EgyértElmű nyereség

A fővárosi Elmű 8,4, az észak-magyarországi Émász pedig 4,3 milliárdos nyereséget ért el tavaly. Ebből a tulajdonosok (82 százalékban a német RWE-EnBW, 16 százalékban az állami MVM) 10,3 milliárd forint osztalékot vesznek fel – közölte tájékoztatóján Marie-Theres Thiell, a csoport elnöke. A 2011-es 18 milliárdos össznyereségből 14 milliárd volt az osztalék. Idén már sújtja őket a vezetékadó, az 51 százalékra emelt nyereségadó, illetve a 10 százalékos lakossági díjcsökkentés. Lakossági szolgáltatásuk hatmilliárdnál is nagyobb veszteséget termelhet, összességében nullszaldót várnak. Bernhard Lüschper, az igazgatóság pénzügyekért felelős tagja közölte: eddig az osztaléknál jóval többet, évi mintegy 30 milliárdot ruháztak be, amit most a felére csökkentenek.

Marie-Theres Thiell leszögezte: mint eddig, ezután is minden jogszabályt betartanak. A tulajdonosok a helyzetet folyamatosan elemzik. A kormányzat energiaszektor-ellenes kirohanásait következetesen „sajtóhíreknek” nevezve azt mondta: a kabinet képviselőivel bármiről hajlandóak tárgyalni, beleértve az Elmű-Émász irányító részvénypakettjét is, de eddig senki nem kereste őket. „1995-ben meghívást kaptunk Magyarországra. Ha ez már nem érvényes, mondják meg és találunk megoldást” – fogalmazott.

Az energiaszolgáltatók elleni aláírásgyűjtést nem kívánta kommentálni. Az ennek „okaként” megjelölt, a szolgáltatók által a januári rezsicsökkentés kapcsán indított perről kifejtette: hálózati leányvállalatuknak valószínűleg törvényi kötelessége volt pert indítani, mivel a díjcsökkentést kiszámító képletekben hibákat fedeztek fel. Felvetésünkre, hogy mit szólnának a kormányfő által kilátásba helyezett újabb rezsicsökkentéshez, Bernard Lüschper emlékeztetett, hogy hozzájuk az energiaár harmada folyik be, a többi adó vagy az állami nagykereskedő – az MVM – bevétele. Az elnök ugyanakkor érzékeltette: ha egy további csökkentés ismét az ő bevételeiket sújtaná, pénzzavarba kerülnének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.