Csöröghet a netkassza

Végre legalizálhatja az online fogadóirodákat és játéktermeket a kormány, ám korántsem biztos, hogy ha elfogadja is az erről szóló jogszabályt a parlament, befolyik az a tízmilliárd forint, amelyet ebből a forrásból már beterveztek.

A közelmúltban véget ért az Európai Bizottságban az online szerencsejátékok megadóztatásáról szóló magyar törvénytervezet notifikációs eljárása. A kabinet az elkészült jogszabálytervezetet az év elején küldte el Brüsszelbe (ez határokon átnyúló szolgáltatások esetében kötelező), ám hozzászólás nem érkezett, az eljárást ezért lezárták. Így a magyar Országgyűlés szavazhat is a szükséges szabályok bevezetéséről.

Mindezek ellenére kérdéses, hogy a kabinet ezzel adófizetésre bírja-e a nemzetközi online szerencsejáték- és sportfogadási oldalakat. Az elképzelések ugyanis nem nyerték el az érintett vállalatok tetszését, és megtörténhet, hogy az ágazatból egyetlen forintot sem tud beszedni az állam.

Csata az El Clásicón. Nemzetközi szinten cseleznek
Csata az El Clásicón. Nemzetközi szinten cseleznek

A már eltervezett tízmilliárd forint évi adóbevétel teljesülése ellen dolgozik, hogy telnek a hetek, és az államkasszában nem csörögnek az online sportfogadásokból, kaszinókból származó forintok. Ha a brüsszeli eljárás után felgyorsul is a hazai jogszabályalkotás, akkor is csak a második negyedévben nyílhat meg a szolgáltatók előtt a legális működés lehetősége. Legfeljebb tehát háromnegyed év vagy annál is kevesebb idő marad az éves szinten elvárt tízmilliárd forint beszedésére. Ez is mérsékelt elvárás: Lázár János a nyerőgépek betiltásáról szóló törvénymódosítások bejelentésekor még arról beszélt, hogy az online szerencsejáték megsarcolásából pótolják a kieső, a harmincmilliárd forintot bőven meghaladó adóbevételt.

A Brüsszelnek megküldött szabályozás szerint egyébként minden online játéktípusra 100-100 millió forintos koncessziós díjat kell fizetni, s ennek az összege évente az infláció mértékével növekedne. Ez annyit jelent, hogy annak a vállalatnak, amely például kaszinó- és sportfogadási oldalt is szeretne működtetni, 200 millió forintot kellene befizetnie a magyar költségvetésbe. A cégek szerint a díj mértékében van a hiba. Korábban sportfogadási oldalak név nélkül nyilatkozó képviselői lapunknak azt mondták, hogy a magyar piac méreteihez képest az évi 100 millió forint irreálisan magas összeg. Ezt a költséget nem lehet kitermelni, így nem is éri meg ezzel próbálkozni.

Azt a társaságok is el tudnák fogadni, hogy az egyéb elvonások, előírások vonatkozzanak rájuk. A hatóságokkal itthon együttműködő cégeknek a tervek szerint a játékadót is meg kellene fizetniük, ami a tiszta játékbevétel húsz százaléka. Ezen kívül negyedévente a húsz százalék feletti rész 2,5 százalékát – maximum ötvenmillió forintot – is át kellene utalniuk az államnak. De az is elvárás volna, hogy a hazai piacon működő vállalkozásnak minimum 200 millió forintos jegyzett tőkével kell rendelkeznie. Mindez azonban még teljesíthető is volna a cégek szerint – a koncessziós díjat tartják túlzónak.

Ha a remélt bevételek a nemzetközi szolgáltatóktól mégsem érkeznek be, akkor még mindig lesz hova nyúlnia az államnak. A Szerencsejáték Zrt.-t ugyanis ismét megcsapolhatja a kabinet. Bár az állami vállalatnak nincs a nagy nemzetközi hálózatoknak konkurenciát jelentő internetes sportfogadási oldala, de dolgoznak rajta. Igaz, a projekt lassan egyéves késésben van, hiszen az eredeti tervek szerint a tavalyi labdarúgó-Európa-bajnokság előtt indult volna el újdonságával az állami óriás. Ha ez az idén mégis megtörténne, akkor valami mégiscsak befolyhatna a költségvetésbe ebből a szektorból.

Jön az eurós lottó?

Törvénymódosítással teremtene lehetőséget a költségvetési bizottság arra, hogy a Szerencsejáték Zrt. nemzetközi lottójátékokat vezessen be a magyar piacra. Jelenleg két olyan, több országban is elérhető lottójáték működik Európában, amelyhez a szerdán benyújtott javaslat elfogadása esetén csatlakozhatna a társaság. Az egyik az Euromillions, a másik a Eurojackpot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.