A keleti gyümölcsösökben pusztított a fagy

A szokatlanul kemény fagyhullám – a jelenlegi állapotfelmérések alapján – nem okozott érdemi károkat a gyümölcsösökben, a tavaszt érző zsendülő vetésben. A hétvége pontos fagymérlege azonban csak március végére derül ki. A felmelegedés után még legalább egy hetet várni kell, hogy a kertészek viszonylag pontos képet kaphassanak arról, hogy az elfagyott rügyek melyik része károsodott.

Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta, hogy a gyümölcsfák közül a kajszikat mint a legkorábban „induló” gyümölcsök rügyeit károsíthatta az ilyenkor szokatlan hideg. Emlékezetes, hogy vasárnap megdőlt az országos hőmérsékleti minimumrekord, amikor Vásárosnaményban mínusz 18,2 Celsius-fokot mértek, ez egyben a tél leghidegebb napja volt. Ha a későbbi ellenőrzések is megerősítik a legfrissebb eredményeket, akkor sem dőlhetnek hátra a termelők, hiszen a tavasz szeszélyes időszaka még hátravan.

Az elsődleges elemzés eredményeiről beszámolva Szabó József székesfehérvári kajsziültetvény-tulajdonos azért megjegyezte, hogy ilyenkorra már megindul a nedvkeringés a fákban, és a mínusz tízfokos vagy annál hidegebb hőmérséklet súlyos károkat is okozhat. Információi szerint a jelentősebb dunántúli ültetvényeken viszont csak hat-nyolc fokokat mértek, ami derűlátásra ad okot. Elmondta azt is, hogy még a melegkedvelő kajszi számára is kedvező volt a mögöttünk álló tél, mert a hőmérséklet nem ingadozott, nem követték egymást olyan meleg és hideg időszakok, amelyek megbolygatják a téli mélynyugalmi állapotot. Szabó József saját ültetvényében éppen kedden végezték el a gyors rügyvizsgálatokat, s ebből csak az derült ki, hogy a termést hozó rügyekben csak egyes bibeszálak barnultak meg, ami, ha más természeti csapás nem éri a fákat, meg sem kottyan nekik.

A gyümölcsöskert-tulajdonsok elmondásaiból kiderül, hogy az Alföld, Eger–Kecskemét–Baja vonaltól keletre a kritikusnak tartott mínusz tíz foknál hidegebbet is mértek. A szakemberek úgy nyilatkoztak, hogy eddig a kajszibarack bő termésére készültek, ezért ha lesz is fagykár ebben az országrészben, valószínűleg akkor is meghaladja majd termés a tavalyit, miután 2012-ben a durva tavaszi hidegek súlyos károkat okoztak.

Valószínűleg az őszi vetések nagyobbik részében sem okozott kárt a szokatlan hideg – tudtuk meg Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökétől, bár az országos felmérés még nem készült el.

Magyarországon a vidékfejlesztési tárca szerint az 1,1 millió hektáron elvetett őszi búza 67 százaléka van kifejezetten jó fejlettségi állapotban. Már a december eleji állapotfelmérésnél is biztató volt a helyzet, és hideg sem rontott a vetések minőségén. A búzával együtt csaknem másfél millió hektáros őszi vetés viszonylag jól viseli a kissé későn érkezett fagyhullámot, hiszen a tél jó részét hó védelmében töltötte. A mostani erős szél azonban a szántókról elsodorta a havat, ezért a kalászosok ilyenkor már néhol zsendülő leveleit alighanem megcsipkedte a hideg. Mindez különösen igaz az olyan táblákon, ahol már néhány hete kijuttatták a fejtrágyát, s ettől a növény gyors fejlődésnek indult. Vancsura József szerint a fagy által elpusztított és elsárgult levelek nem okozhatnak kiesést, mert ezt a sokkot, ha kedvező lesz az időjárás, a növények kiheverik. A távolabbi kilátásokkal kapcsolatban örvendetesnek mondta, hogy a bőséges téli csapadék sokat pótolt az elmúlt évek alatt felhalmozódó hiányból.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.