Telt házas húsvétra számítanak

A szállodák számára jól indult az idei év: a januári forgalmi adatok enyhe javulást mutatnak a tavalyi évkezdethez képest. Bár a március 15-i hétvégét betemette a hó, a húsvéti hosszú hétvége annál jobbnak ígérkezik. Részint azért is, mert sokan a balul sikerült márciusi hétvégére lekötött szobáikat áttették húsvétra.

Már ahol erre volt lehetőség. Katz Péter, a Sárvári és a Büki Danubius Health Spa Resort Hotel igazgatója ugyanis lapunknak elmondta: náluk erre vajmi kevés esély volt, mivel húsvétra már hetekkel korábban elkelt az összes szoba. A wellness hotel látogatóinak bő hatvan százaléka érkezik belföldről, és negyven százaléka külföldi vendég. Az ágazatban úgy vélik, hogy a húsvét azért is sikerülhet jobban, mert az idén kevesebb hosszú hétvége lesz, és valószínű, hogy a néhány többnapos pihenőidőszakot többen próbálják majd egy hotelben vagy üdülőben eltölteni. Derűlátóan várják a húsvétot a debreceni négycsillagos Erdőspuszta Club Hotelben is.

A szállodában elmondták: a szobák ötven százalékára van már vevő erre az időszakra, ám várhatóan ennél jóval magasabb lesz a kihasználtságuk. Az utóbbi időben kifejezetten a spórolós turisták célpontjává vált Magyarország és a főváros. Az elmúlt egy évben jócskán megugrott a gazdasági problémákkal küzdő országokból érkezők, köztük az olaszok és a spanyolok részaránya a budapesti szállodákban. Ez Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének a főtitkára szerint egyértelműen arra utal, hogy az ottani emberek nem mondtak le az utazásokról, legfeljebb a korábbiaknál olcsóbb célpontokat választanak. Ennek pedig megfelel Budapest.

Az utóbbi időben a forint leértékelődése is sokat segített a szállodáknak, hiszen a szobák így jóval olcsóbbak, mint a környező országokban. Igaz – hangsúlyozta Kovács István –, a gyenge magyar deviza nem mindenkinek kedvező, mert számos hotelt devizahitelből hoztak létre, és a lakossági hitelesekhez hasonlatosan ezeknek is a megnövelt törlesztőrészletekkel kell gazdálkodniuk. Ráadásul úgy, hogy közben a szektor jövedelmezősége nagymértékben csökkent: az egy kiadható szobára jutó bevételmutató (REVPAR) sem érte el a 2007-es szintet. Ennek oka nemcsak a válság, hanem az utóbbi néhány évben nyakló nélkül bővülő a kínálat, ami ma szintén lefelé szorítja az itteni szobaárakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.