Kafka a jegybankban

Eddig 15 embernek mutatott ajtót a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új vezetése, köztük több elismert vezetőnek – tudtuk meg. Értesülésünk szerint többségében egyszerű beosztottakat küldtek el, ők pedig nem tudják, mi adott okot a felmentésükre. Állítólag összesen 22 főt tartalmaz az első körben eltávolítandók listája, bár az is beszédes, hogy a fontosabb – közgazdasági, elemzői területekről – eddig csak vezetők távoztak. Információnk szerint időközben tucatnyian fel is mondtak.

A hangulat – ahogy egyik informátorunk fogalmazott – kafkai. Nem tudni ugyanis, kit milyen „bűnéért” menesztenek, ahogyan azt sem, mikor. Sokan keresnek állást – jellemezték az állapotokat lapunknak. Ugyanerről írt a The Financial Times is Budapestről, megemlítve, hogy a többség nemzetközi szervezeteknél (az uniós jegybankban, az IMF-nél) helyezkedhet el. A gazdasági lap szerint a jegybanki függetlenséget veszélyeztetik az átalakítások.

Közben a jegybank vezetése szakmai munkák megírására dolgozói pályázatot hirdetett. A 16 megjelölt téma alapján vagy a jegybankok unortodox gyakorlatát kell vizsgálni, vagy azt kell végigvenni, miért volt rossz az, amit a korábbi vezetés tett. A korábban megírt művek aktualizálására még két nap van, új dolgozatok elkészítésére pedig bő három hét áll rendelkezésre. A legjobb írásokat 300 ezer forinttal jutalmazzák, az anyagokat egy Matolcsy György vezette bizottság bírálja el, a testület munkájában a két, még mindig a szervezethez tartozó alelnöknek, Karvalits Ferencnek és Király Júliának nem adnak szerepet.

A dolgozók olyan témákat is feldolgozhatnak, mint például „az MNB kamatemelő lépéseinek költségei, negatív hatásai a magyar gazdaságban, kiemelten a 2010 utáni szakaszban” vagy „az MNB elmúlt hónapokban végrehajtott kamatcsökkentő lépéseinek pozitív hatásai a magyar pénzügyi rendszerben és reálgazdaságban”. Lehetséges még elemezni az MNB gazdasági növekedést serkentő eszközeit, de „a 2008 utáni válságszakaszban nem alkalmazott monetáris eszközök elmaradt haszna és költségei” címmel is írható publikáció.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.