Visszahívták az exportbővülést

A második fél évben visszaesett az export, így tavaly tulajdonképpen stagnált a kivitel, és a külkereskedelmi mérleg is romlott. Az autógyárak bővülő termelése csak pótolni tudta a leépülő mobiltelefon-gyártást – derül ki a KSH végleges adataiból.

A jelentés szerint 2012-ben a kivitel volumene 0,9 százalékkal nőtt –egy évvel korábban még 9,9 százalékos volt a bővülés üteme. A tavalyi kivitel értéke 23 ezermilliárd forint (80 milliárd euró), a behozatalé 21 ezermilliárd forint (73,3 milliárd euró) felett volt. Utóbbi az előző évivel azonos volument jelent. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1971 milliárd forintot, vagyis 6,8 milliárd eurót tett ki. Ez mindkét pénznemben kismértékű visszaesést jelent az aktívumban, míg az előzetes adatok még növekedést jelentettek volna. Miután azonban a forint a dollárhoz viszonyítva 12, az euróhoz mérten 3,3 százalékkal gyengült, 1,2 százalékkal romlott a cserearány, így a mérleg már nem javult. A mobiltelefon-export visszaesése miatt a híradás-technikai készülék kivitelének volumene az év során ötödével csökkent – ebben a Nokia és a Flextronics termeléscsökkentésének és az Elcoteq csődjének volt kiemelkedő hatása. Dinamikusan bővült viszont a járműgyártás forgalma

– a már ismert Audi-, Suzuki-, Mercedes- és Opel-beruházások hatására. Az energiahordozók behozatala – az árak 14 százalékos növekedése mellett – viszont 5,3 százalékkal csökkent. Legfőbb külkereskedelmi partnerünk mindkét irányban Németország, továbbá a kivitelnél sorrendben: Románia, Szlovákia, Ausztria, Olaszország, a behozatalnál: Oroszország, Ausztria, Kína, Szlovákia. Az Európai Unióba irányuló export 0,9, az onnan érkező behozatalé 1,9 százalékkal volt több, mint 2011-ben. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 184 milliárd forinttal romlott. Az EU-n kívüli országokkal az export volumene 0,8 százalékkal bővült, az importé 4,5 százalékkal csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.