti fejlesztési tárcának. Szakértők akkori felvetései szerint gondokat okozhat, hogy a címzés jobbról a bal oldalra kerülne át, ám a Magyar Posta azt nyilatkozta, hogy megoldja a problémát. Lapunk munkatársai a törvény kihirdetése után a négy, nem túl sűrűn teleírt, kötelezően alkalmazandó számlaformátumban oldalanként átlagosan tíz helyesírási hibát fedeztek fel. A téma azóta elült, de olvasóinktól folyamatosan kaptuk a jelzéseket, miszerint a módosítások átvezetése kissé vontatottnak tűnik.

Németh Szilárd Fidesz-képviselő ugyanakkor kedden, soros rezsiügyi sajtótájékoztatóján bejelentette: a hozzá eljutott lakossági panaszok felvetették, hogy az Elmű-Émász, illetve a GDF Suez területén esetleg nem változott meg a számla formátuma február 19-ével az előírásoknak megfelelően. Emiatt – az összes energiacégre kiterjesztett – vizsgálatot kezdeményezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál. Amennyiben a „gyanú” beigazolódik, úgy fogyasztóvédelmi bírság kiszabását kezdeményezi. Emlékeztetett, hogy az általa benyújtott, de még el nem fogadott törvénymódosítás szerint hasonló esetben a büntetés már nem fogyasztóvédelmi bírság lenne, hanem a szolgáltatónak az összes érintett lakossági fogyasztó felé kellene 10 ezer forint kötbért fizetnie. Az E.ON március első fele óta mind az áram-, mind a gázfogyasztói felé olyan számlát küld, ami teljes mértékben megfelel a friss előírásoknak – tájékoztatta lapunkat Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária szóvivője. (Egy olvasónk ugyanakkor cikkünk olvastán arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ő E.ON-számláján a kiemelt felirat háttere márpedig fehér és nem narancssárga.)

A többi szolgáltató nyomtatott számlája jelenleg némileg árnyaltabb képet mutat. Az Elmű-Émász több lépcsőben vezeti be a változásokat –ismertette lapunkkal Boross Norbert szóvivő. Márciusi számláikban citromsárga kiemeléssel már feltüntetik, hogy a fogyasztó az adott hónapban mennyit takarított meg a tízszázalékos mérsékléssel. E hó végétől a január 1. óta göngyölt szám is megjelenik náluk. Noha a címzés egyelőre nem kerül át a bal oldalra, úgy vélik, a kormányzat legfontosabb igényeit teljesítették. A számlakép – szerintük elsősorban friss EU-szabványokat érvényesítő – második-harmadik oldalának előállítása viszont már komolyabb informatikai fejlesztéseket igényel. Ezt az elkövetkező hónapokra ígérik. Németh Szilárd bejelentésén meglepődtek, mert hozzájuk ilyen irányú fogyasztóvédelmi megkeresés nem érkezett – tette hozzá.

Az EDF Démász felelős szolgáltatóként rendkívül fontosnak tartja az egyszerű és könnyen érthető számlaformátum alkalmazását – közölték lapunkkal a dél-magyarországi áramtársaságnál. Az energiahivatal felmérése szerint fogyasztóik más szolgáltatókénál elégedettebbek az ő számlaképükkel. A számla érthetőségére vonatkozó panaszok nem érkeznek hozzájuk. Az új formátumra vonatkozó rendelet több módosítást írt elő a szolgáltatók számára, amelyek jelentős fejlesztést igényelnek – teszik hozzá. Az EDF Démász 4 hónapos felkészülési és átállási időt kért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) megküldött javaslatában. Ezt a határidőt a tervek szerint tartják is – közlik, ám az nem derült ki, hogy a szaktárca válaszolt-e, és ha igen, mit a levélre.

A rendeletben előírt változtatásokat az EDF Démász két ütemben tervezi megvalósítani. A megtakarítás nagyságrendjének kiszámításához szükséges képlet fejlesztését elvégezték a rendeletben előírt február 19-i határidőre. A fogyasztói megtakarítás összege a jogszabályban előírt határidőnek megfelelően már rákerült a számlákra. A számlakép teljes átalakítása jelenleg is zajlik – szögezi le az EDF Démász.

Az új számlaképre való átállás informatikai és kapcsolódó fejlesztései folyamatban vannak – tájékoztatták lapunkat a Tigáznál is. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy az ő gázszámlájukon jelenleg is megtalálhatók a kormány új előírásai, csak más elrendezésben. A számla első oldalát érintő módosítások április elejére, a második, illetve azt követő változások pedig várhatóan szeptember elejére készülnek el – szögezték le az északkelet-magyarországi gázcsoportnál.

A kormányzati szándéknak megfelelő lakosságiszámla-formátum megjelenése, mely már feltünteti a rezsicsökkentésből származó megtakarításokat, a GDF Sueznél áprilisra várható – szögezték le az ügy kapcsán az Égáz-Dégáz területén szolgáltató gáztársaságnál.

Értesülésünk szerint a Főgáznál is zajlik az új, a rendelkezéseknek megfelelő számla kidolgozása.

Tárgyalna a kormány az energiacégek megvásárlásáról

„Nem tűnik megalapozottnak” az energiaszolgáltatók azon panasza, miszerint a január 1-jétől hatályos 10 százalékos lakosságiár-csökkentés ellehetetlenítené a működésüket – reagált Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca rezsiügyekért felelős parlamenti államtitkára kedden az Elmű-Émász hétfői sajtótájékoztatójára. Ezen a német RWE-EnBW többségi, az állami MVM kisebbségi tulajdonában lévő áramszolgáltató csoport tavalyról 13 milliárdos nyereséget jelentett. Ezt, illetve az eredménytartalékot felhasználva a tulajdonosok 14,5 milliárdnyi osztalékot vonnak ki.

Ama felvetés kapcsán, hogy az Elmű-Émász elnöke bármiről, így akár az irányító pakett eladásáról is hajlandó lenne tárgyalni, ha a kormány részéről bárminemű tárgyalókészséget tapasztalnának, Fónagy János kifejtette: a tarifákról nem kívánnak a szolgáltatókkal egyeztetni, arról a kabinet saját hatáskörben dönt. A tulajdoni kérdésekről viszont nyitottak az egyeztetésre –tette hozzá. Kérdésünket, miszerint van-e lehetőség arra, hogy a szolgáltatók csak a többmilliárdos veszteséget termelő lakossági szolgáltatói engedélyüket adják vissza, úgy hárította el, hogy ilyen kérvényt nem kaptak. Hozzátette: mivel a befektetők különböző üzletágakhoz az 1995-ös privatizáció során egy csomagban jutottak hozzá –meglátása szerint például az energiatermelés nagymértékben emeli a csoportszintű eredményeket –, az esetleges visszavételi tárgyalások alapja is a csomagok egésze lehet. (M. I.)

A címzést nem sikerült áttenni, és a spórolásról szóló felirat se narancsszínű
A címzést nem sikerült áttenni, és a spórolásról szóló felirat se narancsszínű
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.